TikTok forsøger at gøre Vestens børn dummere mens Kina har en helt anden version til deres unge

Eksperter: Kina bruger Tiktok som et våben i en hybridkrig

Kina skader vores børn med TikTok, men beskytter sin egen ungdom med en anderledes version, skriver blandt andre New York Post og TV2 Nyheder.

TikTok er på kort tid blevet den mest populære app i verden, og dens evne til at gøre især unge hjerner afhængige af overfladisk indhold er efterhånden velkendt.

Mens appens Kina-baserede moderselskab, Bytedance aggressivt eksporterer hvad der svarer til tech designede afhængigheds skabende stoffer, serverer de et langt mindre skadeligt produkt i Kina, der er designet til at beskytte deres egen ungdom.

I Kina er unge brugere begrænset til 40 minutter om dagen mellem kl. 06.00 og 22.00. for at sikre, at de får tilstrækkelig søvn. Uendelig zombie-lignende scrolling afbrydes af obligatoriske 5 sekunders pauser. De bliver også kun vist specielt udvalgt “inspirerende” indhold.

 

De kinesiske bestræbelser er måske ved at lykkes

En undersøgelse om børns fremtidsdrømme viste, at i Kina var topscoreren astronaut, som den ultimative fremtidsdrøm for 56 procent af de adspurgte kinesiske børn.

I USA og Storbritannien var den ultimative fremtidsdrøm, som flest børn delte, at blive influencer. Cirka 30 procent af børnene havde her den drøm, mens kun 11 procent ønskede at blive astronauter. (TV2 Nyheder)

“Algoritmen er vidt forskellig, og promoverer videnskab, uddannelsesmæssigt og historisk indhold i Kina, mens de får vores borgere til at se dansevideoer med det primære mål at gøre os dummere,” udtaler Nicolas Chaillan, tidligere flyvevåbens og rumvåbens chefsoftwareofficer til New York Post.

 

Eksperter frygter, at Kina bruger Tiktok som et våben i en hybridkrig mod Vesten

André Ken Jakobsson, der forsker i hybrid krigsførelse ved Syddansk Universitet, er en af dem der er bekymret for, om Kina bruger Tiktok aktivt til at skade os.

“Der er afdækket så mange ting, som viser, at Tiktok er et giftigt sted at være. Og vi ved, at firmaet bag har fuld kontrol over algoritmen, der bestemmer, om noget skal trende eller ej. Dermed bestemmer de jo også, hvilket indhold, der skal være populært hos os i Vesten”, siger han.

Med den globale version af Tiktok har kineserne haft held til at eksportere en meget succesfuld og afhængighedsskabende algoritme. Det store spørgsmål er, hvorfor de gør det, siger André Ken Jakobsson til TV2 Nyheder.

Kinesiske militærrapporter tyder på, at krigsførelse skifter til at lamme og kontrollere modstanderens sind. Biden-administrationens opfordring til TikToks kinesiske ejere om at sælge deres andel i appen eller stå over for et amerikansk forbud, er blot starten på et langvarigt spil i en bredere strategi om at bekæmpe kognitiv krigsførelse – med det menneskelige sind som slagmarken (The Guardian).

TikTok er i forvejen berygtet for at overvåge alt fra brugerens færden og adfærd til selv pinkoder og kortoplysninger.

Nyheder om, at Kina udøver en sådan massiv indflydelse over vores unge, mens de samtidig beskytter deres egne børn, har hjulpet med at forny opfordringer til handling mod TikTok.

 

Relaterede artikler:

Ruslands krig mod Ukraine kan gå i tre forskellige retninger ifølge analytikere

Kan Rusland risikere at kollapse hvis de taber krigen?

Polarisering er en destruktiv valgstrategi der truer demokratiet – men der findes løsninger

Politikeres stigende alder rundt om i verden lukker yngre mennesker ude af beslutningsprocessen

 

Kilder: The Guardian, TV2 Nyheder, New York Post.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her