De fleste vikinger var danske – og anden vigtig vikingeviden

Vikingerne var langt overvejende danere

Vikingerne var for langt størstedelen danere, og det gælder især de vikinger, der hærgede, og i en lang årrække, besatte England.

Modsat hvad man får indtrykket af, fra den ellers udmærkede, og over hele verden voldsomt populære, TV-serie ”Vikings”, var langt de fleste vikinger fra Danmark. Det ved man ikke kun ud fra de skriftlige kilder, men kan også konkludere det ud fra, hvor mange herreder Danmark, Norge og Sverige bestod af.

I vikingetiden boede der flest mennesker i Danmark i forhold til Norge og Sverige. Hvert enkelt herred kunne stille skibe til rådighed, bemandet med 40-45 mand. De danske vikinger var ganske enkelt bedre organiseret og havde derfor også større militær og politisk styrke end deres norske og svenske våbenbrødre.

En af grundene til forvirringen om, hvor vikingerne kom fra, skyldes til dels, at begrebet ”Norsemen” og “Normanner” er blevet oversat til nordmænd, hvor det i virkeligheden refererer til “mænd fra Norden”, der faktisk primært var fra Danmark, ifølge alle samtidige og pålidelige kilder.

Vikingerne besatte i mange år England

Norden var ikke på samme måde som i dag opdelt i enkelte lande, men danerne, danelagen, og danegæld er ret præcist dokumenteret af de samtidige, primære historiske kilder. Danelagen bruges ofte til at beskrive de områder i England, der var under dansk herredømme og lov.

I slutningen af vikingetiden herskede den danske vikingekonge, Knud den Store over hele England, Danmark, Norge og en del af Sverige, og var en af de mægtigste herskere i Europa på den tid.

Vikingetiden (ca. 800-1100) er uden sammenligning den periode, hvor danskerne spillede den største rolle i verden, og hvor vi satte det største aftryk i verdenshistorien. F.eks. blev et utal af borge I England og Europa bygget primært for at modstå angreb fra vikinger.

Så, sorry Norge og Sverige; ingen historikere er i tvivl om, at langt de fleste vikinger og den historie vi forbinder med vikingerne har oprindelse fra danerne, eller folk fra Danmark om man vil.

TV-serien Vikings er spændende og godt lavet, men ikke specielt historisk korrekt. Det bliver taget voldsomme historiske friheder for at lave en ”god historie”, men serien er jo netop også fiktion.

Rane Willerslev

Det fiktionen kan er bl.a. at skabe historisk interesse, og man må sige at vikingerne i de seneste par år har oplevet en utrolig interesse verden over, bl.a. takket være TV-serien.

Faktisk så meget, at Nationalmuseet med Rane Willerslev i spidsen også vil lave vikingeserier. De bliver sandsynligvis noget mere historisk korrekte, og måske formår de også at vise og dokumentere danernes retmæssige, dominerende rolle i vikingetiden. Den rigtige vikingetid bød på endnu større slag og dramaer end HBO serien viser, så der er nok at gå i krig med.

“Vi vil gerne producere dramaserier som for eksempel Vikings i stedet for HBO. Det skal være lige så dramatisk, men i modsætning til HBO baserer vi det på historiske facts,” siger Rane Willerslev og afviser, at det vil gå ud over troværdigheden. (altinget.dk)

(Serien Vikings vises på HBO, men er produceret af den amerikanske kanal History)

Norske og svenske vikinger

For at være fair, skal det dog lige nævnes, at de norske vikinger skal krediteres for at være mest fremme i skoene som opdagelsesrejsende; det var de norske vikinger, der tog til Island, Grønland og faktisk opdagede Nordamerika århundreder før Columbus.

De svenske vikinger begav sig mere østpå, og er knap så berygtede for deres brutalitet som danerne og nordmændene, men er mere kendte for deres evner som handelsmænd. De etablerede bl.a. handelsruter helt til Sortehavet og Mellemøsten.

 

Bonus info:

Vikingerne stødte på mange af deres erobringstogter på resterne af en langt mere udviklet civilisation, Romerriget, hvis bygningsværker og kundskaber langt oversteg vikingernes. Det må have været som at møde et sunket Atlantis og en masse tabt viden og færdigheder, som først for alvor blev genoplivet med renæssancen. Vikingetiden er på sin vis en del af en “mørk middelalder”, hvor udviklingen var gået baglæns i århundreder.

Skjoldmøer som Lagertha optræder primært i sagn

Vikingernes kvinder var ikke forsagte prinsesser. De havde mere frihed og magt end mange af samtidens kvinder. Kvinder kunne lade sig skille fra mænd, der ikke respekterede deres ære, eller de kunne overtage roller, som i udgangspunktet var forbeholdt nære mandlige slægtninge, såsom ansvar for egen formue og beslutninger om giftemål. Når mændene var på togt overtog deres hustruer og styrede derhjemme. Om der fandtes deciderede skjoldmøer, der deltog i krig på lige fod med mænd er noget mere tvivlsomt. De kilder, der bl.a. nævner Lagertha fra serien Vikings, er først nedskrevet lang tid efter i Saxos Danmarkhistorie, der selv om den er interessant ikke holder vand set med historiske briller. Det kan dog ikke udelukkes, at enkelte møer har taget sværd og skjold i hånd, når de skulle forsvare husstanden, men altså ikke som deltagere i de store slag og i de frygtindgydende skjoldmure. Krigsførsel var i endnu højere grad afhængig af fysisk styrke i den tid.

 

Ragnar Lothbrok, eller Ragnar Lodbrog var en dansk sagnkonge, og det er mere end svært at fastslå om sagnene taler sandt.

Ragnar var både en dansk sagnkonge og en virkelig person

Der er sandsynligvis tale om en sammenblanding af flere personer. Han kobles dog sammen med historiske begivenheder, som man ved er fundet sted, såsom belejringen af Paris i år 845, – så noget tyder på, at en mand som Ragnar vitterligt har eksisteret. HBO serien er altså en godt tænkt vikingeserie, der tager udgangspunkt i sagn og sammenblander det med mere eller mindre præcis historie. Serien er i højere grad baseret på saga beretninger end på historiske fakta.

“Manuskriptet til den populære serie “Vikings” er baseret på Saxos Danmarkshistorie og islandske sagaer, særligt Ragnar Lodbrogs saga og Totten om Ragnars sønner, men der er foretaget ændringer, og man har hentet personer og elementer andre steder.” (Lektor Annette Lassen fra Nordisk Forskningsinstitut)

1000 år før vikingerne, levede der i øvrigt i Himmerland og Thy i Jylland nogle ligeså barske og krigeriske stammer, Kimbrerne og Teutonerne, der sammen tog på folkevandring og plyndringstogt ned gennem Europa. De lammetæskede de ellers uovervindelige romerske legioner og var tæt på at erobre selve Rom, havde det ikke været for barbarenes tolkning af gudernes vilje. Men det er en anden og måske endnu vildere historie.

 

Relaterede artikler:

Vikingernes store indflydelse på Europa og resten af verden op til i dag

Da danske stammer bankede de romerske legioner og kunne indtage Rom

Hvad spiste og drak vikingerne i virkeligheden: En ernæringsmæssig rejse tilbage i tiden

Turde du spise med i middelalderen: Retter og vaner ud over det sædvanlige

 

Kilder:

Vikinger i Krig, af Kim Hjardar og Vegard Vike

Lektor Annette Lassen fra Nordisk Forskningsinstitut

Wikipedia

Altinget.dk

nordkultur.dk, denstoredanske.dk, history.com, danmarkshistorien.dk

 

 

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her