Forskere har opdaget en metode til at danne nye hjerneceller og genoprette hukommelsestab fra Alzheimers

Kilde: University of Illinois Chicago

Hukommelsesneuroner aktiveret under hukommelsesdannelse (Image: UIC)

Et hold amerikanske forskere har opdaget en måde at genoprette hukommelsestab fra Alzheimers sygdom hos mus, ved at øge produktionen af neuroner, hjernens basale celler.

Vi bliver ved med at producere hjerneceller gennem hele vores liv med hjælp fra vores neurale stamceller. Men antallet aftager, efterhånden som vi bliver ældre – og falder dramatisk ved Alzheimers.

Forskerteamet fandt ud af, at nye neuroner kan smelte sammen med hjernekredsløbene, der lagrer hukommelsen og genopretter deres normale funktion. (UIC, University of Illinois Chicago)

Tidligere forskning har vist, at neurogenese, processen med produktion af nye hjerneceller, hæmmes hos både Alzheimers patienter og mus, der bærer genetiske mutationer forbundet med Alzheimers.

Forskerne fra University of Illinois Chicago brugte genteknologi til at se, om de kunne booste neurogenese hos mus med Alzheimers mutationer. De slettede genet Bax, som er relateret til celledød, i musenes neuroner. Efterfølgende test viste, at de ændrede mus klarede sig bedre i rumlig, spatial genkendelse og kontekstuelle hukommelsesopgaver, som omfattede at finde rundt i en labyrint.

Neurogenese er mere præcist den proces, hvormed nervesystemcellerne, neuronerne, produceres af neurale stamceller.

Yderligere analyse viste, at de behandlede mus udviste en stigning i dendritiske rygsøjler, strukturer i hjernesynapserne, der forbinder neuroner og er afgørende for hukommelsesdannelse. Genudtrykket af ​​museneuronerne havde også opnået en mere normal profil.

Professor Orly Lazarov, University of Illinois Chicago

For at bevise vigtigheden af ​​neurogenese i forhold til at vende Alzheimers, deaktiverede forskerholdet derefter de nydannede neuroner i de behandlede mus. Dette trin vendte den forbedrede ydeevne, som musene tidligere havde vist i rumlig, spatial genkendelse og kontekstuelle hukommelsestests.

Forskerne siger, at studiet kan få stor betydning inden for forskning i Alzheimers sygdom, og være et gennembrud, der kan føre til nye behandlinger.

“Dette er første gang, at der er bevis for, at neurogenese spiller en aktiv rolle i Alzheimers sygdomspatologi,” sagde hovedforsker på studiet, professor Orly Lazarov. “Vores opdagelse åbner virkelig en enorm mulighed for udvikling af nye behandlinger på området, baseret på forbedring af neurogenese.”

Forskernes genterapi gav næring til nye neuroner i hippocampus – et område i hjernen, der er afgørende for at lære og huske, hvor du eksempelvis har lagt dine bilnøgler.

Før den neurogenese-baserede behandling kan testes på mennesker, skal holdets fund hos mus bekræftes af andre forsøg.

Ifølge Lazarov, giver metoden nyt håb for Alzheimers patienter, da nuværende medicin kun behandler symptomerne og ikke årsagerne til sygdommen.

 

Relaterede artikler:

Hvordan hjernen forhindrer os i at lære af vores fejl – og hvordan vi kan ændre det

Særlige fisk og olier selv i små mængder forbedrer din hjerne viser ny forskning

Indsprøjtning af stamceller i hjernen giver nyt håb for Parkinson patienter

AI på arbejdspladsen er uundgåelig – og der er meget at glæde sig over skriver BBC

Joe Bidens slæbende meningsmålinger betyder intet hvis nok vælgere afskyr hans modstander endnu mere

Danmarks havbund er død og fiskene væk – handling kan dog endnu redde udviklingen

Kina har lige færdiggjort en solcellepark til 1,5 millioner husstande – udviklingen eksploderer nu

NASA bygger kæmpe slangerobot der skal udforske Saturns måne Enceladus for muligt liv

Vi har hårdt brug for en ny landbrugsrevolution siger Nobelprisvinder og tidligere energiminister

Vi står midt i et kapløb mellem Armageddon og en gylden klimafremtid ifølge flere eksperter

TikTok forsøger at gøre Vestens børn dummere mens Kina har en helt anden version til deres unge

 

Kilder: University of Illinois Chicago, scitechdaily.com, Journal of Experimental Medicine; Augmenting neurogenesis rescues memory impairments in Alzheimer’s disease by restoring the memory-storing neurons.

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her