Plastik i havene kommer fra ca. 1000 floder viser nyt studie – og her er løsningen

Interceptor er solcelledrevet og selvstyrende

Et nyt studie offentliggjort i Science Advances viser, at 80 procent af den plastik, der kommer ud i verdenshavene via floder, kommer fra mere end 1.000 vandveje.

Der er sikkert flere der kan huske Ocean Cleanup projektet, der blandt andet med hjælp fra Mærsk har udviklet teknologi og sat mål om at rydde op i den enorme samling af plastik der flyder rundt i Stillehavet. ”The Great Pacific Garbage Patch” har et areal på 3 gange Frankrigs størrelse. Forureningen med plastik i havene er som bekendt et kæmpe problem, der truer alt marineliv, ikke mindst hval -og fiskebetstanden.

Ocean Cleanup er en nonprofit organistation med det formål at bruge ny teknologi til at fjerne 90 procent af det plastaffald, der flyder i havene.

Organisationen vil nu fokusere dele af deres teknologi på de 1000 floder, og det er et projekt der ifølge forskerne bag studiet godt kan lade sig gøre:

“Ved kollektivt at tage en global tilgang med forskellige teknologier målrettet mod disse mest forurenende floder, kan vi drastisk reducere tilstrømningen af ​​plastik til havet.” udtaler en af hovedmændene bag studiet, Lourens Meijer til National Geographic.

Mærsk dedikerer endnu et fartøj til Ocean Cleanup projektet

Til dette formål lancerede Ocean Cleanup deres 3. generation Interceptor, et solcelledrevet, højteknologisk fartøj, der selvstyrende opsamler plast fra floderne før det når havet.

Fartøjerne arbejder allerede på nogle af verdens mest forurenede floder i Sydøstasien og Caribien, ifølge National Geographic. Ocean Cleanup har en plan om at installere enhederne i 1.000 floder inden for fem år, selvom pandemien har bremset udrulningen noget.

Danske Mærsk der siden 2018 har støttet Ocean Cleanup projektet, har i denne uge doneret endnu et servicefartøj, Maersk Trader til projektet, og meldte for nyligt ud, at de agter at støtte Ocean Cleanup i yderligere 3 år.

Mærsk udtaler, at kontraktforlængelsen ville muliggøre udrulning af de næste havoprydningssystemer såvel som udrulning af Interceptor, der selvstyrende opsamler plast og er i stand til at operere i de fleste af verdens floder. (maritime-executive.com)

”Vi håber at være operationelle i 10 floder ved årets udgang,” udtaler stifteren af Ocean Cleanup, Boyan Slat til BBC News. “Og hvad vi virkelig tror er, at hvis vi klarer 10 floder rigtig godt, danner det grundlaget for at klare de næste 100. Og når vi når de 100, kan vi også klare alle 1.000.”

 

Se nedenstående video om Interceptors der skal hindre plastik i at nå havene:

 

Relaterede artikler:

Hvaler er afgørende for at bremse klimaforandringer – og her er årsagerne

Mærsk søsætter CO2 neutralt skib 7 år før planlagt

CO2 neutral supersonisk flyvning til alle steder i verden for 100 dollars: Nyt fly gør det muligt

Nye cykeldæk med NASA Rover teknologi betyder at du aldrig vil punktere igen

Grøn to-hjulet transport overhaler: Salget af elcykler, el-motorcykler og scootere stormer frem

 

 

Kilder: National Geographic, ecowatch.com, maritime-executive.com, cnet.com, Science Advances, BBC News.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her