Hvis man tror staten mangler penge ovenpå coronakrisen er der en overraskelse på vej

Statskassen har det godt

De fleste er af den logiske opfattelse, at statskassen efterhånden må være ved at være tom ovenpå de gigantiske hjælpepakker, der generøst er blevet delt ud til højre og venstre i de sidste par måneder.

Det er dog langt fra tilfældet, og misforståelsen hænger for det første sammen med, at man ikke kan sammenligne et lands økonomi med sin egen husholdningsøkonomi.

Dernæst er der det opløftende faktum, at Danmarks økonomi er misundelsesværdig kernesund. Selv med de enorme hjælpepakker er Danmark et af de mindst forgældede lande i Europa.

Danmark har en enorm kreditværdighed internationalt og en stor nettoformue. Derudover har danskerne en udlandsformue på mere end 1800 milliarder, som blandt andet skyldes de sidste mange års store overskud på betalingsbalancen.

Nationalbanken har i øvrigt skovlet 128 milliarder ind i løbet af kriseperioden ved bl.a. at udstede statsobligationer. (policywatch.dk)

Så nej, Danmark mangler på ingen måde penge.

Renten er også rekordlav, og EU-landene er ikke underlagt finanspagten under coronakrisen. Det er intet problem for Danmark at låne flere penge til investeringer og hjælpepakker.

Alle nationaløkonomer ved, at det bliver meget dyrere på langt sigt, hvis man ikke øger de offentlige udgifter og holder hånden under økonomien i en krise.

Cheføkonom, Erik Bjørsted

”En finansminister skal derfor tænke omvendt i forhold til en almindelig husholdning. Når det går godt i økonomien, skal finansministeren være påpasselig med at bruge penge. Når det omvendt går skidt i økonomien, skal finansministeren holde hånden under økonomien ved at øge de offentlige udgifter.”

”EU anser situationen for at være ekstraordinær, og derfor bliver de udgifter, vi bruger på at mildne konsekvenserne af krisen, ikke fulgt op med et krav om at spare bagefter. Det er et ekstremt vigtigt skridt, EU har taget, og som giver os langt bedre mulighed for at bekæmpe den aktuelle krise.”

”Finansministeriet har også gjort det klart, at budgetloven ikke kommer til at stå i vejen for krisehåndteringen.” (Cheføkonom, Erik Bjørsted, ae.dk)

At Danmark stadig har en overraskende god økonomi giver samtidig en enorm mulighed for at kickstarte økonomien med en grøn genstart.

Som erhvervslivet, politikere, organisationer og eksperter er enige om, bør covid-19 krisens økonomiske nedtur erstattes af en grøn kickstart, hvor bæredygtige investeringer, jobs og teknologier sættes i centrum.

Og så er det sikkert en lettelse for mange at høre, at Danmark end ikke er i nærheden af at se bunden på statskassen, uanset krisehåndtering og store offentlige investeringer.

 

Relaterede artikler:

Verdens største investeringsselskab vil nu prioritere klimaet først: 48 billioner kr. står bag BlackRock

BlackRock har meldt ud, at de 48 billioner kroner selskabet administrerer skal sættes bag den globale klimaindsats.

Læs resten af …

 

 

Nu kommer de store investorer på banen for at redde klimaet og dem selv

Store investorer verden over er i gang med at vise muskelstyrke, når det gælder virkeligt vægtige klimatiltag.

Og de gør det ikke kun for deres børns blå øjnes skyld, men i lige så høj grad for at …

 

Kilder: Policywatch.dk, ae.dk, boersen.dk

 

 

 

 

 

Man finder nu ledige lokaler i Nyborg gennem Lindholm Business Center

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her