Det er muligt, at vi står på en afgørende tærskel for at lave de nødvendige tiltag til at bekæmpe og imødegå klimakrisen. – Men der er til gengæld også ved at ske forbløffende ting – ikke bare i Danmark, men i hele verden.
1. Massive klimainvesteringer
De danske pensionskasser har lige meddelt, at de vil investere 350 milliarder i grøn omstilling frem mod 2030, og er således med til en afgørende økonomisk finansiering ud over statens planlagte investeringer og klimaplaner.
Internationalt er det investorgrupper som ”Climate Action 100+”, der har svimlende 34 billioner dollars i ryggen. Ca. 2 gange USA´s samlede BNP.
Virksomhederne tæller 100 ”systemisk vigtige udledere”, der tegner sig for to tredjedele af de årlige globale industrielle CO2-emissioner. Climate Action 100+ har den klare målsætning at drive udviklingen mod en overgang til rene energiformer.
Der foregår samtidig en massiv de-investering i CO2 tunge områder som kul, olie og gas, der presser de fossile energiformer ud af markedet.
2. Bæredygtig energi sprænger alle rammer
Bæredygtige energiformer stormer frem overalt i verden og overstiger alle hidtidige prognoser for, hvor hurtigt udviklingen kan gå. Udviklingen er godt hjulpet på vej af, at de bæredygtige energiformer nu også rent prismæssigt udkonkurrerer fossil energi.
I Danmark dækkes nu 43 procent af strømmen af vedvarende energikilder, som sol og vind.
I en af de relativt store økonomier, Storbritannien dækkes omkring 40 procent, og for nyligt var der 18 dage i træk, hvor Storbritannien ikke brugte kul overhovedet. Det er første gang der ikke anvendes kul siden 1882.
59 nationer har meddelt, at de vil lave mere ambitiøse mål, og 66 regeringer har givet tilsagn om at være CO2-neutrale senest i 2050. Det samme gælder Danmark.
3. Ungdommen fungerer som en ustoppelig drivkraft
Klima ungdomsbevægelser som Fridays for Future, og i Danmark også Den Grønne Studenterbevægelse har stor, hvis ikke afgørende andel i at drive omstillingen frem ved stædigt, vedholdende og indtrængende at gøre verden og politikerne opmærksomme på, at det “er nu der skal handles”.
Greta Thunberg er blevet det internationale symbol på denne nye ungdomsbevægelse og inviteres med overalt på de bonede gulve, når de store beslutninger skal tages. FN´s generalsekretær, António Guterres roste og understregede for nyligt ungdomsbevægelsernes og Gretha Thunbergs store gennemslagskraft. Det er lang tid siden verden har set så magtfuld en 16-årig, og lang tid siden, at ungdommen helt konkret har haft en så afgørende andel i verdens udvikling.
4. Ny teknologi overhaler virkeligheden
Ikke mindst på grund af de massive investeringer i grøn omstilling og teknologi, foregår der i disse år enorme teknologiske landvindinger, som nærmest kan lyde som science-fiction. Et eksempel på dette er NASA teknologi, der gør det muligt at lave sund mad af CO2, vand og solenergi. Opfindelsen har et enormt potentiale til bl.a. at reducere landbrugets CO2 udledning.
Et eksempel fra Danmark er DTU-forskeres opfindelse af et nyt CO2-venligt jetbrændstof, der ikke bare har perspektiv til at ændre flytrafikkens status fra klimasynder til klimaduks, men også kraftigt kan reducere landbrugets CO2 udledning.
Batteriteknologiens kvantespring kan ændre transportsektorens store CO2 udledning. Det er for eksempel eksperters vurdering, at det ligesom det allerede er tilfældet i Norge nu, snart vil være billigere at købe og køre elbil, fremfor biler med fossilt brændstof.
5. Træplantnings projekter i kæmpe skala
Træer er udråbt som den helt store faktor i at opsuge CO2 fra atmosfæren, og dette afspejler sig i ikke bare i ny træplantningsteknologi, men også i træplantningsprojekter så store, at de bare for få år siden blev anset som urealistiske.
Herhjemme er de, ellers traditionelle modstandere Landbrug og Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, gået sammen i et kæmpe projekt, der skal beplante et område på 2 gange Falsters størrelse.
For nyligt blev der i Ethiopien plantet 350 millioner træer på bare en dag.
6. Den opgivende holdning til klima er ved at ændre sig
Når man kan se, at det nytter noget de ting man kan gøre og de ting der sker omkring en – vil man alt andet lige også selv begynde at tage del i de tiltag, der bekæmper klimaændringerne.
Mange har haft en noget opgivende holdning til klimakrisen og tænkt “hvad nytter det, hvad jeg gør”, eller Danmark gør.
Ved at begynde at se de helt konkrete, store og afgørende ændringer og omstillinger, der sker alle steder for tiden, vil man bedre kunne se formålet med selv at “komme ind i kampen”.
Denne uge, fra den 20. til 27. september, er international klimauge, og herhjemme foregår der overalt i de danske byer initiativer og arrangementer, der står i klimaets tegn. Det er også DIN chance for at deltage og være med til at ændre den, ellers noget dystopiske fremtid mange med rette frygter, hvis vi intet gør.
Ingen tvivl om, at der er lang vej endnu før vi får helt styr på klimakrisen. Men det er også hensigtsmæssigt at stoppe op og se, at der rent faktisk for tiden sker en udvikling i en hastighed de færreste havde regnet med for bare et år siden.
Relaterede artikler:
Nu kommer de store investorer på banen for at redde klimaet og dem selv
Afsmeltningen af indlandsisen er bremset ned: Forsigtig optimisme blandt forskere
NASA teknologi gør det muligt at lave sund mad af CO2, vand og solenergi
Fremtiden for flyrejser lysner: Nyt CO2 neutralt brændstof og elektriske fly
Glem Brexit: I Storbritannien foregår der i øjeblikket en klimarevolution af dimensioner
Massiv plantning af træer vil kunne udligne et årtis udledning af C02
Global opvarmning kan bremses: Forhindringen sidder mest mellem ørene