Danmark kan ikke længere defineres som et landbrugsland, når vi taler økonomi. Landbruget udgør kun omkring 2 procent af BNP, selvom det optager omkring 60 procent af Danmarks samlede areal. De 37 procent bruges til foder til dyreproduktion.
Samtidig står landbrugsektoren for omkring 22 procent af Danmarks CO2-udledning. Det holder med andre ord ikke i længden.
Nobelprisvinder og tidligere amerikansk energiminister under Obama, professor Steven Chu er stærk fortaler for, at verden har hårdt brug for en ny landbrugsrevolution, og at der må mere folkeligt pres og politisk vilje til for at gennemføre den.
“Vi har ikke rigtigt været i humør til at gøre noget ved landbruget tidligere. Men der kan ske virkeligt store ting, hvis vi formår at gennemføre en ny landbrugsrevolution,” udtaler Steven Chu da han er på besøg hos Videnskabernes Selskab i København. (videnskab.dk)
Gennem historien har der været 3 store landbrugsrevolutioner båret af nødvendighed og ny teknologi. Vi har i dag allerede redskaberne til at sætte den 4. landbrugsrevolution i gang og det haster, ifølge Steven Chu.
– Vi skal tackle fire områder, forklarer professor Chu. Først skal vi øge vores landbrugsudbytte uden brug af fossilbaseret gødning og pesticider. For det andet skal vi sikre, at vi sætter den mængde kulstof tilbage i jorden, som det udleder.
Det tredje område handler om at skabe erstatninger for mælk og kød.
– Og det her arbejde er allerede i gang, siger han.
Det fjerde område handler om via genmodifikation (GMO) at skabe afgrøder der er mere resistente over for tørke. (Videnskabernes Selskab)
Vi skal blot komme over GMO-skepsissen. For vi har altid modificeret vores fødevarer, lyder det fra Steven Chu:
Den fede og gule majskolbe, vi kender i dag, er fremavlet af os mennesker gennem de seneste 200 år. Det samme kan siges om kalkunen og mange andre fødevarer.
Gødning kræver meget energi at lave, og gødningsudledningen (i floder og vandløb) har en potent drivhusgaseffekt, cirka 300 kraftigere end CO2.
Ifølge Steven Chu kan vi i fremtiden få udbytte af landbruget med langt mindre brug af fossilbaseret gødning og pesticider, og i stedet bruge bakterier.
Bakterierne ville kunne nedsætte brugen af gødning med 50 procent, vurderer Steven Chu, der mener, at bakterie-gødningen kan bidrage med store forandringer, hvis den bliver billig nok for landmænd at bruge. (videnskab.dk)
På verdensplan er landbrugssektoren ansvarlig for en enorm mængde drivhusgasemissioner – svarende til emissionerne fra al el-produktion i verden.
“Klimaproblemet bliver ikke løst om et år. Det er ikke en vaccine. Det vil tage et halvt århundrede. Det haster med dette, fordi den skade, vi allerede har gjort, har vi endnu ikke begreb om…”
“Men de videnskabelige og teknologiske løsninger er mulige. Vi kan vikle os selv ud af vores eget rod,” udtaler Chu til videnskab.dk.
Prof Chu var energiminister i USA fra 2009 til 2013, og hjalp med at implementere daværende præsident Barack Obamas dagsorden om at investere i ren energi, reducere USA’s afhængighed af udenlandsk olie og adressere den globale klimakrise.
Steven Chu hjalp desuden med at drive udviklingen af et finansieringsbureau kaldet Advanced Research Projects For Energy – som investerede i projekter som at accelerere udviklingen af solenergi for at sænke omkostningerne.
Et projekt der som bekendt er lykkes over al forventning, og som krævede en detaljeret køreplan og et tæt samarbejde med industrien.
Ifølge den amerikanske tænketank, RethinkX vil en revolution af landbruget samtidig betyde frigivelse af kæmpe landområder, der hidtil har været brugt på produktion af foder til dyreproduktionen. Dette vil igen i meget stort omfang bidrage til at mindske CO2 udslippet; mindre kødproduktion er lige med mindre CO2 udslip – mere natur er lige med mere CO2 opsamling.
Steven Chu, der til daglig er professor ved Stanford universitetet pointerer, at det i høj grad nu handler om folkeligt pres og politisk vilje for at sætte gang i den nødvendige omstilling – også af landbruget.
Relaterede artikler:
Vi står midt i et kapløb mellem Armageddon og en gylden klimafremtid ifølge flere eksperter
Pesticider er ikke nødvendige i landbruget dokumenterer FN og ny rapport
Pesticid-branchen har manipuleret politikere og nu har vi måske katastrofen
Kilder: Videnskabernes selskab, NOBEL LAUREATE PROPOSES SOLUTIONS TO THE CLIMATE CRISIS, videnskab.dk; Nobelprisvinder til Videnskab.dk: »Vi har brug for en landbrugsrevolution«, The Straits Times International Edition; 4th agricultural revolution needed to cut greenhouse gas emissions: Nobel laureate, faktalink.dk.