10 fun facts om julen: Uundværlig viden til julefrokosten

Fun Facts der giver inspiration til julefrokosten: 10 vanvittige fun facts om julen som de færreste kender i forvejen.

1:
Verdens mest udbredte julesang ”Jinglebells” blev oprindeligt skrevet med henblik på Thanksgiving i 1857. Sangen er også den første sang, der blev broadcastet fra rummet (1965), udført af astronauterne med en dertil medsmuglet miniharmonika.

I Holland straffes børn med en tur til Spanien i julen

2:
I Holland ankommer julemanden, ”Sinterklaas fra Spanien og ikke fra Nordpolen.
Ikke nok med det; Sinterklaas små hjælpere er ikke nuttede hårdtarbejdende nisser. De er sortansigtede drenge og piger, der kan stjæle børn, hvis de opfører sig dårligt, og tage dem med tilbage til Spanien, som af hollænderne anses for en alvorlig straf .

At hænge en julesok op er oprindeligt også en hollandsk tradition, hvor børn kan forsøge at ”købe sig til vejlvilje” ved et fylde sokkerne med foder til Sinterklaas æsler.

Japans favorit julemiddag er fra en vis fastfoodkæde

3:
De fleste har sikkert hørt, at vores billede af julemanden blev skabt af Coca-Cola i 1930érne, hvilket nok er temmelig sigende for hvor kommerciel julen er.
I Japan har de dog taget skridtet videre; her foregår er den traditionelle julemiddag på fastfoodkæden KFC (Kentucky Fried Chicken). Det hele takket være en vellykket marketingkampagne “Kentucky til jul!” i 1947. Kampagnen var egentlig tiltænkt udlændinge, men nu valfarter mange japanere hvert år til KFC for at indtage deres julemiddag.

4:
Årsagen til at der ofte står Xmas i stedet for Christmas i den engelsksprogede del af verden, er at X også er det første bogstav i Christ (Kristus) på græsk. Giver det mening… næppe. Amerikanerne elsker bare at forkorte ord og navne.

5:
Det første kunstige juletræ blev lavet af fjer i Tyskland i det 19 århundrede. Det skyldtes en voldsom afskovning, og deraf mangel på juletræer. Måske en ide til en CO2 venlig jul?

“Glædelig jul børnlille”. Island går all in på at skræmme børn

6:
Island har hele 13 julemænd. Derudover har de en gammel dame, der kidnapper børn. En skræmmende gammel kvinde kaldet Grýla, halvt trold, halvt udyr, som kidnapper frække børn og koger dem i hendes kedel. Så kan de lære det!

7:
Det billede vi har af Julemanden, der flyver med slæden, begyndte i 1819 og blev skabt af Washington Irving, den samme forfatter, der opfandt ”Den Hovedløse Rytter”.

8:
Juledag er oprindelig en hedensk fejringsdag for vintersolhverv. Ingen aner i virkeligheden hvornår, eller for den sags skyld, hvor Jesus af Nazareth blev født. Ingen fejrede hans fødselsdag i de første par hundrede år.

Slik eller ballade for voksne, der truer sig til alkohol

9:
Den evigt populære juelesang ”We Wish You a Merry Christmas” fra 1500-tallet, var oprindeligt en trusselssang. Den blev sunget højlydt og gentagne gange af skarer af bøller og folk fra den lavere klasse, der krævede alkohol fra rigere borgere. Hvis ønsket ikke blev opfyldt blev der stædigt sunget højere og mere truende med overhængende fare for ødelæggelse af ejendom og fysisk overlast. Slik eller ballade for voksne?

10:
Juletræet er et realtivt sent påfund, promoveret af bl.a. det victorianske England for at erstatte traditionen med hæmningsløs druk i julen. Missionen lykkedes som bekendt kun delvist.

 

Ansvarsfraskrivelse:

Det skal bemærkes, at denne liste af fun facts måske ikke er helt fakta-checkede, da de blev indsamlet under påvirkning af en anseelig mængde af redaktionens hjemmelavede jule-eggnog med bourbon.
Det er derfor muligt, at der har indsneget sig en ”god historie” eller to, der har fået et skær af sandhed udelukkende ved at blive gentaget igen og igen i forskellige kilder. Faktisk lidt ligesom julen.

For en sikkerheds skyld kan det dog anbefales forældre at låse deres knap så artige børn inde i et skab julen over, for at undgå eventuel kidnapning, foretaget af en vis led islandsk kælling, eller SinterKlaas skrækindjagende hjælpere, – aus Holland.

Det skal dog ikke forhindre os i at ønske alle en god jul, godt nytår og et forrygende forår.

Og så er det jo rart at minde os selv om, at det er sundt ikke hele tiden at tage alting og os selv alt for alvorligt.

”Life is a humorous situation – but it is not mocking us.”

 

Relaterede artikler:

Fun Facts fra hele verden – viden du du ikke vidste du havde brug for

Fun facts du ikke vidste du havde brug for at vide

Optiske illusioner der vil snyde din hjerne: Videnskab og fun facts

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.