Vikingernes store indflydelse på Europa og resten af verden op til i dag

Vikingernes indflydelse findes stadig

Vikingerne huserede som bekendt fra slutningen af ​​det 8. til midten af ​​det 11. århundrede. De havde en betydelig indflydelse på europæisk historie, som stadig kan mærkes i dag, og nogle af deres påvirkninger omfatter:

Udforskning og kolonisering: Vikingerne var kendt for deres søfartsevner og udforskning af nye lande. De etablerede kolonier på steder som Island, Grønland og Vinland (sandsynligvis nutidens Newfoundland). Disse tidlige ekspeditioner var med til at lægge grundlaget for senere udforskning og kolonisering af europæere.

Handel: Vikingerne var også involveret i omfattende handel i hele Europa, og forbinder forskellige regioner gennem deres handelsnetværk. De etablerede langdistance handelsruter og hjalp med at udvikle konceptet om “købstaden”, som havde en varig indvirkning på de økonomiske strukturer i middelalderens Europa.

Krigsførelse og militær taktik: Vikingerne var dygtige krigere, og deres taktik og våben havde en betydelig indflydelse på militære strategier i hele Europa. Brugen af ​​vikingeskibe tillod dem for eksempel at iværksætte overraskelsesangreb langs kystområder og op ad floder. Vikingerne indførte også brugen af ​​skjoldmuren, som blev en almindelig taktik i europæisk krigsførelse.

Sprog og kultur: Vikingerne efterlod en rig kulturarv, som stadig er tydelig i mange dele af Europa i dag. De talte oldnordisk, hvilket påvirkede udviklingen af ​​de skandinaviske sprog og havde indflydelse på det engelske sprog.

Vikingerne invaderede og dominerede store dele af England i flere århundreder. Som et resultat af deres erobringer bragte de deres sprog, oldnordisk, med sig, som blandede sig med det eksisterende oldengelsk sprog, der blev talt af angelsakserne. Dette førte til udviklingen af ​​det, der nu er kendt som oldengelsk (eller angelsaksisk) med nordisk indflydelse, som havde en varig effekt på det engelske sprog op til i dag.

Nogle ord, der blev lånt fra oldnordisk til oldengelsk, inkluderer blandt andre “sky,” “egg,” “knife,” and “window.”. Disse ord bruges stadig i moderne engelsk i dag. Derudover påvirkede nordisk grammatik og syntaks også udviklingen af ​​oldengelsk.

Vikinge-invasionerne og den efterfølgende indflydelse på det engelske sprog bidrog også til udviklingen af ​​mellemengelsk og den endelige fremkomst af moderne engelsk.

Vikingerne appellerer til noget dybt i os som forklarerer en del

Vikingetogtene i Europa påvirkede bygningen af ​​befæstede byer:
Vikingetogtene begyndte i slutningen af ​​det 8. århundrede og fortsatte i flere århundreder, hvor vikingerne angreb mange byer langs Europas kyster, inklusive dem i nutidens Frankrig, Tyskland, Spanien og Italien.

Vikingeangrebene forårsagede udbredt frygt og ødelæggelse, og mange europæiske byer reagerede ved at bygge befæstede mure og tårne ​​for at beskytte sig mod fremtidige angreb. Disse befæstede byer var designet til at gøre det vanskeligt for vikingerne at bryde deres forsvar, og de omfattede ofte funktioner som mure med brystværn, skydeskår, voldgrave og porte, der kunne lukkes og låses.

Nogle af de mest kendte eksempler på befæstede byer bygget som reaktion på vikingetogtene omfatter Paris, som blev befæstet med en mur og volde i det 9. århundrede, og Aachen, som blev befæstet med en ring af mure og tårne ​​i det 10. århundrede.

Første plyndring af Paris blev i øvrigt ledet af en høvding kaldet “Reginherus”, eller Regnar, der traditionelt er blevet identificeret som saga-figuren Regnar Lodbrog.

Opførelsen af ​​disse befæstede byer spillede en vigtig rolle i at beskytte europæiske befolkninger mod vikingeangreb og bidrog til at styrke lokale herskeres magt og autoritet. Med tiden blev disse befæstede byer vigtige centre for handel, kultur og politisk magt, og mange af dem er fortsat vigtige byer i dag.

Der er ingen tvivl om at vikingerne havde en enorm indflydelse på historien, og det er sandsynligvis med til at forklare noget deres popularitet mere end 1000 år efter. Mange skandinaver er stolte af deres vikingefortid, og rent turistmæssigt er vikingerne en kæmpe magnet. Nogle forskere hævder at vikingerne for mange repræsenterer en tilbagevending til naturen og vores rødder.

 

Relaterede artikler:

De fleste vikinger var danske – og anden vigtig vikingeviden

Da danske stammer bankede de romerske legioner og kunne indtage Rom

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her