Største globale fald i CO2-udledning nogensinde: Selv med genåbning er et fald på 8 procent sandsynlig i år

Rekordfald i CO2 emissioner i 2020 og skifte til nye energiformer

Covid-19-pandemien vil nu på kort sigt resultere i et rekordstort årligt fald i CO2-emissioner på næsten 8 %. Et seks gange højere fald end under finanskrisen.

Det Internationale Energiagentur er kommet med en realistisk vurdering af det fald i CO2 udledninger, der vil ske i 2020. I beregningerne er der allerede taget højde for den planlagte genåbning af samfund som vi ser verden over i disse dage.

En ny rapport  offentliggjort af Det Internationale Energiagentur (IEA), giver et øjebliksbillede af COVID-19 pandemiens ekstraordinære indvirkning på alle større brændstoffer. Baseret på en analyse af mere end 100 dage med reelle data hidtil i år, inkluderer IEAs Global Energy Review estimater for, hvordan tendensen for energiforbrug og CO2-emissioner sandsynligvis vil udvikle sig i resten af ​​2020.

”Kun vedvarende energi holder ved under den hidtil uhørte nedgang i elforbruget,” udtaler Dr. Fatih Birol, IEAs administrerende direktør. ”Det er stadig for tidligt at afgøre konsekvenserne på længere sigt, men energisektoren, der kommer ud af denne krise, vil være markant forskellig fra den, der kom før.”

Global Energy Revisions prognoser for energibehov og energirelaterede emissioner for 2020 er baseret på antagelser om, at de nedlukninger, der er implementeret i hele verden som reaktion på pandemien, gradvis ophæves i de fleste lande i de kommende måneder, ledsaget af et gradvist økonomisk opsving.

Rapporten projicerer, at energibehovet vil falde med 6% i 2020 – syv gange faldet efter den globale finanskrise i 2008. I absolutte tal er faldet hidtil uset – svarende til det samlede energibehov i Indien, der har verdens tredje største energiforbrug.

“Energisektoren, der kommer ud af denne krise, vil være markant forskellig fra den, der kom før.” ( IEA )

Avancerede økonomier forventes at se de største fald, med efterspørgslen sat til at falde med 9% i USA og 11% i EU.

Samtidig driver nedlukningen et stort skifte mod energikilder med lavt CO2, herunder vind, solcelleanlæg, vandkraft og atomkraft.

Efter at have overhalet kul for første gang nogensinde i 2019, er bæredygtige energiformer på vej til til at udvide deres forspring i år til at opnå 40% af den globale elproduktion.

Denne tendens påvirker efterspørgslen af elektricitet fra kul og naturgas, som i stigende grad befinder sig i en klemme mellem lavt samlet energibehov og stigende produktion fra vedvarende energi. Alene kulkraft forventes at falde med 10 procent i 2020.

Som et resultat af disse tendenser – hovedsageligt faldet i kul- og olieforbrug – forventes de globale energirelaterede CO2-emissioner at falde med næsten 8% i 2020 og nå deres laveste niveau siden 2010. Dette ville være det største fald i emissioner, der nogensinde er registreret – tæt på seks gange større end det forrige rekordfald på 400 millioner tons i 2009 under finanskrisen.

Det er mildest talt gode nyheder for klimaet, at covid-19 krisen ser ud til at fjerne efterspørgslen på fossile energiformer, samtidig med at vedvarende energi er den eneste energikilde, der er modstandsdygtig over for det største globale energichok i 70 år.

 

Relaterede artikler:

Indenfor samme uge kunne 2 europæiske lande fejre lukningen af deres sidste kulkraftværk

Hele 2 år før planlagt har Sverige nu lukket deres sidste kulkraftværk, og dagen før kunne Østrig også fejre den endelige nedlukning af kulkraft i landet. yderligere 6 europæiske lande at følge trop senest i 2025 og sandsynligvis tidligere …

 

Store flokke af blåhvaler er vendt tilbage til Antarktis og det er gode nyheder for klimaet

Verdens største dyr, den tidligere stærkt truede blåhval gør comeback i Antarktis. Det kan have stor betydning i forebyggelsen af klimaændringer. Forskere har registreret et “hidtil uset” antal blåhvaler …

Læs resten af …

 

 

Vidunderplante opsuger CO2 35 gange bedre end træer og plantes nu i millionvis – under vandet

Havgræs opsuger CO2 op til 35 gange hurtigere end tropiske regnskov, hvilket gør det til et utroligt redskab i kampen mod klimaændringer ifølge WWF.

Læs resten af …

 

 

Kilder: Det internationale Energiagentur, Global Energy Review 2020, The Guardian.

 

 

 

 

 

 

Ledige kontorlokaler i Nyborg kan du nu finde klar til indflytning på Lindholm Business Center

Her kan du opleve hvordan Borgerlige Danmark sætter ny dagsorden i dansk politik.

 

Artiklen ligger under Klima

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.