
Det internationale medie, Positive News spurgte sine læsere verden over, hvad der gav dem bedre velbefindende og trivsel i løbet af vinteren. Her er hvad der gik igen i mange af svarene og i øvrigt er underbygget af eksperter:
1. Læn dig ind i naturen
Det har vist sig, at vores humør boostes markant af en daglig tur i naturen.
“Nøglen til at motivere dig selv er at finde essensen af naturen og dens skønhed i hver årstid…” lyder det eksempelvis fra en læser.
Ifølge TV-lægen Peter Qvortrup Geisling er ”naturen sund for krop og sind, og vi kan blive langt bedre til at udnytte dens forebyggende og helbredende potentiale – både i vores eget liv og i behandlingen af en lang række sygdomme. Peter Qvortrup Geisling skrev allerede i 2017 bogen ”Naturen på recept”.
Det kan også være, at det er lige nu man skal få sig en ny udendørs hobby, som eksempelvis vinterbadning, gå på svampejagt, eller simpelthen bare opholde sig mere i naturen og evt. afprøve den nye trend med skovbadning. Skovbadning har intet med søer og badetøj at gøre, men handler om at opholde sig i skoven og naturen på et bestemt måde, der samtidig sætter gang i en masse helbredende processer i krop og sjæl.
Relateret artikel: Skovbadning er det nye universalmiddel læger anbefaler til krop og sind
2. Få gang i sveden og bevæg dig
“Motion er nøglen. De mørke aftener gør det svært at komme udenfor, men noget så simpelt som en 10-minutters YouTube-træning i din stue, eller en dans rundt i køkkenet kan gøre hele forskellen…” skriver en engelsk læser.
Hvad motion, bevægelse og eksempelvis dans kan gøre for at løfte humør, sundhed og psykisk velbefindende er for længst dokumenteret af videnskaben.
Relateret artikel: Britisk psykolog: Dans gør dig klogere, stærkere og gladere
3. Omfavn kulden

Det kan lyde grænseoverskridende for nogle, men vinterbadning har gået sejrsgang de sidste par år med mere end en fordobling af aktive vinterbadere i Danmark.
Det har igen at gøre med fysisk og psykisk velbefindende, som man får ved denne tilsyneladende mindre behagelige hobby.
“Min redning er svømning i åbent vand – jo koldere jo bedre. Det holder mig velafbalanceret og glad. Bare det at komme i vandet og lade det omfavne dig er den bedste følelse,” lyder det fra en læser fra Skotland.
Det anbefales i øvrigt altid at vinterbade med andre – især i begyndelsen.
Relateret artikel: Den ultimative guide til vinterbadning og hvorfor alle burde gøre det nu
4. Praktiser taknemmelighed
“At føre en taknemmeligheds dagbog hjælper mig virkelig. Jeg oplever, at jeg bemærker dejlige ting, der er sket den dag, og det flytter mit fokus væk fra de ting, der har stresset eller drænet mig…” skriver en læser fra Frankrig.
Man kan se, at mennesker der praktiserer taknemmelighed scorer højest på næsten alle sundhedsmæssige parametre, har bedre relationer og nyder livet mere.
“Jeg fokuserer på det, jeg har. Et varmt, sikkert hjem med en kedel klar. En sød mand og hund at kæle med. Minder om lykkelige år gemt i mit hjerte. Helbred nok til at gå en tur. Bøger til at fylde mit sind og sjæl. Et fyldt køleskab, en hyggelig seng, fugle at fodre, muffins at bage, naboer der har brug for en muffin.” skriver en anden læser fra USA.
Taknemmelighed som livsstil er simpelthen noget som kan ændre folks liv radikalt i en positiv retning, når man begynder at praktisere det. Det er i hvert fald hvad al forskning i psykologi viser.
National Institute of Health (NIH) lavede i 2009 en undersøgelse der viste, at hypothalamus aktiveres, når vi føler taknemmelighed, eller samtidig gør ting med altruistisk hensigt. Faktisk peger denne forskning på, at vi ikke kan fungere særligt godt uden taknemmelighed, da hypothalamus er den vigtige del af vores hjerne som styrer appetit, søvn, temperatur og stofskifte.
Relateret artikel: Taknemmelighed er det nye sort: Overbevisende forskning og metoder

5. lav en aktivitetskrukke:
“Jeg har for nylig lavet en krukke med aktiviteter, som jeg kan lave om vinteren. Jeg tog fire farvede papirer, skrev forskellige aktiviteter på dem, foldede dem sammen og lagde dem i krukken. Farverne skulle betegne fire kategorier; gratis aktiviteter, aktiviteter i dagtimerne, aktiviteter i aftentimerne og aktiviteter, der kræver penge. Jeg bruger krukken, når jeg har brug for et løft. For mig er det at være udendørs eller lytte til musik to ting, der altid får mig til at føle mig bedre tilpas, så de fleste af mine aktiviteter er centreret omkring dette”, skriver en læser fra England.
Hjernen elsker at lege. Tag ansvar for din hjerne, som du tager ansvar for din krop. Giv den nye udfordringer hver dag. Du behøver ikke nødvendigvis have et decideret træningsprogram, men tænk i at få nye oplevelser hver dag, siger den danske hjerneforsker Troels W. Kjær.
Hvis du virkelig vil rykke dig på den lange bane, så sæt dig for at lære en ny færdighed, eller få ny viden.
6. Planlæg evt. en rejse.
“At planlægge en tur, som jeg ser frem til, hjælper mig med at komme igennem vinteren,” skriver en læser fra New Zealand, der i øvrigt er så heldig at befinde sig på den sydlige halvkugle, som nu går mod forår og sommer.
Andre forslag fra læsere er at gå all in på det danske begreb hygge, med masser af stearinlys. Fyld huset med varme og sjov ved at tilbringe tid sammen med nære venner og evt. nyde lækker mad sammen.
Og endelig, sørg for ikke at lade dig gribe for meget af den negative nyhedsstrøm. Fristelsen til at gennemsøge sociale medier eller se nyheder i et væk kan være stærk i krisetider, men det er bedst at undgå det. Sammenhængen mellem en sådan adfærd og dårlig mental sundhed er blevet bevist af flere studier.
Det er også vigtigt at opveje den konfliktorienterede nyhedsstrøm med mere opløftende nyhedshistorier. WHO anbefalede at gøre dette under pandemien, men rådene gælder i enhver situation.
Relateret artikel: Hvordan håndterer man bedst den negative nyhedsstrøm: Læs eksperternes svar
Relaterede artikler:
Skovbadning: Den nye trend læger anbefaler til helbredelse af krop og sind
Den ultimative guide til vinterbadning og hvorfor alle burde gøre det nu
Taknemmelighed er det nye sort: Overbevisende forskning og metoder
Skru op for musikken: En bestemt rytmisk musik øger evnen til at tænke klart ifølge ny forskning
Hvordan håndterer man bedst den negative nyhedsstrøm: Læs eksperternes svar
Kilder: Positive News, BBC, Peter Qvortrup Geisling, Troels W. Kjær, dr.dk, The Guardian.