Venlighed gør os syv gange lykkeligere end penge viser den omfattende World Happiness Report

At være venlig – og tro at andre er venlige – gør dig lykkeligere end penge, ifølge rapport: Billede Rawpixel, Public Domain.

En ny rapport fra FN afslører, at det at tro på andres venlighed gør os markant lykkeligere – faktisk syv gange mere end det at fordoble vores indkomst. Den netop offentliggjorte World Happiness Report 2025 peger på, at tillid og fællesskab er stærkere drivkræfter for livstilfredshed end økonomisk velstand.

Rapporten, der dækker 150 lande, er udviklet i samarbejde mellem FN, Gallup og forskere fra blandt andet University of British Columbia og Oxford University. Den måler folks egen vurdering af deres livskvalitet og sammenholder det med faktorer som sundhed, indkomst, sociale relationer og – i år – i særlig grad venlighed og sociale forbindelser.

 

Tillid til fremmede giver større lykke
Et af rapportens mest bemærkelsesværdige fund kommer fra det såkaldte “tabte pung-eksperiment”, hvor forskere lod punge falde på gaden for at se, hvor mange der blev returneret. På verdensplan viser det sig, at folk undervurderer deres medmenneskers ærlighed – i virkeligheden bliver punge dobbelt så ofte afleveret tilbage, som folk forventer.

At tro på, at andre er villige til at returnere din tabte pengepung, har vist sig at være en stærk forudsigelse for en befolknings lykke – og de nordiske nationer topper igen ranglisten over verdens lykkeligste lande. De rangerer også blandt de øverste pladser for forventet og faktisk returnering af tabte tegnebøger.

Ifølge medredaktør af rapporten, økonom og lykkeekspert John F. Helliwell, er netop denne type forsøg et kraftfuldt bevis på, at mennesker trives bedst, hvor de føler, at andre vil dem det godt. “Folk er markant lykkeligere, når de tror, at andre vil hjælpe dem…” siger Helliwell.

 

Finland topper – igen
For ottende år i træk indtager Finland førstepladsen som verdens lykkeligste land med en gennemsnitlig livstilfredshed på 7,736 (ud af 10). Danmark og Island følger tæt efter. USA er faldet til sin laveste placering nogensinde – en 24. plads – mens Storbritannien ligger lige over på en 23. plads.

En af konklusionerne i rapporten er, at den faldende lykke og social tillid i USA og dele af Europa tilsammen kan forklare stigningen og retningen af ​​politisk polarisering og folk der stemmer “anti-establishment”.

Ved lanceringen af rapporten i Washington DC sagde den finske ambassadør Leena-Kaisa Mikkola, at Finlands høje placering skyldes “en stærk tillid til, at både folk og politikere vil det bedste”. Hun tilføjede med et smil, at de ugentlige saunabesøg også har deres andel i den nationale lykke.

 

Nye i top 10: Costa Rica og Mexico
To nye ansigter træder ind i top 10: Costa Rica og Mexico på henholdsvis 6. og 10. pladsen. Ifølge rapporten har disse lande stærke familiebånd og store husholdninger – og det bidrager markant til borgernes trivsel. Data viser, at husholdninger med fire til fem personer generelt oplever størst lykke.

Latinamerikanske samfund, hvor det er almindeligt at bo sammen på tværs af generationer, fremhæves som forbilleder for andre regioner med stigende ensomhed.

Alle landerangeringer er baseret på et treårigt gennemsnit af hver befolknings gennemsnitlige vurdering af deres livskvalitet.

Eksperter i økonomi, psykologi og sociologi søger derefter at forklare variationerne på tværs af lande og over tid ved hjælp af faktorer som BNP per indbygger, forventet sund levealder, at have nogen at regne med, en følelse af frihed, generøsitet og opfattelse af korruption i de givne lande.

Her er top 10:

1. Finland
2. Denmark
3. Iceland
4. Sweden
5. Netherlands
6. Costa Rica
7. Norway
8. Israel
9. Luxembourg
10. Mexico

 

Ensomhed og mistro undergraver lykke
Rapporten advarer om en bekymrende udvikling: I 2023 rapporterede 19 % af unge globalt, at de ikke havde nogen, de kunne stole på – en stigning på 39 % siden 2006. Særligt i USA er tendensen tydelig. I 2023 rapporterede omkring 1 ud af 4 amerikanere, at de spiste alle deres måltider alene den foregående dag – en stigning på 53 % siden 2003.

At dele måltider med andre viser sig at være en stærk indikator for livstilfredshed – på niveau med indkomst. Mennesker, der regelmæssigt spiser sammen med andre, rapporterer højere lykke og færre negative følelser.

 

Venlighed er smitsom – og livsforlængende
Både dem, der hjælper, og dem, der bliver hjulpet, oplever højere lykke. Rapporten dokumenterer, at handlinger som at donere penge, hjælpe fremmede og arbejde frivilligt ikke kun styrker fællesskabet – de reducerer også forekomsten af “desperationsdødsfald”, såsom selvmord og overdoser.

“Menneskelig lykke er drevet af vores forhold til andre,” forklarer professor i psykologi Lara Aknin, der er medredaktør af rapporten. Hun opfordrer til at prioritere sociale relationer og venlige handlinger som en vej til større trivsel.

 

Lykken ligger i bordfællesskab og tillid
Professor Jan-Emmanuel De Neve fra University of Oxford opsummerer: ” Dette års rapport udfordrer os til at se ud over traditionelle determinanter som sundhed og rigdom. Det viser sig, at deling af måltider og tillid til andre er endnu stærkere forudsigere for lykke end forventet. I en tid præget af social isolation og politisk polarisering må vi finde nye måder at samle folk om bordet igen. Det er afgørende for både vores individuelle og kollektive trivsel.”

Gallup-direktør Jon Clifton tilføjer, at rapporten bør ændre vores forståelse af lykke:

“Lykke handler ikke kun om rigdom eller vækst – det handler om tillid, forbindelse og at vide, at folk har din ryg. Dette års rapport beviser, at vi undervurderer, hvor venlig verden egentlig er.”

 

Man kan her læse mere om fundene og konklusionerne i: World Happiness Report 2025.

 

Relaterede artikler:

Især 3 karaktertræk har en overraskende stor betydning for lykke viser ny forskning

Yales mest populære kursus nogensinde handler om lykke – nu er det gratis for alle

 

Kilder: World Happiness Report 2025, Good News Network, FN, Gallup, University of British Columbia og Oxford University.

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her