
Israelske forskere har påvist, at CRISPR / Cas9-systemet er meget effektivt til behandling af metastatisk kræft, et vigtigt skridt på vej til at finde en kur mod kræft. (sciencedaily.com)
Holdet bag studiet brugte en “mikroskopisk saks” til at lokalisere og eliminere kræftceller
Forskerne udviklede mere præcist et nyt “lipid-nanopartikelbaseret leveringssystem, der specifikt er målrettet kræftceller og ødelægger dem ved genetisk manipulation.”
Systemet, kaldet CRISPR-LNP’er, bærer en genetisk sender (messenger RNA), som afkoder for CRISPR-enzymet Cas9, der fungerer som en molekylær saks, der skærer i cellernes DNA.
“Dette er den første undersøgelse i verden, der beviser, at CRISPR-redigeringssystemet kan bruges til effektivt at behandle kræft hos et levende dyr,” udtaler professor Dan Peer, der er leder af forsøget.
“Det skal understreges, at dette ikke er kemoterapi. Der er ingen bivirkninger, og en kræftcelle, der behandles på denne måde, bliver aldrig aktiv igen. Den molekylære saks i Cas9 skærer kræftcellens DNA og neutraliserer den og forhindrer replikation permanent. ” (Prof. Dan Peer til worldhealth.net)
CRISPR omtales ofte som DNA-saksen, som gør forskere i stand til billigt og effektivt at ændre på forskellige organismers gener. Man kan simpelt fortalt klippe præcist i DNA´s konstruktion, og det er er revolutionerende værktøj som man håber kan “rette 89 procent af de genetiske fejl der er årsag til sygdom” (videnskab.dk)
Resultaterne af den banebrydende israelske undersøgelse blev for nyligt offentliggjort i det tværfaglige videnskablige tidsskrift Science Advances og sidenhen gengivet i flere andre forskningstidsskrifter.

Harvard University skriver blandt andet om de nye banebrydende forsøg:
Forskerne valgte at tackle to meget aggressive og vanskelige at behandle kræftformer, glioblastom og metastatisk
livmoderhalskræft.
Glioabastom er en form for hjernekræft med en forventet levetid på 15 måneder efter en diagnose er stillet.
Når man studerede disse to dødbringende kræftformer hos mus, observerede de op til 80% genredigering af tumorcellerne, signifikant hæmning af tumorvækst og op til 80% stigning i samlet overlevelse.
Der var ingen tegn på toksicitet eller et negativt immunrespons ved terapien.
Disse undersøgelser repræsenterer den hidtil højeste forbedring i overlevelse hos disse to typer aggressive tumorer efter en enkelt behandling.
“Mens der er behov for en mere omfattende evaluering af toksicitet inden klinisk udvikling, giver dette leveringssystem med høj effektivitets redigering en spændende mulighed for bred klinisk anvendelse” skriver Havard Science in the News.
Interessant nok ligner dette lipidafgivelsessystem dem, der i øjeblikket anvendes i de mRNA-vacciner, der udvikles til COVID-19. Denne strategi kunne også udvides til at redigere andre tumorafhængige gener, tumorspecifikke onkogenmutationer, eller endda bruges til genredigerings behandling af andre genetiske sygdomme. (Harvard University)
CRISPR teknologien har desuden den fordel, at den i modsætning til kemoterapi ikke laver skader på de raske celler i kroppen. Det er et meget præcist værktøj, og de nye israelske forsøg er ganske lovende for fremtidens kræftbehandlinger. Der forventes forsøg på mennesker om 2 år.
Kilder: Harvard University, Science Advances, sciencedaily.com, videnskab.dk, worldhealth.net.