Optiske illusioner der vil snyde din hjerne: Videnskab og fun facts

Vores hjerner ser i virkeligheden ikke direkte det, der er foran os, men laver en forudsigelse og fortolkning, og i den proces finder den på noget af sig selv, der kan give overraskende resultater.

Se f.eks. nedenstående billede.

Selvom man får fortalt, at firkant A og B har nøjagtig samme farve og nuance, vil hjernen p.g.a. den optiske skygge cylinderen angiver, tro at firkant A er væsentlig mere mørk end firkant B.

Man kan først bryde den optiske illusion ved at tilføje en sammenføjende bjælke, der forbinder de to områder:

Det hjernen gør, er at skabe en forventning og forudsigelse af det man ser, som nogle gange er fejlagtig

Hjernen er bagefter

Vores øjne er i stand til at detektere lys, men det er vores hjerne der fortolker og konstruerer det vi “ser”. Dette sker med en tiendedel sekunds forsinkelse, og er som ovenstående viser ikke altid lige pålideligt. Vores hjerne er gearet til at forudse og konstruere ting, for at gøre bearbejdningen af informationer lettere og hurtigere. Farver, størrelser, vinkler, og ens perifere syn kan resultere i optiske og neurologiske bedrag som er mildest talt forbavsende.

Kig et øjeblik på nedenstående billede, der objektivt er helt stillestående. Alligevel sker der noget i hjernen som får os til at tro, at der er bevægelse i billedet.

 

Som med flere flere optiske illusioner viser det os, at vores oplevelse af virkeligheden ikke er perfekt. Nyere forskning, blandt andet omkring optiske illusioner har for nylig forstærket forskernes forståelse af dybere, næsten filosofiske sandheder om vores bevidstheds natur.

”Det er virkelig vigtigt at forstå, at vi ikke ser virkeligheden,” udtaler forskningsprofessor i neurovidenskab Patrick Cavanagh, “Vi ser en tolkning, der skabes for os.” (vox.com)

Selv hvis du printer ovenstående billede ud og hænger det på dit køleskab vil det stadig bevæge sig – eller se ud som om det gør.

Det meste af tiden matcher den historie vores hjerner genererer, den rigtige, fysiske verden – men ikke altid. Vores hjerner bøjer også ubevidst vores opfattelse af virkeligheden for at imødekomme vores ønsker eller forventninger. Og de udfylder huller ved hjælp af vores tidligere erfaringer.

 

Hjernen lader sig snyde mod bedre vidende

Tegningen af de to borde giver os den klare forstilling, at det ene bord er længere og smallere de end det andet. Overraskende nok har de nøjagtig samme højde og bredde, som man selv kan efterprøve med en lineal. Synsbedraget opstår fordi, at vi i “den virkelige verden” opfatter tingene i 3 dimensioner, altså også med dybde dimensionen. Hvis figuren skildrede “verden i virkeligheden”, ville de “rigtige” borde helt sikkert have en anden form, men i dette tilfælde har vi kun to tegnede borde. Det sjove er, at uanset om du måler efter, eller printer billedet ud, og klipper bordpladerne ud, og så endelig og definitivt får overbevist hjernen om, at dimensionerne på de to firkanter er helt ens, vil du alligevel lade dig snyde af det optiske bedrag sekundet efter. Selv vores nu informerede hjerne kan tilsyneladende ikke ændre det visuelle output.

 

Vi opfatter ikke kun verden udefra og ind, men i lige så høj grad indefra og ud

I virkeligheden hallucinerer hjernen din bevidste virkelighed. Anil Seth, der er professor i kognitiv neurovidenskab kan fortælle om, hvad optiske illusioner er med til at fortælle om vores bevidsthed, og det er mildest talt “mind blowing”. Ifølge neurolog Anil Seth hallucinerer vi hele tiden; når vi er enige om vores hallucinationer, kalder vi det “virkelighed”.

“Lige nu arbejder milliarder af neuroner i din hjerne sammen for at skabe en bevidst oplevelse – og ikke hvilken som helst bevidst oplevelse, men din oplevelse af verden omkring dig og dig selv i den verden. Se evt. med når Anil Seth giver en nærmest desorienterende præsentation, der kan få dig til at stille spørgsmålstegn ved selve din eksistens.”

Det meste af det vi “ser” er i virkeligheden baseret på tidligere erfaringer.

 

 

Der er flere hjerneforskere der mener, at de samme grundlæggende processer ligger til grund for mange af vores mere komplicerede opfattelser og tanker. Nogle gange, især når de informationer vi modtager er komplicerede og uklare, ser vi hvad vi vil se. Det kunne også være med til at forklare, hvorfor så mange mennesker er til fals for konspirationsteorier og lignende, der tilbyder en enkel forklaringsmodel i en kompliceret og ofte uoverskuelig verden, hvor ikke alt er sort og hvidt. Vores øjne og hjerner har ganske enkelt ikke processor kraft nok til at inkorporere hele virkeligheden og skaber derfor, uden vores vidende en udgave af virkeligheden, der er mere simpel og nogle gange helt ude af trit med den faktiske virkelighed.

 

Flere optiske illusioner at fornøje sig med og undre sig over:

NB: Foto er ikke billedmanipuleret, dette er faktisk et fladt fortov.

 

Den umulige trappe, The Penrose stairs

 

Den umulige trekant. The Penrose Triangle

 

Ved siden af hinanden eller ovenpå hinanden?

 

Hvad ser du egentlig her?

 

Børnene er faktisk lige høje

 

 

Kilder:

Wikipedia.com

Discovery

Anil Seth, Your brain hallucinates your conscious reality. Ted.com

all-that-is-interesting.com

pixabay.com

Al Seckel, neurolog. Powerful visual illusions

Vox.com

 

 

 

Relaterede artikler:

Hjerneforskere der studerede psykoaktiv medicin faldt over noget usædvanligt: Selvet er en illusion

Fantastiske fodbold fun facts du ikke kan leve foruden

De 10 mest overraskende Fun Facts om foråret og påsken

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her