Verdens rigeste betaler stort set ikke skat viser nye afsløringer af bl.a. Jeff Bezos og Elon Musk

Ultrarige betaler næsten ikke skat

Et læk fra de amerikanske skattemyndigheder afslører, at nogle de rigeste personer i landet i praksis stort set ikke betaler skat. (BBC)

Det er den journalistiske nonprofit organisation, ProPublica der har fået fat i skattepapirer, der blandt andet viser hvordan Warren Buffet, Jeff Bezos og Elon Musk har betalt stort set nul i indkomstskat i de senere år.

Bezos alene er god for omkring 200 milliarder dollars. Afsløringerne kommer på et tidspunkt med voksende debat om mængden af ​​skat, der betales af de ultrarige og den stigende ulighed.

Listen fra ProPublica omfatter mange andre kendte milliardærer, og fælles for dem alle er, at de bruger et utal af skattefinter for at undgå at betale skat. Warren Buffet eksempelvis betalte over en femårig periode kun 0,1 procent i skat. Bezos, verdens rigeste betalte i samme periode 1 procent, og i to af årene 0 procent. (CNBC)

Fra 2014 til 2018 betalte USA´s 25 rigeste personer 3,4 procent af deres indkomst i skat.

De manglende skattebetalinger betyder manglende penge til skoler, veje, sygehuse og infrastruktur. Man kan se tydelige tegn på denne pengemangel alle steder i verden, og det truer direkte civilsamfundets eksistens.

Jesse Eisinger, seniorreporter og redaktør hos ProPublica, udtaler: “Vi var temmelig forbløffede over, at man kan få skatten ned til nul, hvis man er en multimilliardær. … Ultrarige velhavende mennesker kan omgå systemet helt lovligt” (BBC)

“De har enorme ressourcer til at, finde fradrag og udnytte smuthuller i systemet,” udtaler Eisinger.

Biden har lovet at øge skatten på de rigeste amerikanere

Præsident Biden har lovet at øge skatten på de rigeste amerikanere som en del af en mission om at forbedre lighed og skaffe penge til hans massive infrastruktur investeringsprogram.

Det skal retfærdigvis siges, at flere af de omtalte milliardærer er opmærksomme på skævheden i det nuværende skattesystem, og at det ikke er holdbart.

ProPublica har skrevet adskillige artikler om, hvordan budgetnedskæringer hos det amerikanske skattevæsen har hæmmet dets evne til at håndhæve skatteregler for de velhavende og store virksomheder. Nyhedsorganisationen sagde, at den modtog de lækkede dokumenter som svar på disse artikler.

Uden sammenligning i øvrigt, er det lidt den samme historie i Danmark. De hårde besparelser på skattesystemet under Anders Fogh Rasmussen førte til den ene skandale efter den anden og dermed manglende skattebetalinger for over 100 milliarder kroner. Penge der stadig mangler i den danske statskasse.

Som i USA betyder de manglende skattebetalinger helt konkret, at der mangler penge til skoler, sygehuse, uddannelse og vigtige investeringer.

Allerede i 2018 dokumenterede professor på CBS i København, Brooke Harrington hvordan superrige og deres mere eller mindre lyssky advokater, banker og formueforvalter systematisk bedrager stater for ufattelige beløb.

Brooke Harrington, beskrev i sin bog, ”Kapital Uden Grænser”, hvordan formueforvaltere for de superrige hjælper dem med at omgå alle love, og systematisk gemmer utallige milliarder i alle tilgængelige skattely rundt om i verden. Og det i en sådan grad, at det underminerer demokratiet og nationalstaterne på grund af manglende skattebetalinger.

Warren Buffet taler for mere beskatning af superrige

Siden offentliggørelsen af ​​massive datalæk, såsom “Panama Papers”, er den offentlige forargelse vokset og der har længe været råbt på reform af skattelovgivningen.

Vi ser blandt andet i øjeblikket et nyt stort initiativ fra den amerikanske administration, G7 og OECD om at lave en global minimumskat på 15 procent for internationale virksomheder, der længe har kørt om hjørner med nationalstaterne og undgået at betale skat.

Den nye internationale skattelovgivning er også er en del af Det Hvide Hus pres for en gennemgribende revision af det amerikanske skattesystem, der skal få meget rige mennesker og store virksomheder til at betale mere og hjælpe med at betale regningen for Bidens ambitiøse økonomiske dagsorden. (Reuters)

Flere fremtrædende amerikanske milliarder, herunder Jeff Bezos, Warren Buffet og Bill Gates har i flere år talt for nødvendigheden af at beskatte de superrige og dermed dem selv mere.

Der er flere ting der tyder på, at tiden nu er kommet en grundig revision af beskatningen af de ultrarige. Der er både den politiske vilje og en nødvendighed for nationalstaternes økonomi med de store genopretningspakker i kølvandet på covid-19.

 

Relaterede artikler:

Endelig bliver store tech-firmaer beskattet: USA, EU og OECD erklærer krig mod skattely

Beskat os mere – lyder opfordringen fra en række rigmænd – En hovedrig dansker er en af dem

Superrige bedrager for milliarder og underminerer staten – En verden uden for lov og kontrol?

Facebook og Google betaler stort set ikke skat i Danmark. Organiseret skattebedrag i milliardklassen

 

Kilder: BBC, CNBC, propublica.org, finans.dk, nyhedscentrum.dk, zetland.dk, borsen.dk.

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.