Kan græshopper måske erstatte oksekød med hensyn til smag og ernæring?

Græshopper er en efterspurgt snack i store dele af verden

For de fleste mennesker i Europa og USA kan ideen om at spise græshopper virke oprørende, men de er en populær snack i dele af Afrika og Asien. Ikke bare er de fyldt med næringsstoffer, men de er også langt mindre skadelige for klimaet, skriver BBC.

Græshopper er i øvrigt også efterspurgte snacks i dele af Mexico og Mellemamerika. Der er de kendt som “chapulines”. Græshopper er blevet spist i Mexico siden midten af ​​det 16. århundrede. De indeholder omkring 40 procent protein, 43 procent fedt og 13 procent kostfibre.

Den afrikanske journalist på BBC, Pascal Kwesiga skriver om delikatessen fra sin barndom i Uganda:

”Duften i mit familiehjem i Uganda var fyldt med en tydelig aroma, der ikke var ulig duften af ​​oksekød, der blev grillet. Det var december 2000, og min søster, Maggie, stegte græshopper. Jo mere hun rørte i de grønne, sprøde græshoppelignende insekter, jo stærkere og rigere blev aromaen. Mens de sydede og dampen steg op af panden, kriblede det i mine smagsløg – jeg kunne ikke vente med at spise denne lækre snack …

… Dette var ikke min første oplevelse med at spise græshopper – jeg plejede at spise dem regelmæssigt i min barndom. I Uganda er græshopper en nærende delikatesse og en meget efterspurgt snack… Jeg valgte ofte at spise græshopper frem for oksekød, da jeg foretrak smagen.” (BBC)

”Græshopper er en proteinrig og bæredygtig snack,” siger Leonard Alfonce, en forsker i entomologi ved Sokoine University of Tanzania. “De spiller en vigtig rolle i at forbedre ernæring, fødevaresikkerhed og beskæftigelse i Østafrika.”  Alfonce og andre mener, at insekterne bør dyrkes som en bæredygtig fødekilde hele året.

Insektfarme er begyndt at skyde op i Nordamerika og Europa

Insektdyrkning bruger en brøkdel af den jord, energi og vand, der kræves til traditionelt landbrug, og har et betydeligt lavere CO2-aftryk. (BBC)

Hvis man erstatter halvdelen af ​​det kød, der spises på verdensplan med græshopper og andre insekter, kan man reducere brugen af ​​landbrugsjord med en tredjedel, frigøre 1.680 millioner hektar, svarende til omkring 70 gange Storbritanniens areal, og reducere de globale emissioner, ifølge en undersøgelse foretaget af Peter Alexander, seniorforsker i global fødevaresikkerhed ved University of Edinburgh.

Insekter har desuden en høj foder omdannelsesrate – for eksempel har fårekyllinger brug for seks gange mindre foder end kvæg, fire gange mindre end får og to gange mindre end grise og høns for at producere den samme mængde protein.

Græshopper producerer op til 80 % mindre metan end køer og 8-12 gange mindre ammoniak end grise, ifølge en undersøgelse foretaget af forskere ved University of Wageningen i Holland.

“Insekter er nemme at opdrætte sammenlignet med dyr. Du kan have en insektfarm i kælderen og i dit hus, og du vil få en million insekter på få dage,” siger Bill Broadbent, præsident for Entosense, en amerikansk virksomhed hvis mål det er at gøre spiselige insekter til en del af amerikanernes daglige kost.

På Entomo farms høster de omkring 50 millioner græshopper om ugen og forvandler dem til proteinpakkede fødevarer.

Ifølge flere eksperter kunne insekter som græshopper og fårekyllinger i virkeligheden være et godt bud på “fremtidens mad”, og der produceres allerede en del fårekyllinger også i Norden og Danmark.

Græshoppe proteinpulver er ikke en ny ting

Det kræver kun otte liter vand at producere ét kilo fårekylling sammenlignet med 15.000 liter vand for at lave et kilo oksekød. Samtidig udleder produktionen af ét kilo oksekød 15 kilo CO2, imens ét kilo fårekylling kun udleder 0,15 kilo CO2, altså hundrede gange mindre drivhusgas. (Kilde: Bugging Denmark)

Folk der træner meget er sandsynligvis allerede stødt på græshopper i form af proteinpulver, eller en anden form for høj protein kosttilskud.

Hvis du ikke selv har stiftet bekendtskab med spiselige insekter, skal du altså nok få muligheden på et tidspunkt, for der er ret godt gang i udviklingen, selvom det til start virker som en lidt grænseoverskridende spise.

Det tipping point man har set indenfor både vedvarende energi, og elbilmarkedet, kan meget vel ske i fødevaresektoren i de kommende år.

Når flere opdager, at både smag, pris og bæredygtighed udkonkurrer et tidligere produkt kan det lige pludselig gå meget stærkt.

Der satses allerede nu stort på flere slags produkter, der kan erstatte kød, med løsninger der både er mere næringsrige, billigere og samtidig kan konkurrere på smag. Det er ifølge den amerikanske tænketank, RethinkX og andre kun et spørgsmål om tid, før vi på fødevareområdet ser helt samme dynamik som vi ser på energi- og transportmarkedet. Lavere priser, bedre og mere klimavenlige produkter vil betyde en enorm acceleration af udviklingen.

 

Relaterede artikler:

Vi har hårdt brug for en ny landbrugsrevolution siger Nobelprisvinder og tidligere energiminister

Vi står midt i et kapløb mellem Armageddon og en gylden klimafremtid ifølge flere eksperter

 

Kilder: BBC, Business Insider, Time Magazine, Entomo Farms, buggingdenmark.dk.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her