Når man kilder øret med en svag strøm, er det med til at skabe balance i det autonome nervesystem og dermed sænke aldringsprocessen. Det er forskere fra Leeds University, der har fundet ud af, at en kort, daglig behandling i to uger førte til både fysiske forbedringer og større og velbefindende, herunder en bedre livskvalitet, humør og søvn. (University of Leeds)
Terapien, kaldet transkutan vagusnerve stimulering (tVNS), leverer en lille, smertefri elektrisk strøm til øret, der sender signaler til kroppens nervesystem gennem vagusnerven.
Det har længe været kendt, at stimulation af vagusnerven, der løber fra hjernen til bl.a. hjertet, er med til at forøge vores velbefindende og helbred. Man kan for eksempel opnå en stimulation af vagusnerven ved forskellige åndedrætsteknikker og meditation.
Den sænkede puls og det langsommere åndedræt medfører en nedsat elektrisk spænding i nerven. Og det gør noget ved hjernen og kroppen. Man får mere ro på, tempoet sættes ned og stress mindskes. Man får mere overskud, “kikkertsynet” mindskes og man bliver mere åben. Man bliver ikke mindst mere åben overfor læring.
Den nye forskning med en ekstern elektrisk stimulering af vagusnerven antyder desuden, at behandlingen kan bremse en vigtig effekt forbundet med aldring.
Dette kan hjælpe med at beskytte mennesker mod kroniske sygdomme, som vi oftere får, når vi bliver ældre, såsom for højt blodtryk, hjertesygdomme og atrieflimmer. Forskerne, der for nyligt offentliggjorde deres konklusioner i tidsskriftet ”Aging”, antyder, at “kildeterapi” har potentialet til at hjælpe mennesker med at blive mere sunde ved at kalibrere kroppens interne kontrolsystem.
Hovedforfatter til studiet, Dr. Beatrice Bretherton fra School for Biomedical Sciences på University of Leeds, udtaler at:
“Øret er som en gateway, gennem hvilken vi kan stille på kroppens stofskifte uden behov for medicin eller invasive procedurer. Vi mener, at disse resultater kun er toppen af isbjerget.” (Dr. Beatrice Bretherton)
“Vi ser frem til at undersøge yderligere effekter og mulige langsigtede fordele ved daglig ørestimulering, da vi har set en stor effekt af behandlingen indtil videre.”
For at forstå sammenhængen med de gavnlige effekter er her en kort forklaring af det autonome nervesystem:
Det autonome nervesystem styrer mange af kroppens funktioner, som ikke kræver bevidst tanke, såsom fordøjelse, vejrtrækning, hjerterytme og blodtryk.
Det indeholder to grene, den sympatiske og den parasympatiske, der arbejder imod hinanden for at opretholde en sund aktivitetsbalance.
Den sympatiske gren hjælper kroppen med at forberede sig på aktivitet med høj intensitet “kamp eller flugt”, mens den parasympatiske har afgørende betydning for “hvile og fordøjelse”, altså aktivitet med lav intensitet.
Når vi bliver ældre, og når vi bekæmper sygdomme, ændres kroppens balance således, at den sympatiske gren begynder at dominere. Denne ubalance gør os mere modtagelige for nye sygdomme og fører til nedbrydning af en sund kropsfunktion, når vi bliver ældre.
tVNS-terapien førte til en stigning i parasympatisk aktivitet og et fald i sympatisk aktivitet, hvilket rebalancerer det autonome system mod en sundere funktion. Derudover rapporterede nogle af forsøgspersonerne om forbedringer i målinger af mental sundhed og sovemønstre.
At være i stand til at korrigere denne aktivitetsbalance kan hjælpe os med at ældes mere sundt og have potentialet til at hjælpe mennesker med en række forskellige lidelser, såsom hjertesygdomme og nogle psykiske problemer.
Derudover vil en forbedret balance i det autonome nervesystem mindske en persons risiko for at dø og betyde et mindre behov for medicin og hospitalsbesøg.
Forskerne fandt, at personer, der havde den største ubalance i starten af undersøgelsen også oplevede de mest markante forbedringer efter at have modtaget behandlingen.
Det antyder, at det i fremtiden kan være muligt at identificere, hvem der mest sandsynligt drager størst fordel af terapien, så den kan tilbydes gennem en målrettet tilgang.
Det har tidligere vist sig, at tVNS-terapi har positive psykologiske virkninger for patienter med depression, og denne undersøgelse viser, at den også kunne have betydelige fysiologiske fordele.
Dr. Susan Deuchars, en af seniorforfatterne i undersøgelsen, udtaler: “Vi tror, at denne stimulering kan gøre en stor forskel i folks liv, og vi håber nu på at gennemføre yderligere undersøgelser for at se, om tVNS kan hjælpe på flere sygdomme.”
Artiklen er et redigeret uddrag af en videnskabelig artikel om studiet fra University of Leeds.