Et nyt studie har vist, at hvis man spiser mini gulerødder blot 3 gange om ugen kan man øge niveauet af gavnlige carotenoider markant, hvilket giver en række seriøse sundhedsfordele, skriver BBC Science Focus.
Højere niveauer af carotenoider i huden er forbundet med øget antioxidantbeskyttelse og en lavere risiko for kroniske sygdomme som hjertesygdomme og visse kræftformer. Denne markør afspejler også forbedret hudsundhed og immunforsvar.
Niveauet af disse ”fytonæringsstoffer” bliver ifølge studiet boostet endnu mere, når de bliver kombineret med et multivitamin indeholdende betacaroten.
Carotenoider er ansvarlige for de røde, orange og gule pigmenter i mange frugter og grøntsager – og når det måles i huden, viser det, hvor mange frugter og grøntsager du har spist.
En lille kostændring med stor effekt
Tidligere undersøgelser har vist, at hudens carotenoidniveauer kan øges ved at indtage tre gange den anbefalede mængde frugt og grøntsager hver dag i tre uger,” udtaler Mary Harper Simmons, fra Samford University. “Vores resultater tyder på, at en lille, simpel kostændring – at indarbejde mini-gulerødder som en snack – betydeligt kan øge ophobningen af carotenoider i huden.”
Simmons præsenterede resultaterne på det årlige møde i American Society for Nutrition i Chicago. I undersøgelsen inddelte forskerne 60 unge voksne i grupper, der modtog en fire ugers intervention med enten Granny Smith æbleskiver (kontrolgruppen), 100 gram baby-gulerødder (ca. 1/2 kop), et multivitamintilskud indeholdende beta-caroten eller en kombination af baby-gulerødder og tilskuddet.
Før og efter interventionen brugte de et ikke-invasivt forskningskvalitets-spektroskopi-instrument, kaldet et VeggieMeter, til at måle og kvantificere carotenoider i huden. Forskerne fandt, at sammenlignet med basisniveauer blev hudens carotenoidniveauer signifikant øget med 10,8% i gruppen, der fik baby-gulerødder, og med 21,6% i gruppen, der modtog både gulerødderne og tilskuddet. Hudens carotenoidniveauer forblev uændrede i æblegruppen og hos dem, der kun modtog multivitamintilskuddet.
“Vi fandt, at kombinationen af baby-gulerødder og et multivitamintilskud med beta-caroten kan have en interaktiv effekt på ophobningen af carotenoider i huden,” sagde Simmons. “For at opnå en gavnlig effekt bør folk vælge et multivitamin med beta-caroten og spise baby-gulerødder mindst tre gange om ugen.”
Forskerne ønsker at udforske mekanismen bag disse fund og undersøge virkningerne af andre carotenoid-rige fødevarer som søde kartofler eller grønne bladgrøntsager.
Flere sundhedseffekter af gulerødder
Gulerødder er desuden rige på kostfibre, hvilket hjælper dig med at føle dig mæt og fremmer en sund fordøjelse. De er også en fremragende kilde til vitamin A og K; vitamin A styrker din hud og dine øjne, mens vitamin K fremmer sårheling.
Ifølge et studie fra Syddansk Universitet betegnes gulerødder som en form for ”superfood”, da de kan kan nedsætte risikoen for tarmkræft, lungekræft og muligvis også kræft i bugspytkirtlen samt leukæmi.
Relaterede artikler:
Kaffe med mælk fordobler sandsynligvis den anti-inflammatoriske effekt viser nyt dansk studie
Tarmbakterier der udløser tvangsspisning opdaget af forskere: Ny behandling på vej
En særlig type banan kan reducere nogle arvelige kræftformer med 60 procent ifølge stort studie
Særlige kostvaner hænger sammen med bedre funktion af hjernen viser nyt studie
Ny højprofileret Netflix-dokumentar vil ændre dine kostvaner og booste dit helbred
Kilder: BBC, Samford University, Good News Network, Syddansk Universitet.