Afsmeltningen af indlandsisen er bremset ned: Forsigtig optimisme blandt forskere

Afsmeltningen af indlandsisen toppede i 2011

Et nyt omfattende studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, viser at nok smelter indlandsisen på Grønland for hurtigt, men tempoet er gået ned.

Isen smelter hurtigere end i 1990érne, men det højeste niveau af afsmeltning skete i 2011, og der er grund til forsigtig optimisme ifølge flere af forskerne bag studiet.

»Det går hurtigt med afsmeltningen, men tallene viser faktisk, at det ikke bliver værre år for år. Der er endda sket en lille nedbremsning på det seneste. Det giver håb og motivation,« udtaler seniorforsker William Colgan til videnskab.dk.

William Colgan er seniorforsker på GEUS og en af de mange forskere bag studiet.

I 2011 toppede afsmeltningen med ca. 335 milliarder ton indlandsis.

Mellem 2013 og 2017 blev det samlede istab sænket til 217 milliarder ton om året i gennemsnit, da atmosfærisk cirkulation favoriserede køligere forhold på Grønland, selvom det var varmere i for eksempel Danmark.

I 2018 mistede Indlandsisen omkring 111 milliarder ton. Det er dog stadig 7 gange hurtigere end isen smeltede i 1990érne.

Der er ikke nogen præcise målinger for 2019, men da temperaturen ved Jacobshavn Isbræ var oppe på 20 grader, er der sandsynlighed for at 2019 ligger højt. (BBC)

Der er bl.a. anvendt omfattende satellitmålinger (esa.int)

I de seneste årtier har den grønlandske indlandsis bidraget voldsomt til den globale stigning i havoverfladen og forventes ifølge studiet også at gøre det i fremtiden.

»Isen smelter hurtigt, og det er alvorligt, men den smelter faktisk ikke helt lige så hurtigt, som tidligere frygtet. Det tyder på, at udviklingen ikke sker eksponentielt, og at vi kan nå at have en indflydelse på, hvor hurtigt det går,« siger Aslak Grinsted, der er lektor ved Is, Klima og Geofysik på Københavns Universitet. (Videnskab.dk)

Rene Forsberg, der er professor ved DTU Space udtaler til DR, at selvom isen smelter 7 gange hurtigere end i 1990érne  “… skal vi slå koldt vand i blodet. Der er stadig tid til at gøre noget ved problemerne”. (dr.dk)

Studiet er internationalt anerkendt, og der er anvendt omfattende målinger bl.a. fra 11 satelitter. Holdet bag studiet har kombineret 26 forskellige studier til at beregne masseændringer i Grønlands isskjold mellem 1992 og 2018.

Den samlede afsmeltning, den grønlandske indlandsis inklusive, vil betyde stigende tilfælde af oversvømmelser kloden over. Og for at slå det helt fast; holdet af forskerne bag dette studie understreger nødvendigheden i, at vi kraftigt reducerer udledningen af CO2. Det omfattende studie er udgivet lige op til FN´s klimakonference COP25.

 

Relaterede artikler:

Redaktionens udvalgte artikler og hvorfor 2019 var et godt år også for klimaet

2019 er ved at gå på hæld, og på mange måder har det været et mere end bemærkelsesværdigt år.

Det var for eksempel året, hvor klimaet for alvor kom øverst på dagsordenen, og verden så fremkomsten af en ny ungdomsrevolution.

2019 var også et år med flere overraskende samarbejder på tværs af tidligere skel… Læs resten af

 

Ny rapport viser en tredobling af den globale sårbarhed over for havvandsstigninger

Man kan faktisk hive CO2 ud af atmosfæren – og det er billigere end du tror

6 væsentlige grunde til at begynde at være mere optimistisk omkring klimakrisen

 

Kilder:  Videnskab.dk, nature.com, bbc.com, esa.int, kristeligt-dagblad.dk, dr.dk.

 

 

 

 

 

Artiklen ligger under Klima

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.