
Ifølge et nyt studie, offentliggjort i Nature, kan vi se frem til, at stuebelysningen bliver mere end bæredygtig fremover. Belysning kan nemlig i fremtiden bestå af selvlysende, genmodificerede planter, som for eksempel en tobaksplante.
Forskere har frembragt planter, der kontinuerligt producerer deres egen synlige luminiscens. Det betyder, at vi fremover kan læse i en bog til en let grønlig belysning, og i det hele taget bruge planter som en lyskilde.
Man har frembragt de selvlysende planter er ved at tage DNA fra selvlysende svampe, overføre det til planter og på den måde opnå en langt større og kontinuerlig selvlysende effekt.
I modsætning til andre almindeligt anvendte former for bioluminescens, såsom fra ildfluer, er unikke kemiske reagenser ikke nødvendige for at opretholde svampens bioluminescens – med andre ord planter, der indeholder svampens DNA, lyser kontinuerligt i hele deres livscyklus fra frøplantning til moden plante. Den metaboliske proces i svampene ligner andre planters og kan derfor overføres.

Tilbage i 2017 havde forskere fra MIT et lignende gennembrud baseret på nanoteknologi, men planterne lyste dengang kun i begrænset tid og blev primært brugt som en gimmick på museer.
Ideen havde dog allerede dengang nogle ret vilde perspektiver, såsom selvlysende træer brugt som gadebelysning.
”Belysning står for en stor del af vores energibehov og nærmer sig næsten 20 procent af vores globale energiforbrug” udtaler Michael Strano, professor i kemiteknik ved MIT.
”Overvej engang at planter kunne udskifte mere end bare lampen på dit skrivebord. Der er et enormt energifodaftryk, der potentielt kunne erstattes af de lysemitterende planter.”
Michael Strano er carbon nanotube-videnskabsmand, rangeret blandt den de mest citerede forskere og er kendt for sine banebrydende fund.
De selvlysende planter kan desuden bruges til praktiske og æstetiske formål, især til at skabe glødende blomster og andre prydplanter – og selvom udskiftning af gadelys med glødende træer nok ligger et stykke ude i fremtiden, producerer planterne et behagelig grønt lys, der stammer fra deres levende energi.
Relaterede artikler:
Ny planteteknologi kan måske redde klimaet: 100 gange mere effektiv end træer til at opsuge C02
Teknologien består af et system, der kultiverer mikroalger og phytoplankton. Systemet kan fungere både i landskabet og på toppen af bygninger på samme måde som solcellepaneler …
Vidunderplante opsuger CO2 35 gange bedre end træer og plantes nu i millionvis – under vandet
Havgræs opsuger CO2 op til 35 gange hurtigere end tropiske regnskov, hvilket gør det til et utroligt redskab i kampen mod klimaændringer ifølge WWF.
Kilder: Nature.com, goodnewsnetwork.org, smithsonianmag.com, news.mit.edu.