Gulerødder kan blive en nøgle i behandlingen af diabetes viser ny dansk forskning

Gulerødder kan være nøglen til bedre regulering af blodsukker hos diabetikere. Billede: Pexels, Free to use.

Kan gulerødder hjælpe diabetikere? Dansk studie giver nyt håb.

Ny forskning fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at gulerødder potentielt kan spille en vigtig rolle i behandlingen af type 2-diabetes.

Forskningen, der er offentliggjort i tidsskriftet Clinical and Translational Science, peger på, at bioaktive stoffer i gulerødder kan hjælpe med at regulere blodsukkeret og forbedre tarmfloraen.

 

Type 2-diabetes: En voksende sundhedsudfordring

Type 2-diabetes er en global udfordring, og antallet af ramte danskere er mere end firdoblet siden 1996. Ifølge Steno Diabetes Center i Odense lever omkring 380.000 danskere med diabetes, hvoraf 90 procent – svarende til 342.000 – har type 2-diabetes. Sygdommen behandles ofte med medicin og livsstilsændringer, men mange patienter oplever bivirkninger ved konventionelle lægemidler, hvilket skaber et behov for nye og naturlige løsninger. Antallet af diabetestilfælde i Danmark er fordoblet inden for de seneste ti år.

 

Forsøg på mus viser lovende resultater

SDU-forskerne gennemførte en undersøgelse over 16 uger, hvor mus fik en fedtholdig diæt for at efterligne usunde livsstilsvaner, som ofte ligger til grund for type 2-diabetes. En gruppe mus fik desuden en kost tilsat 10 % frysetørret gulerodspulver, mens en anden gruppe ikke fik denne tilsætning.

Resultaterne viste, at musene, der fik gulerodspulver, havde en forbedret blodsukkerregulering, hvilket blev målt ved test af glukosetolerance. Derudover viste analyser af musenes tarmflora, at gulerødder bidrog til en sundere balance af tarmbakterier.

Vores studie viste, at gulerødder påvirkede sammensætningen af tarmens mikrobiom – de milliarder af mikroorganismer, der lever i tarmen og spiller en vigtig rolle i fordøjelse og sundhed. Hos musene, der spiste gulerødder, blev der observeret en sundere balance mellem tarmbakterierne, siger Morten Kobæk Larsen, lektor ved Klinisk Institut (sdu.dk)

 

Bioaktive stoffer i gulerødder kan være nøglen

Gulerødder indeholder bioaktive stoffer som falcarinol og falcarindiol, der hjælper cellerne med at optage sukker og dermed regulere blodsukkeret. Disse stoffer har også anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaber, hvilket yderligere kan gavne personer med type 2-diabetes.

– Indtagelse af gulerødder påvirker tarmens bakterier hen imod en sund sammensætning, som gavner musene med type 2-diabetes, forklarer Morten Kobæk Larsen.

Studiet viste også, at musene, der indtog gulerødder, havde flere bakterier, der producerer kortkædede fedtsyrer, som er kendt for at støtte tarmfunktionen og energiomsætningen.

 

Kliniske studier på mennesker er næste skridt

Selvom resultaterne er lovende, understreger forskerne, at undersøgelsen er udført på mus. Næste skridt er derfor at gennemføre kliniske studier på mennesker for at bekræfte effekten.

– Sådanne studier er dog dyre, og vi arbejder på at skaffe eksterne midler til i første omgang at kunne udføre et mindre studie med de oprensede bioaktive stoffer, der kan bane vejen for større undersøgelser og dokumentation for en forebyggende effekt, siger Lars Porskjær Christensen, professor i analytisk kemi ved SDU.

 

Hvor mange gulerødder skal man spise?

Forskerne antyder, at et dagligt indtag af 30-40 gram rå eller let tilberedte gulerødder kan have en positiv effekt. Særligt sorter som Night Bird, en lilla gulerod med et højt indhold af bioaktive stoffer, fremhæves som en god kilde.

 

Tilberedning og bioaktive stoffer

Mængden af bioaktive stoffer i gulerødder afhænger af tilberedningen. Selvom stegning eller kogning kan reducere indholdet, bevares der en vis effekt. Forskerne anbefaler dog rå eller let tilberedte gulerødder for at opnå størst mulig gavn.

 

Perspektiver for fremtiden

Studiet er finansieret af Odense Universitetshospitals forskningsfond og udført i samarbejde med forskere fra Odense Universitetshospital og Københavns Universitet.

– Vi ser gulerødder som en potentiel del af fremtidige diætstrategier for personer med type 2-diabetes, siger Lars Porskjær Christensen.

Selvom der stadig er brug for yderligere forskning, peger resultaterne på, at gulerødder kan være en naturlig og bivirkningsfri måde at forbedre blodsukkerreguleringen hos personer med type 2-diabetes.

 

Relaterede artikler:

Mini gulerødder som snack er forbundet markante sundhedsfordele ifølge ny forskning

Denne almindelige frugt kan forbedre dit syn og hukommelse betydeligt viser ny forskning

 

 

Kilder: Pressemeddelelse fra SDU, Clinical and Translational Science.,Good News Network, Eurekalert, avisen.dk, tv2.dk.

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her