
Et velkendt stof fra krydderurterne rosmarin og salvie kan vise sig at være nøglen til en ny og effektiv behandling af Alzheimers sygdom. Forskere fra det amerikanske Scripps Research Institute har udviklet en stabil form af stoffet carnosinsyre, der markant forbedrede hukommelsen og hjernens sundhed i museforsøg.
En tidligere britisk undersøgelse har allerede vist, at duften af rosmarin kan forbedre hjernens ydeevne. Det aktive stof, 1,8-cineol, trænger ind i blodbanen via næsen og når hjernen, hvor det øger hastighed og præcision i kognitiv bearbejdning. Det og andre studier gav håb om at rosmarin kunne bruges til behandling af Alzheimers demens.
Resultaterne fra, det netop offentliggjorte studie fra Scripps Research Institute, viser da også, at mus med Alzheimers-lignende symptomer, som blev behandlet med stoffet diAcCA – en syntetisk, stabil udgave af carnosinsyre – opnåede bedre hukommelse, flere synapser og færre skadelige proteinophobninger i hjernen.
Mere end blot en opbremsning
“Vi lavede adskillige forskellige hukommelsestests, og alle viste forbedringer med stoffet,” fortæller professor Stuart Lipton, en af hovedforskerne bag studiet. “Og det var ikke bare en opbremsning af forværringen – det forbedrede evnerne næsten tilbage til normalt niveau,” udtaler han i pressemeddelelse om den nye undersøgelse.
DiAcCA blev givet til musene tre gange om ugen i tre måneder. De blev derefter testet for både kognitive færdigheder og ændringer i hjernens struktur. Ifølge forskerne viste behandlingen tydelige forbedringer i både læring og hukommelse.
Samtidig blev der observeret flere synapser – altså forbindelser mellem nerveceller – i hjernen hos de behandlede mus. Det er et vigtigt fund, da tab af synapser er stærkt forbundet med kognitiv svækkelse hos mennesker med Alzheimers.
Fald i skadelige proteiner
Musene havde også markant færre ophobninger af amyloid-beta og phosphoryleret tau, to proteiner der er kendt for at danne de karakteristiske plak og fejlfoldede eller sammenklumpede proteiner i hjernen hos Alzheimerpatienter.
“Ved at bekæmpe inflammation og oxidativt stress med diAcCA-forbindelsen øgede vi faktisk antallet af synapser i hjernen,” forklarer Lipton. “Samtidig reducerede vi også de fejlfoldede eller sammenklumpede proteiner, som er med til at udløse Alzheimers og fungerer som biomarkører for sygdommen.”
Fra urt til lægemiddel
Carnosinsyre findes naturligt i krydderurterne rosmarin og salvie og er kendt for sine antioxiderende og antiinflammatoriske egenskaber. Udfordringen har dog været, at stoffet i sin naturlige form nedbrydes hurtigt og derfor har begrænset effekt som lægemiddel.
Med den nye syntetiske version, diAcCA, har forskerne skabt en forbindelse, der kan indtages oralt og derefter omdannes til carnosinsyre i maven. Stoffet optages bedre i blodet – 20 procent mere effektivt end naturlig carnosinsyre – og når terapeutiske niveauer i hjernen inden for en time.
Forskerholdet understreger, at musene tålte stoffet godt, og at der ikke blev observeret nogen toksiske bivirkninger i forsøgsperioden.
Stor sygdomsbyrde i Europa
Alzheimers sygdom udgør i dag omkring 70 procent af alle demenstilfælde og er en voksende udfordring i Europa. I dag lever cirka 7 millioner europæere med sygdommen, og det tal forventes at fordobles til 14 millioner i 2030, i takt med at befolkningen ældes.
Forskerne bag det nye studie håber, at deres opdagelse kan bane vejen for en hurtigere udvikling af nye behandlinger, især fordi carnosinsyre allerede er kendt som sikkert for mennesker at indtage. DiAcCA kan potentielt også kombineres med eksisterende behandlinger, eksempelvis antistofbehandlinger mod amyloid.
“Det kunne få eksisterende amyloid-antistofbehandlinger til at virke bedre ved at reducere eller begrænse deres bivirkninger,” udtaler Lipton.
Kliniske forsøg er næste skridt
Selvom resultaterne fra museforsøgene er lovende, understreger forskerne, at der nu kræves kliniske forsøg på mennesker for at bekræfte effekten. Men potentialet er stort – ikke kun for Alzheimers, men måske også for andre sygdomme forbundet med inflammation, såsom Parkinsons og type 2-diabetes.
Et gennembrud baseret på noget så tilgængeligt som rosmarin og salvie – to urter, mange allerede har stående i køkkenet – kan måske en dag ændre fremtiden for millioner af mennesker verden over.
Relaterede artikler:
Der er et kritisk vindue for at forebygge aldring af hjernen viser ny forskning
Forårets sollys styrker dit hjerte, hjerne og hukommelse bekræfter videnskaben nu
Kilder: Euronews, Scripps Research Institute, videnskab.dk, Sage Journals, sciencealert.com, msn.com.