Olieselskaber tjener ublu summer på energikrisen og må brandskattes ifølge FN

Antonio Guterres: “Denne groteske grådighed straffer de fattigste og mest sårbare mennesker…”

FN opfordrer til at nye skatter skal tages op af regeringer for at hjælpe med at bryde magten i grådige karteller. (The Guardian)

Det er blandt andre FN’s generalsekretær Antonio Guterres, der direkte opfordrer regeringerne til at beskatte de overdrevne olie- og gasoverskud.

“Det er umoralsk for olie- og gasselskaber at tjene rekordstore overskud på denne energikrise på ryggen af ​​de fattigste mennesker og samfund,” udtalte Guterres i en tale. (cnbc.com)

“Denne groteske grådighed straffer de fattigste og mest sårbare mennesker, mens de ødelægger vores eneste hjem,” sagde Guterres og opfordrede regeringerne til også at tage fat på den tiltagende klimakrise.

I andet kvartal af 2022 havde Exxon et overskud på 17,9 mia. USD, det højeste, et børsnoteret olieselskab nogensinde har rapporteret. Chevron hentede 11,6 mia. dollar ind, mens Shell rapporterede 11,47 mia. dollar og BP 9,3 mia.

“De største energiselskabers samlede overskud i første kvartal af dette år er tæt på $100 mia.,” sagde Guterres. “Jeg opfordrer indtrængende alle regeringer til at beskatte denne overdrevne profit og bruge midlerne til at støtte de mest sårbare mennesker gennem disse svære tider.”

Denne “energikrise” har mindre at gøre med økonomiske kræfter og mere med grådighed. (The Guardian)

Man må stække olieindustriens negative magt ifølge FN

OPEC har sammen med olieselskaberne holdt tilbage på produktionen og dermed banket priserne på energi til usete højder.

De enorme summer olieselskaberne tjener kan ifølge eksperter igen føre til, at selskaberne vil købe sig til politisk indflydelse og forsinke den grønne omstilling og håndtering af klimakrisen, som de dokumenteret har gjort det før.

En nyligt udkommen rapport dokumenterer olieindustriens enorme fortjenester gennem de sidste 50 år – blandt andet opnået ved at manipulere med efterspørgslen gennem karteldannelse. Hver eneste dag gennem de sidste 50 år har de i rent overskud haft i gennemsnit 20 milliarder kr. om dagen.

Samtidig står ca. 20 oliefirmaer som de helt store klimasyndere med op mod 1/3-del af al verdens CO2-udledning siden 1965, ifølge det amerikanske Climate Accountability Institute. Det er investor-ejede firmaer som Shell, BP, Chevron og Exxon, men også store statsejede firmaer som Saudi Aramco, Gazprom og National Iranien Oil.

Data fra anerkendte forskere afslører, hvordan disse statsejede og multinationale virksomheder begår klimakriminalitet, der truer menneskehedens fremtid, og beskriver, hvordan de har fortsat med at udvide deres operationer til trods for, at de i årtier har været bevidste om industriens ødelæggende indflydelse på planeten. (The Guardian)

Exxon og andre olieselskaber har i mere end 20 år har betalt falske eksperter for at så tvivl om klimaforandringerne – stik mod hvad deres egen forskning viste, som man blandt andet kan se i DR dokumentaren Kampagnen mod klimaet.

2022 har indtil videre været olieselskabernes mest indbringende år, og det er på tide ifølge FN og en lang række andre eksperter, at stoppe deres negative indflydelse og horrible grådighed, der ikke engang begrænses af en forestående klimakatastrofe.

 

Relaterede artikler:

Disse 20 firmaer er skyld i mere end 30 procent af verdens CO2-udslip

Olieselskaber vildledte bevidst om klimatruslen i årtier – nu betaler de prisen

 

Kilder: FN, cnbc.com, The Guardian, dr.dk.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her