Hyper hjerne, hyper krop: Problemet med en høj IQ

Kilde: Pitzer College

Hyper intelligens kan give hyper krop

Høj intelligens anføres ofte som værende forudsigende for positive resultater, herunder uddannelsesmæssig succes og indkomstniveau. Der vides dog meget lidt om vanskelighederne i denne gruppe.

Et anerkendt  studie viser imidlertid, at meget intelligente mennesker har en markant øget risiko for at komme til at lide af en række psykologiske og fysiologiske lidelser.

Helt specifikt har personer med en høj intellektuel kapacitet (hyperhjerne) en form for overophidselse på forskellige områder, der kan disponere dem for nogle psykologiske lidelser og fysiologiske tilstande, der involverer forhøjet sensorisk respons og ændret immun- og inflammatorisk respons (hyperkrop).

“Når det sympatiske nervesystem bliver kronisk aktiveret, befinder det sig i en kontinuerlig kamp, flugt eller “frysetilstand”, der udløser en række immunforandringer i kroppen og ændrer hjernens adfærd, humør og funktion”, forklarer Dr. Nicole Tetreault, der er medforfatter til studiet.

For eksempel har personer med en IQ højere end 130 omkring dobbelt så stor risiko for at få en angstlidelse.

Studiets hovedforfatter, Ruth Karpinski udtaler at fundene har konsekvenser både for studiet af intelligens og for psykoneuro-immunologi, som undersøger, hvordan stressresponser i miljøet påvirker kommunikationen mellem hjernen og immunsystemet.

Det betyder blandt andet, at har man høj intelligens er man også mere disponeret for autisme, ADHD og forskellige autoimmun-sygdomme.

Dr. Nicole Tetreault

”Vores fund er relevante, fordi en betydelig del af disse individer lider dagligt som et resultat af deres unikke følelsesmæssige og fysiske overophidselse. Det er vigtigt for det videnskabelige samfund at undersøge om høj IQ er front og centrum for mekanismer, der kan spille ind i disse dysreguleringer”, Udtaler Karpinski.

”Selvom det at høre til den ekstreme høje ende af intelligenskurven generelt anses som en” gave “, der fører til ekstraordinære resultater, er det ikke altid tilfældet,” siger Karpinski.

”Dem med høj IQ har en unik intensitet og “overexcitibilitet”, som på én gang kan være både bemærkelsesværdig, men også invaliderende på andre områder.”

Resultaterne er overraskende i betragtning af, at tidligere undersøgelser har vist, at høj intelligens er en beskyttende faktor på mange sundheds parametre, herunder hjertesygdomme, slagtilfælde, rygerelaterede kræftformer, luftvejssygdomme og demens. Disse sygdomme og tilstande er dog ikke specifikt rodfæstet i en immun dysregulering.

 

Relaterede artikler:

Hjerneforskere der studerede psykoaktiv medicin faldt over noget usædvanligt: Selvet er en illusion

En række neuro-videnskabsfolk kan bevise, at selvet på en måde er en illusion, skabt et betstemt sted i hjernen. Det giver os samtidig en indsigt i, hvordan man kan mindske lidelser og interpersonelle kampe…

 

Vores irrationelle hjerne: Har vi selv kontrol over vores beslutninger?

Vi tror, at vi tager vores beslutninger på et logisk grundlag, og at vi er bevidste om vores valg. Nyere forskning viser imidlertid, at der er en række skjulte kræfter og logikker på spil i rigtig mange af vores dagligdags store og små beslutninger…

Læs resten af …

 

Snyd din hjerne klog: Hvordan du bliver den bedste version af dig selv

I pressede situationer har hjernen en uheldig tendens til at lukke delvist ned. Heldigvis er der nogle ret enkle metoder som kan “snyde” hjernen klog, selv i situationer hvor vi ofte er stressede…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.