Den skelsættende vækst i megabatterier vil sænke strømprisen og sikre den grønne omstilling

The Moss Landing battery storage project” i Californien er verdens største

Den grønne omstilling får et kraftigt skub fremad med den hidtil usete vækst i megabatterier, især i Tyskland og USA, hvor udviklingen allerede har overgået alle forventninger.

Nye data viser, at teknologien, der kan lagre strøm fra vedvarende energikilder, spiller en central rolle i at stabilisere elnettet, og dermed sænke prisen på strøm i de dyre timer, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner. Udviklingen vil desuden gøre fremtidens energiforsyning langt mere bæredygtig, når man ikke skal bruge kulkraft til at kompensere i tidspunkter med lav vind- og solenergiproduktion.

 

Tysk flodbølge af megabatterier

Batterierne spiller en afgørende rolle i at lagre overskudsstrøm fra sol- og vindenergi, som ellers ville gå tabt, og frigive den i spidsbelastningstimer.

I Tyskland er myndighederne blevet overvældet af ansøgninger om nye megabatteriprojekter. Ifølge Der Spiegel er der ansøgt om hele 161 gigawatt batterikapacitet, hvilket svarer til cirka 30 gange Danmarks gennemsnitlige elforbrug på fem gigawatt. Til sammenligning ligger Tysklands elforbrug typisk på 50-80 gigawatt. Selv hvis kun halvdelen af projekterne bliver realiseret, kan batterierne potentielt dække landets samlede elbehov i de mest belastede timer, skriver TV2.

Denne udvikling kommer som en stor overraskelse for de tyske myndigheder, som tidligere vurderede, at der først i 2045 ville være installeret mellem 43 og 53 gigawatt megabatterier. Med teknologien allerede på vej til at blive implementeret i enorm skala, vurderer eksperter, at de kommende år vil blive skelsættende for energimarkedet.

Megabatterier, der kan lagre strøm fra sol- og vindenergi og levere den i spidsbelastningstimerne, kan fortrænge kulkraftværker, der er dyre og klimabelastende. Dette vil ikke kun sænke strømpriserne i Tyskland, men også i Danmark, da de europæiske elmarkeder er tæt forbundne. Som Jens Ringgård fra TV 2 Vejret forklarer: “Hvis megabatterier fortrænger kulkraftværker i Tyskland, falder prisen i de dyreste timer også i Danmark.”

Størstedelen af de store batteriprojekter bygger på de teknologiske fremskridt og store ressourcer bilbranchen har brugt på at udvikle bedre og bedre batterier.

 

Prisen på batterier styrtdykker

Prisen på batteriteknologi er faldet med hele 90 procent over de seneste 15 år, og udviklingen ser ud til at fortsætte. Det har gjort det muligt for både private husholdninger og store energiselskaber at investere i teknologien. I Tyskland er hjemmebatterier allerede blevet populære. Landets husholdninger har tilsammen installeret batterier med en kapacitet på 14 gigawatttimer, hvilket gør det muligt for mange at udnytte egenproduceret solenergi. Disse batterier aflaster elnettet, især i sommermånederne, hvor solceller producerer mest strøm.

“Hvis prisen på batterier falder yderligere, så ville jeg gavmildt fordele dem over hele energisystemet. Det ville være en løsning, der kunne løse alle vores problemer med netstabilitet og korttidslagring af grøn energi, udtaler leder af DTU Wind, Chresten Træholt til Ingeniøren.

 

Amerikansk vækst på rekordtid

I USA er udviklingen af megabatterier gået lige så hurtigt som i Europa. Ifølge den amerikanske energiadministration (EIA) er der siden 2020 installeret 20 gigawatt batterikapacitet, svarende til effekten af 20 atomkraftværker. Denne kapacitet forventes at fordobles til 40 gigawatt i 2025. Batterierne spiller en afgørende rolle i at lagre overskudsstrøm fra sol- og vindenergi, som ellers ville gå tabt, og frigive den i spidsbelastningstimer.

Denne udvikling har især fundet sted i stater som Californien og Texas, hvor sol- og vindenergi udgør en stor del af energiforsyningen. Batterierne begynder nu at overhale kul- og gasfyrede kraftværker som den primære kilde til strøm i flere timer af døgnet.

 

Fremtiden for den grønne omstilling

Den globale udbygning af batterikapacitet forventes at fortsætte i højt tempo. Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) skal batterikapaciteten vokse med 25 procent om året frem mod 2030 for at opnå målet om CO₂-neutralitet. IEA anslår, at 40 procent af verdens korttidsstrøm – strøm til at balancere elnettet – vil komme fra batterier i 2050.

Som Andreas Nyholm bemærker: “Der er ingen tvivl om, at batterier er en vigtig teknologi i at lykkes med den grønne omstilling. Jeg er faktisk optimistisk omkring skaleringen i Danmark og på globalt plan.” Teknologien vil gøre det muligt at udjævne svingninger i produktionen fra sol og vind og dermed skabe en mere stabil og bæredygtig energiforsyning. (tv2.dk)

Med megabatteriernes vækst ser fremtiden for grøn energi lysere ud end nogensinde før. Den hurtige udvikling lover lavere strømpriser, reducerede CO₂-udledninger og en mere robust energiforsyning, som kan understøtte overgangen fra fossile brændsler til vedvarende energi.

 

Relaterede artikler:

Solpaneler på altaner og balkoner boomer i Tyskland, og man kan tilslutte og installere dem selv

Grøn energi får et boost: Nye metoder til energilagring baner vejen for stabilitet

Gigantiske batterier og nye teknologier kan sikre grøn energi når vejret svigter

Nyt batteri vil kunne drive elektriske fly og få el-biler ud over 1.000 kilometer på en opladning

 

 

Kilder: Ingeniøren, Der Spiegel, tv2.dk, Det Internationale Energiagentur.

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her