Joe Bidens slæbende meningsmålinger betyder intet hvis nok vælgere afskyr hans modstander endnu mere

Artikel af professor i politisk videnskab ved Boise State University, Charles R. Hunt

 

En særligt fænomen er centralt i amerikansk politik lige nu

Kommentatorerne var hurtige til at bemærke præsident Joe Bidens lave popularitetsvurderinger, efter han annoncerede sit længe ventede genvalg den 25. april 2023.

Andre har offentligt opfordret Biden til ikke at genopstille på grund af hans fremskredne alder. Bidens popularitet er aldrig rigtig kommet sig efter den mislykkede tilbagetrækning fra Afghanistan og COVIDs genopblussen i sommeren 2021.

Men hvis tidligere præsident Donald Trump bliver det republikanske partis kandidat – lige nu fører han primærvalget med en temmelig stor margin – så er Biden i bedre form end analytikere og kommentatorer tillægger ham. Det skyldes, at Trump er endnu mere upopulær end Biden.

Nylige politiske videnskabelige resultater afslører, at det for de fleste kandidater er mere værdifuldt at have en upopulær modstander end at være personligt populær selv. Dette fænomen kaldes “negativ partiskhed” og er en af ​​hovedårsagerne til, at vælgere ofte føler, at de konstant skal vælge mellem det mindste af to onder i stedet for det bedste af to goder.

 

Partitilhørsforhold og negativ partiskhed

Det er veldokumenteret, at graden af ​​loyal partistemmeafgivelse – det vil sige at stemme på det samme parti til præsidentvalget, Senatet og Repræsentanternes Hus – er steget dramatisk i løbet af de seneste årtier. Men i en videnskabelig artikel fra 2016 om emnet fandt politologerne Alan Abramowitz og Steven Webster, at disse stigninger var højest blandt vælgere med stærke negative følelser over for det modsatte parti. De fandt også, at disse negative følelser over for det andet parti har større effekt på vælgernes valg end positive følelser over for deres eget parti.

Med andre ord, jo mere du afskyr det andet parti, desto mere loyal vil du være over for dit eget parti.

I dag viser negativ partiskhed sig overalt i amerikansk politik, især for Demokraterne.

Ved valgene i 2020 og 2022 bidrog demokratiske donorer fra hele landet med millioner til demokratiske kandidater som Amy McGrath i Kentucky og Marcus Flowers i Georgia.

Hvad har disse kandidater til fælles? De tabte begge til republikanere, som Demokraterne foragter: McGrath tabte til senator Mitch McConnell, og Flowers tabte til repræsentant Marjorie Taylor Greene.

Ingen af ​​de demokratiske modstandere havde særlig stor chance. Deres bidragydere var motiveret ikke så meget af muligheden for at vinde disse løb, men af ​​tilfredsstillelsen ved at kæmpe imod to af Demokraternes mest berygtede fjender i Washington.

Som kandidat har Biden allerede nydt godt af negativ partiskhed. I primærvalget i 2020 var Biden ikke de flestes ideelle kandidat med hensyn til overensstemmelse omkring politiske spørgsmål. Tilhængere af Bernie Sanders eller Elizabeth Warren rapporterede større enighed med deres kandidaters ideologiske positioner sammenlignet med Biden.

Alligevel vandt Biden temmelig let, men ikke fordi han overtalte vælgerne til at ændre holdning til hans politiske standpunkter. I stedet udnyttede han negativ partiskhed: Demokratiske primærvalgs vælgere var ikke nær så bekymrede for at få deres ideelle kandidat frem som for at slå Donald Trump ved det generelle valg. Disse vælgere – korrekt eller ej – så Biden som den bedste chance for at gøre det.

I sidste ende var resultatet af primærvalget i 2020 et resultat af stærk negativ partiskhed imod Donald Trump.

 

Ikke inspirerende for politik

Hvad betyder dette for det amerikanske præsidentvalg i 2024?

Der er dyb vrede på republikanerne over lovfremstød for abort

Negativ partiskhed ser ud til at arbejde til Bidens fordel. Han nyder godt af en demokratisk vælgerskare, der er dybt vred på Republikanerne på grund af deres nylige lovgivningsmæssige tiltag imod abort og transkøn-rettigheder.

Måske endnu vigtigere har Biden en sandsynlig republikansk modstander, som er mere hadet af Demokraterne – og mange uafhængige vælgere – end måske nogen politiker i nyere tid.

Ifølge en nylig Fox News-meningsmåling rapporterer 40% af vælgerne, at de har et “stærkt ugunstigt” syn på Biden – ikke de tal, man håber på som siddende præsident. Men et endnu højere antal, 45%, har det på samme måde med Donald Trump.

Det bliver værre for Trump: Ifølge en PBS NewsHour-meningsmåling siger 64% af offentligheden, herunder 68% af uafhængige vælgere, at de ikke ønsker, at Trump skal være præsident igen.

Det er disse tal, ikke Bidens, der siger mere om, hvorvidt vælgerkoalitionen fra 2020 vil støtte op om Biden igen – forudsat at Trump er republikanernes kandidat.

Målingere tyder på, at Demokraterne og venstreorienterede uafhængige vælgere vil samles omkring Biden, uanset hans fejl, fordi deres højeste prioritet frem for alt er at forhindre Donald Trump i at komme til magten igen.

Den motiverende kraft i negativ partiskhed betyder, at den kombinerede vrede rettet mod republikanske politikker og partiets sandsynlige kandidat ser ud til at få Demokraterne og venstreorienterede uafhængige vælgere til at følge trop, på trods af deres manglende entusiasme for Biden.

Dette er ikke den mest inspirerende form for politik. De fleste amerikanere ville sikkert foretrække at stemme positivt for en vision for fremtiden, de kan støtte, i stedet for bare at nøjes med den mindst anstødelige leder, der er tilgængelig.

Men for nu er negativ partiskhed den centrale kraft i amerikansk politik, og det er vigtigt at være klar over dens rolle.

 

Denne artikel er oprindeligt publiceret på The Conversation: Biden’s dragging poll numbers won’t matter in 2024 if enough voters loathe his opponent even more.

Skrevet af professor i politisk videnskab ved Boise State University, Charles R. Hunt

Artiklen er udgivet på nyhedscentrum.dk efter aftale.

 

Relaterede artikler:

Polarisering er en destruktiv valgstrategi der truer demokratiet – men der findes løsninger

Politikeres stigende alder rundt om i verden lukker yngre mennesker ude af beslutningsprocessen

Ruslands krig mod Ukraine kan gå i tre forskellige retninger ifølge analytikere

Kan Rusland risikere at kollapse hvis de taber krigen?

TikTok forsøger at gøre Vestens børn dummere mens Kina har en helt anden version til deres unge

 

 

 

The ConversationBLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her