”Tyskland er tilbage”: Hvad betyder Tysklands giga-investering for klimaet?

100 milliarder euro – er øremærket til klimainitiativer

Tyskland står over for en historisk økonomisk transformation med den planlagte oprettelse af en særlig fond på 500 milliarder euro til nye udgifter til forsvar og infrastruktur i løbet af det næste årti.

En femtedel af denne fond – 100 milliarder euro – er øremærket til klimainitiativer efter en aftale mellem CDU/CSU-lederen og sandsynligvis kommende kansler Friedrich Merz og De Grønne. Men hvilken betydning har denne investering for den grønne omstilling i Tyskland og resten af Europa?

 

Et nyt økonomisk paradigme
Den konservative CDU/CSU-alliance og det socialdemokratiske SPD har i deres koalitionsforhandlinger fremlagt et ambitiøst forslag, der ikke blot søger at modernisere landets infrastruktur, men også at omgå den tyske gældsbremselov ved at klassificere midlerne som en særlig fond (Sondervermögen). Dermed kan regeringen investere uden at skulle overholde de gældende begrænsninger på offentlig gældsoptagelse.

Den planlagte fond på 500 milliarder euro skal over de næste 12 år investeres i områder som transport, energi, sundhed, digitalisering og klimaforanstaltninger. Ifølge CDU-leder Friedrich Merz har det ændrede internationale miljø – især usikkerheden omkring USA’s støtte til Ukraine – nødvendiggjort en ny tilgang. ”Tyskland er tilbage,” sagde Merz i Berlin og tilføjede: ”Tyskland yder sit store bidrag til forsvaret af frihed og fred i Europa.”

 

Klimainvesteringer under pres
Merz’ oprindelige plan mødte modstand fra De Grønne, som frygtede, at midlerne ville blive brugt til at opfylde konservative valgløfter frem for at sikre grøn omstilling. Som led i kompromiset mellem CDU/CSU og De Grønne blev der sikret en øremærkning på 100 milliarder euro til klimarelaterede initiativer, der potentielt kan styrke landets Klimaschutz- und Transformationsfonds..

Ifølge Handelsblatt kan pengene blandt andet gå til modernisering af bygninger, udbygning af energinet og udvikling af en brintinfrastruktur. CDU overvejer desuden at inkludere støtte til dekarbonisering af varmesektoren og CO2-lagring.

 

Tysklands massive investeringer: Et grønt spring fremad?

Hvordan påvirker det EU?
En massiv økonomisk stimulans i Europas største økonomi kan have betydelige konsekvenser for resten af EU. Ifølge Politico reagerede markedet positivt på nyheden om den planlagte investering, og euroen steg i værdi mod den amerikanske dollar.

Schweiziske UBS bemærkede, at planen ”vækker håb om et økonomisk løft” i Tyskland og resten af eurozonen. Goldman Sachs’ cheføkonom for Europa, Filippo Taddei, udtalte til Reuters, at planerne ”vil understøtte vækst og især hjælpe europæiske producenter, der i øjeblikket kæmper.”

Desuden kan fonden have en direkte indflydelse på EU’s Clean Industrial Deal, som blev lanceret tidligere i år for at understøtte konkurrencedygtigheden og dekarbonisering af industrien.

 

En mulighed for klimafrontløbere
Aftalen mellem CDU/CSU, SPD og De Grønne viser, at klimahandling fortsat er en central del af Tysklands fremtidige politik, selv under en konservativ ledelse. Ifølge Katharina Dröge, medleder af De Grønne, sikrede partiet, at ”de lånte penge virkelig investeres i fremtiden – i en moderne økonomi, et velfungerende land og klimabeskyttelse.”

Med 100 milliarder euro øremærket til grønne investeringer kan Tyskland accelerere sin omstilling til vedvarende energi og bæredygtig infrastruktur. Men spørgsmålet er, om denne engangsforanstaltning er tilstrækkelig til at sikre langsigtet klimaneutralitet – eller om det blot er en midlertidig lappeløsning på en stadig mere presserende udfordring.

 

Tysklands investeringer er et sikkerhedspolitisk vendepunkt for Europa

Den massive tyske investeringsplan har selvfølgelig ikke kun økonomiske og klimaorienterede konsekvenser, men også stor betydning for Europas sikkerhedspolitik. Med undtagelse af den normale gældsbremseregulering vil Tyskland kunne øge sit forsvarsbudget markant, hvilket sender et klart signal om øget europæisk selvstændighed i en tid med voksende globale trusler. Den ekstra finansiering til forsvar og cyber-sikkerhed kan styrke NATO-samarbejdet og reducere Europas afhængighed af USA, især i lyset af usikkerheden omkring amerikansk støtte til Ukraine.

 

Stor betydning for dansk økonomi og grønne virksomheder

Den tyske investeringsplan kan skabe store muligheder for danske virksomheder, især inden for grøn energi og teknologi. Med de mange milliarder til klimainitiativer vil der være øget efterspørgsel på vindkraft, energilagring og smart grid-løsninger – områder, hvor danske virksomheder er førende. Øgede investeringer i infrastruktur og digitalisering kan også åbne nye eksportmarkeder for danske teknologileverandører.

De danske industriaktier steg markant i forbindelse med nyheden om den enorme tyske investeringsplan. Det var især Vetsas, NKT og Rockwool som oplevede kursstigninger i den nye positive stemning på aktiebørserne i Europa som følge af ”de meget gode nyheder” fra Tyskland.

 

Relaterede artikler:

Alt ved klimaforandringer kan virke dystert – det er det ikke

Den grønne omstilling er langt billigere end vi tror viser nye omfattende analyser fra eksperter

Det er ikke verdens undergang: En databaseret bog om begrundet håb for en bæredygtig fremtid

Solenergi slår kulkraft i Europa for første gang og Danmark og EU sparer milliarder

 

Kilder: Politico, finans.dk, The Guardian, Clean Energy Wire, energiwatch.dk.

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her