AI på arbejdspladsen er uundgåelig – og der er meget at glæde sig over skriver BBC

AI på arbejdspladsen kan give en række fordele for de fleste

Indvirkningen af ​​AI på fremtidens arbejde er et emne for megen diskussion og debat. Nogle eksperter mener, at kunstig intelligens (AI) vil føre til tab af jobs, mens andre hævder, at det vil skabe nye muligheder for den enkelte og føre til øget produktivitet. Uanset resultatet er det klart, at kunstig intelligens vil have en dybtgående effekt på arbejdsmarkedet og de færdigheder, der er nødvendige for at få succes i arbejdsstyrken.

Kunstig intelligens på arbejdspladsen vil sandsynligvis betyde en lang række fordele og muligheder for langt de fleste. Især hvis vi lærer at bruge teknologien hensigtsmæssigt, mener flere eksperter BBC har talt med.

Lanceringen af ChatGPT har fanget opmærksomheden hos mange mennesker, der tidligere ikke har fulgt med eller følt, at AI var relevant for deres liv. Dette inkluderer ikke mindst arbejdstagere, som allerede er berørt af teknologien, om de ved det eller ej, skriver BBC Workplace i en artikel:

 

Udvidelse af ideer og løsninger

En af ChatGPT’s primære muligheder er, at den kan fungere som en personlig assistent – givet en forespørgsel genererer den tekst baseret på naturlig sprogbehandling og giver en tilgængelig og læsevenlig respons. Ud over at give information og svar kan den også hjælpe videnarbejdere med at analysere og udvide deres arbejde.

“Den kan hjælpe dig med at brainstorme og generere nye ideer,” siger Carl Benedikt Frey fra Oxford University. I sit eget akademiske felt har han for eksempel set den teste modargumenter til en afhandling og skrive et abstract for forskning. “Du kan bede den om at generere en tweet for at promovere det du har skrevet,” tilføjer han. “Der er enorme muligheder.” For videnarbejdere kan dette betyde at skabe en oversigt over en blog og et opslag på sociale medier til den, nedbryde komplekse emner for en målgruppe, planlægge en forretningsrejse til en ny by eller forudsige omkostninger og tidsplan for et projekt. (BBC)

Kunstig intelligens har ifølge ny forskning også et stort potentiale til at løfte elever og studerende, og støtte læger i deres arbejde.

AI vil udvide vores egen tænkning ifølge flere eksperter

For mange brugere fungerer ChatGPT som en sparringspartner – et værktøj til at diskutere ideer med i stedet for at skabe dem. “Jeg genererer hele tiden ideer og beder AI om at supplere dem,” siger Ethan Mollick, lektor på University of Pennsylvania, USA, der studerer AI og innovation. “Jeg bruger den til at hjælpe mig med at bearbejde information, opsummere ting for mig, meget som en partner.”

Der er stort potentiale for, at arbejdstagere kan tænke nyt og tænke ud af boksen med hjælp fra generativ AI, hvad enten det drejer sig om at forbedre deres daglige arbejdsgange eller udvikle langsigtede projekter og mål.

 

Øget nøjagtighed og korrektion af vores blinde vinkler

AI har også evnen til at opdage nogle problemer, som mennesker måske overser. Det kan betyde forskellige ting, f.eks. at opdage unøjagtigheder i tekst, kontrollere kode eller endda undgå forudfattede meninger, som arbejdstagere måske ikke engang er klar over, at de har.

AI kan fortolke data upartisk og give en mere detaljeret og overordnet analyse, forklarer Anna Salomons, professor ved Utrecht University School of Economics i Holland.

Evnen til “at diagnosticere problemer hurtigere og bedre”, siger Salomons, vil ikke erstatte ekspertisen – selvom AI kan identificere problemer, skal mennesker stadig rette dem. Men generativ AI kan identificere disse problemer hurtigere og ofte mere præcist end mennesker alene. (BBC)

 

Vil AI skabe nye job eller fortrænge eksisterende?

En af hovedbekymringerne ved AI er, at den vil erstatte arbejdstagernes job i et forbløffende tempo. Nogle data bekræfter faktisk, at denne teknologi vil påvirke en stor del af jobbene. I marts rapporterede Goldman Sachs, at AI kunne erstatte svarende til 300 millioner fuldtidsjob. Alligevel siger eksperter, at man ikke behøver bekymre sig om at blive erstattet helt endnu – og at denne ændring måske endda kunne skabe nye jobmuligheder.

Ifølge Mollick, resulterer “automatisering traditionelt forstyrrelser i kaos på kort sigt og derefter flere job på lang sigt”. Dette stemmer overens med forskning fra 2021, som Salomons var medforsker på og som viste, at 60% af de job, der udføres i dag, ikke eksisterede i 1940. Industrialisering og automatisering førte til helt nye industrier lige fra biler til computere og skabte samtidig nye job som chauffører og webdesignere.

 

Bevægelse mod kendskab til AI

Mens nogle arbejdstagere kaster sig fuldt ud i teknologien, kan andre finde det skræmmende at begynde at bruge AI. Alligevel vil generativ AI være til stede på arbejdspladsen – og eksperter siger, at dens udbredelse vil presse arbejdstagerne til at bruge teknologien, så de ikke sakker bagud.

“Det jeg bliver ved med at understrege over for folk, er at begynde at bruge det,” siger Mollick. Når arbejdstagere bliver mere fortrolige med teknologien, tilføjer han, kan de finde sig selv et skridt foran og have en markant fordel på arbejdspladsen.

Professor Carl Frey fra Oxford University, AI & Work

Arbejdstagere, der er modvillige over for AI, kan blive opfattet som uvillige eller ude af stand til at tilpasse sig, siger Frey. “Jeg tror, at arbejdstagere, der ikke arbejder med AI, vil opleve, at deres færdigheder bliver forældede ret hurtigt. Det er derfor afgørende at arbejde med AI for at forblive beskæftiget, produktiv og have opdaterede færdigheder.”

Når AI bliver en mere integreret del af arbejdsdagen vil denne bevægelse mod kendskab til AI betyde, at arbejdstagere vil være bedre rustet til at udnytte det som et supplement til deres nuværende sæt af færdigheder, udtaler Frey til BBC. Kendskab til denne teknologi sætter dem også i stand til hurtigt at udvikle og udvide disse færdigheder.

Efterhånden som AI fortsætter med at udvikle sig, er det sandsynligt, at der også vil dukke nye fordele og ulemper op. Virkningen af ​​AI på fremtidens arbejde er uundgåelig, men vil sandsynligvis gøre vores arbejde bedre og lettere. Selvom kunstig intelligens har potentialet til at revolutionere den måde vi arbejder på, og forbedre produktiviteten, giver det også betydelige udfordringer, herunder jobforskydning og et pres at lære at bruge AI hensigtsmæssigt.

 

Relaterede artikler:

ChatGPT giver bedre og mere empatisk medicinsk rådgivning end læger viser ny undersøgelse

Kunstig intelligens kan løfte elever og studerende på 4 måder ifølge forsker i læring

Det er nu muligt at skabe AI-versioner af virkelige personer og det kan få vidtrækkende konsekvenser

Der er stor risiko for, at jo større indvirkning kunstig intelligens får, jo mindre vil vi forstå hvordan eller hvorfor

Hvad er farerne og fordelene ved kunstig intelligens hvis man spørger ChatGPT selv?

Kunstig intelligens skaber på rekordtid ny medicin mod tvangslidelsen OCD

Introduktion til ChatGPT: 1-dags kursus for begyndere

 

Kilder: BBC, UCLA, The Conversation, forbes.com.

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her