Hvis du vil have et godt liv som ældre anbefaler nyt omfattende studie disse spisevaner

Man kan spise sig til et bedre liv i alderdommen viser stort studie. Billede: Wikimedia Commons.

En ny storstilet undersøgelse viser, at det, vi spiser i midten af livet, har afgørende betydning for, hvordan vi ældes – ikke blot hvor længe vi lever, men også hvordan vi har det mentalt, fysisk og kognitivt i alderdommen.

Studiet, som er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine, fulgte over 105.000 amerikanske sundhedsprofessionelle i op til 30 år og kortlagde deres kostvaner samt helbredsmæssige resultater frem til omkring 70-årsalderen.

 

Plantebaseret kost giver bedre aldring

Resultaterne viser, at personer, som fulgte kostmønstre med højt indtag af frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og sunde fedtstoffer, havde markant større sandsynlighed for at opnå såkaldt “sund aldring”. Det indebærer at nå 70-årsalderen uden alvorlige kroniske sygdomme og med bevaret fysisk, mental og kognitiv funktion.

Omvendt havde personer med et højt indtag af ultra-forarbejdede fødevarer, rødt og forarbejdet kød, transfedtsyrer, sukkerholdige drikkevarer og højt natriumindhold lavere chancer for at ældes sundt.

“Der findes måske ikke én superkost eller en mirakeldiæt, men flere forskellige kosttyper kan forbedre vores helbred,” siger professor Marta Guasch-Ferré fra Københavns Universitet og Harvard T.H. Chan School of Public Health, der er en af hovedforfatterne bag studiet.

 

Forskellige kostmønstre – samme konklusion

Undersøgelsen vurderede otte forskellige kostmønstre, herunder den kendte Middelhavsdiæt, DASH-diæten (mod forhøjet blodtryk), den plantebaserede hPDI-diæt, og AHEI – en alternativ sundhedsdiæt udviklet for at forebygge kroniske sygdomme.

Især AHEI-diæten viste sig at være effektiv: Deltagere i den højeste AHEI-kategori havde 86 % større sandsynlighed for sund aldring ved 70-årsalderen, og hele 2,2 gange større sandsynlighed for sund aldring ved 75-årsalderen sammenlignet med dem i den laveste kategori.

AHEI-diæten (Alternative Healthy Eating Index) er udviklet som et værktøj til at vurdere og fremme kostvaner, der kan forebygge alvorlige sygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og kræft. Den lægger vægt på et højt indtag af frugt, grøntsager, fuldkorn, nødder, bælgfrugter, flerumættede fedtsyrer og fedtfattige proteinkilder som fisk. Samtidig anbefales et lavt forbrug af rødt og forarbejdet kød, sukkerholdige drikkevarer, salt og transfedtsyrer.

“Vores undersøgelse har en bredere tilgang end tidligere studier, fordi den ikke kun ser på sygdom eller levetid, men på livskvalitet som helhed,” forklarer professor Frank Hu, medforfatter og leder af Institut for Ernæring ved Harvard.

 

Færre end én ud af ti ældes sundt

Selvom studiet viser tydelige fordele ved sunde kostvaner, afslørede det også, at kun 9,3 % af deltagerne opnåede de ønskede kriterier for sund aldring. Det vidner om, at der er plads til forbedring i befolkningens kostvaner.

Ifølge forskerne kan resultaterne også overføres til europæiske forhold. “Selvom undersøgelsen er lavet i USA, vurderer vi, at mønstrene også gælder i Europa,” siger Guasch-Ferré.

Hun understreger dog, at kosten ikke er den eneste faktor: “Selvfølgelig handler sund aldring ikke kun om, hvad vi spiser. Men selv små forbedringer i kosten kan hjælpe.”

 

Ultraforarbejdet mad hæmmer sund aldring

Et centralt fund i studiet er, at ultraforarbejdede fødevarer – som typisk indeholder kunstige tilsætningsstoffer, raffineret sukker, natrium og usunde fedtstoffer – hæmmer chancen for at ældes sundt.

Ifølge Guasch-Ferré og kollegerne bør disse fødevarer i høj grad begrænses i fremtidige kostanbefalinger. Til gengæld anbefaler de en balanceret, overvejende plantebaseret kost, gerne suppleret med små mængder sunde animalske produkter som fisk og fedtfattige mejeriprodukter.

 

Der er ikke et kostråd der passer til alle

Et vigtigt budskab fra forskningen er, at sund kost ikke behøver være ens for alle.

“Vores resultater viser, at der ikke findes én kosttype, der passer til alle. Sunde kostvaner kan og bør tilpasses individuelle præferencer og behov,” siger Anne-Julie Tessier, forsker ved University of Montreal og medforfatter på studiet. “Enhver forbedring af ens kost kan hjælpe”, tilføjer Guasch-Ferré.

 

Vigtige skridt mod bedre livskvalitet

Forskerne håber, at deres arbejde vil bidrage til nye, mere fleksible kostråd – ikke bare med fokus på forebyggelse af sygdom, men også på livskvalitet, funktionsevne og mental sundhed i alderdommen.

“Det handler ikke kun om at leve længere, men om at leve bedre,” konkluderer Guasch-Ferré.

 

Relaterede artikler:

Gulerødder kan blive en nøgle i behandlingen af diabetes viser ny dansk forskning

Din krop ældes særligt i 2 hurtige spring viser forskning fra Stanford University

Der er et kritisk vindue for at forebygge aldring af hjernen viser ny forskning

Stress øger voldsomt aldring men kan overraskende skrues tilbage ifølge Harvard studie

Denne juice kan fremme sund aldring og give formen et boost ifølge ny forskning

USA når historisk vendepunkt: Vedvarende energi overhaler fossil strøm på trods af Trump

NATO åbner døre for stærkere nordisk forsvarssamarbejde: Et nyt kapitel i nordisk sikkerhedspolitik

Skal du spise før, efter eller endda under træning? Eksperterne giver deres bud

Hjerneflugt fra USA til Europa: Tre ud af fire forskere overvejer at forlade Trumps USA

Klimahandling giver store økonomiske gevinster viser ny rapport fra OECD – Mangel på handling kan medføre permanent recession

 

Kilder: Harvard School of Public Health, Københavns Universitet, nature.com, euronews.com, University of Montreal.

 

 

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her