Udviklingen inden for energilagring af vedvarende energi gør betydelige fremskridt, der er afgørende for at stabilisere energiforsyningen fra kilder som sol og vind, så man har strøm når solen ikke skinner og vinden ikke blæser.
Energilagring spiller, ifølge Det Internationale Energiagentur en vigtig rolle i at opnå målet om netto nul emissioner i 2050. Netto-nul (eller net-zero, som det hedder på mere mundret engelsk) henviser til det punkt, hvor vi opsamler en mængde co2 tilsvarende til den mængde co2, som sendes ud i atmosfæren som følge af al menneskelig aktivitet – med andre ord, at der er balance mellem udledning og opsamling.
Fire hovedteknologier spiller en central rolle i lagring af grøn energi:
Pumped hydro storage (Vandkraft med pumpelager): Denne metode, hvor vand pumpes til en højere højde og senere frigives gennem turbiner, fortsætter med at være den mest udbredte lagringsmetode, især i Europa og Kina. Det udgør en betydelig del af ny kapacitet inden for vedvarende energi.
Batterilagring: Batterier, især lithium-ion, bliver stadig vigtigere med rekordvækst i netværksskala anlæg globalt, især i USA og Australien.
Batterilagring, oplever nærmest en eksponentiel vækst på verdensplan. I 2023 nåede den globale installerede kapacitet for batterilagring over 50 gigawatt-timer (GWh), en stigning på 45 % sammenlignet med året før,
USA og Australien er førende med store netværksskala anlæg, herunder verdens største batterilager, Moss Landing i Californien, med en kapacitet på 1,2 GWh.
Teknologiske fremskridt har også ført til et markant prisfald, med omkostningerne pr. kilowatt-time faldet med næsten 90 % siden 2010, hvilket gør batterilagring økonomisk levedygtig for både kort- og langsigtede energilagringsbehov.
Energiselskabet EWII har valgt at placere Danmarks hidtil største batterianlæg som nabo til højspændingsstationen nær Hasle på Bornholm.
Termisk energilagring: Denne metode bruger materialer som vand, sand eller sten til at lagre varme, der kan udnyttes til opvarmning eller elproduktion. Markedet for termisk energilagring forventes at tredobles inden 2030, drevet af industriel og bygningsapplikationer.
Mekanisk energilagring: Mekaniske systemer som svinghjul og komprimeret luft lagrer energi gennem bevægelse eller tryk. Disse systemer tilbyder hurtige reaktionstider og er især nyttige i stabilisering af elnettet.
Power-to X vil vokse stærkt
Power-to-X (PtX) er også ved at blive en fremtrædende mulighed inden for energilagring, der komplementerer traditionelle metoder som batterier og pumped hydro. PtX-teknologier konverterer overskydende elektricitet fra vedvarende kilder til andre former for energi, såsom brint, ammoniak eller syntetiske brændstoffer, der kan lagres og senere anvendes i industrien, transportsektoren eller til elproduktion.
Ved at omdanne elektricitet til kemiske energibærere muliggør PtX langtidslagring og transport af energi over lange afstande. Dette gør det muligt at bruge vedvarende energi, når efterspørgslen overstiger produktionen, eller når elnettet ikke kan absorbere mere energi. PtX-teknologier er stadig under udvikling, men de tilbyder en lovende vej til at integrere større mængder vedvarende energi i den globale energiforsyning. Ifølge World Economic Forum kan man ved at kombinere PtX med andre lagringsteknologier skabe en robust, fleksibel og bæredygtig energiinfrastruktur, der understøtter overgangen til et fossilfrit samfund.
Ifølge en rapport fra Det Internationale Energiagentur vil PtX-teknologier blive afgørende for integrationen af vedvarende energi i elnettet, især i sektorer som tung industri og transport, hvor direkte elektrificering er vanskelig. Europa har allerede sat ambitiøse mål for produktion og brug af grøn brint som en del af sin grønne omstilling.
Samlet set bevæger energilagringsteknologier sig hurtigt fremad med øget implementering og kapacitet, hvilket gør dem til en hjørnesten i den globale overgang til bæredygtig energi, skriver World Economic Forum.
Relaterede artikler:
Gigantiske batterier og nye teknologier kan sikre grøn energi når vejret svigter
Nyt kæmpebatteri kan rumme strøm til 200.000 husstande: Gennembrud for lagring af bæredygtig energi
Et sandbatteri i Finland kan måske løse dilemmaet for vedvarende energi
Kæmpebatterier til elnettet i stærk vækst: Løsningen for bæredygtig energis dilemma?
Kilder: World Economic Forum, Det Internationale Energiagentur, Energiselskabet EWII, Innovation News Network, sciencedirect.com, Harmony Energy Income Trust, greenpowerdenmark.dk.