Verdens største investeringsselskab vil nu prioritere klimaet først: 48 billioner kr. står bag BlackRock

Den administrerende direktør i BlackRock, verdens største investor, har meldt ud, at de 48 billioner kroner selskabet administrerer skal sættes bag den globale klimaindsats. Beløbet svarer ca. til 21 gange Danmarks BNP.

Larry Fink, CEO i BlackRock, har meddelt alle administrerende direktører i de virksomheder, han investerer i, at da klimaændringer gør mange af verdens markeder endnu mere usikre end sædvanligt, vil klimaet nu vil blive det centrale fokus i hans investerings-strategi.

”Klimaændringer er blevet en afgørende faktor for virksomhedernes langsigtede udsigter,” skrev Fink i sit brev til virksomhederne.

I brevet advarer han også om, at virksomheder, der ikke tager bæredygtighed alvorligt vil få svært ved at overleve på sigt.

”Sidste september, hvor millioner af mennesker gik på gaden for at kræve handling mod klimaændringer, understregede mange af dem den betydelige og varige indvirkning, det vil have på økonomisk vækst og velstand – en risiko som markederne hidtil har været for langsomme til at afspejle.”

”Men bevidstheden om klimakrisen har ændret sig hurtigt, og jeg tror ​​vi er på tærsklen til ​​en grundlæggende omformning af finansiering.”

”Beviserne for klimaændringerne tvinger investorer til at revurdere kerneforudsætningerne for moderne finansiering,” skrev han og forklarede, at klimaændringer er den største bekymring, som investorer drøfter med BlackRock.

“I den nærmeste fremtid – og hurtigere end de fleste forventer – vil der ske en betydelig reallokering af kapital.”

Det betyder, at BlackRock, inden de træffer investeringsbeslutninger, kræver at virksomhederne gør rede for klimarelaterede risici for deres fremtid, samt planer for, hvordan de vil arbejde under de begrænsninger, der kan opstå i henhold til Paris-aftalens mål om at holde opvarmningen under 2 grader.

Verdens største investor er nu bag klimaet

Af samme grund har BlackRock nu valgt at indarbejde en bæredygtighedsanalyse af alle sine investeringer, på samme måde som den tager højde for mere traditionelle risikofaktorer som likviditet.

Derudover vil BlackRock forlade investeringer med en høj klimarisiko, herunder termisk kul, og samtidigt tilbyde nye produkter, der udelukker fossile brændstoffer. (Berlingske)

BlackRock forvalter cirka 7 billioner dollars på investorers vegne. Deres holdningsskift kan signalere en afgørende ændring for virksomheders indsats mod klimaændringer, især blandt amerikanske virksomheder.

BlackRocks udmeldinger matcher det udspil som den kæmpe investorgruppe, Climate Action 100+ kom med allerede i sensommeren sidste år. Climate Action 100+ tæller 100 ”systemisk vigtige udledere”, der tegner sig for to tredjedele af de årlige globale industrielle CO2-emissioner. Denne investorgruppe, der råder over 34 billioner dollars (ca. 2 gange USA´s BNP) har ligesom BlackRock den klare målsætning at drive udviklingen mod en overgang til rene energiformer ved at bruge deres indflydelse. Dette sker ved, at tvinge de virksomheder de er storaktionærer i til at have juridisk bindende forretningsstrategier, der er i overensstemmelse med Parisaftalen.

De danske pensionskasser meddelte i september, at de vil investere 350 milliarder i grøn omstilling frem mod 2030, og er således med til en afgørende økonomisk finansiering ud over statens planlagte investeringer og klimaplaner.

BlackRock, Climate Action 100+ og pensionskassernes initiativer er helt i tråd med udmeldinger fra politikere, organisationer og topchefer i erhvervslivet, der taler for, at covid-19 krisens økonomiske nedtur bør erstattes af en grøn kickstart, hvor bæredygtige investeringer, jobs og teknologier sættes i centrum.

 

Relaterede artikler:

Nu kommer de store investorer på banen for at redde klimaet og dem selv

Store investorer verden over er i gang med at vise muskelstyrke, når det gælder virkeligt vægtige klimatiltag.

Og de gør det ikke kun for deres børns blå øjnes skyld, men i lige så høj grad for at …

 

130 banker underskriver nye FN principper for ansvarlig bankvirksomhed

130 banker nu har underskrevet FN’s principper for ansvarlig bankvirksomhed. De er tilsammen ansvarlige for svimlende 320 billioner kr. i aktiver.

Læs resten af …

 

 

Kilder: Cnbc.com, businessinsider.com, goodnewsnetwork.org, blackrock.com, Berlingske, nyhedscentrum.dk npr.org.

 

 

 

 

 

 

Ledige lokaler i Nyborg vil du kunne opleve at leje hos Lindholm Business Center

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.