Frikvarter for Corona: Vilde historier fra historien

Sydamerika kunne have set helt anderledes ud

Trænger du til en pause fra C-ordet, så læs med i en underfortalt vild historie fra historien.

De fleste har måske hørt om, hvordan de spanske og portugisiske conquistadors med meget få soldater erobrede hele Sydamerika i 1500-tallet, og praktisk talt tilintetgjorde den kæmpe Inka-civilisation.

En lidt glemt historie er imidlertid, hvordan en inka-kongesøn gav spanierne røvfuld, efter selv at have gennemlevet de mest frygtelige ydmygelser.

Det er historien om Manco Inca.

En af de mest berømte conquistadors, den spanske Francisco Pizarro, fangede i 1533 under sit erobringstogt i Peru inkakongen Atahualpa. Spanierne forlangte derefter en beskeden løsesum for kongen; et rum fyldt med guld. Det fik de, men derefter kvalte de ham alligevel og tog  kontrol over Atahualpas imperium, der havde enorme mængder guld
De fleste historiebøger stopper der. Men det burde de ikke.

Efter Atahualpas død kronede spanierne hans unge bror, Manco, som deres marionetkejser. De behandlede ham dog forfærdeligt; Francisco Pizarros bror Gonzalo bortførte og voldtog Mancos kone. Spanierne anede dog ikke på det tidspunkt, at den bange teenager, Manco snart ville blive deres mest dødelige fjende.

Statue af inka-konge

I 1535 forsøgte Manco at flygte fra byen Cuzco, hvor han reelt blev holdt som fange. Han blev dog fanget igen og trukket tilbage til byen bag Gonzalo Pizarros hest. Som straf for flugtforsøget blev Manco slået, urineret på og lagt i lænker. I 1536 formåede Manco at overtale sine fangevogtere til at lade ham forlade byen ved at love at vise dem hen til en statue af guld. Så snart han kom ud af byen, undslap han igen.

Manco samler derefter mindst 50.000 mand, belejrer Cuzco og dræber Juan Pizarro.

Francisco Pizarro der opholdt sig ved byen Lima sender hurtigt forstærkninger, men de falder i et baghold anført af Manco’s general, Quizu Yupanqui, som knuste dem ved at sætte gang i et klippeskred i en kløft.

Få uger senere udsletter Yupanqui en anden spansk deling, og indtager derefter byen Jauja ved at slagte dens garnision. Efter at have samlet tropperne angriber Yupanqui  Lima. For et øjeblik hang den spanske erobring i en tynd tråd.

Men tråden holdt.

En spansk overraskelsesangreb bryder Yupanquis styrker lige, da Lima er ved at falde. Generalen bliver dræbt, og forstærkninger tvinger Manco ud af Cuzco og overvinder hans styrker.

Manco Inca samler tropperne

Men Manco Inca lader sig ikke besejre så let. Han trækker sig tilbage til Amazonas, til det mest isolerede hjørne af Inka-staten. Der i junglebyen Vilcabamba danner han et skyggeimperium, hvorfra han iværksætter angreb mod spanierne.

Gonzalo Pizarro bliver sendt afsted for at angribe Vilcabamba med en stærk styrke i 1539. Han sender to af Mancos brødre i forvejen for at forhandle.

Manco er dog ikke imponeret over brødrenes forræderi, og begge bliver halshugget på stedet.

På trods af store tab presser spanierne videre til Vilcabamba, hvor de bliver mødt af skud fra krigere trænet af Mancos spanske fanger. Men krigerne var endnu ikke dygtige nok med våbnene, og byen falder. Manco selv bliver hastet i sikkerhed over en flod.

Rystende på bredden, og omgivet af en håndfuld junglekrigere, står Manco Inca. Søn af Huayna Capac, guddommelig arvtager til et stort imperium, opvokset op i et palads. Han går tilbage til floden og råber mod sine forfølgere: ”Jeg er Manco Inca! Jeg er Manco Inca! ” Så forsvinder han ind i junglen, hvor han og hans sønner kæmper helt indtil 1572.

Det ændrede dog ikke på det store billede.

Spanierne erobrede det meste af Sydamerika, der i dag af samme grund hovedsageligt taler spansk.

Med relativt få soldater med overlegne våben udryddede de et engang mægtigt imperium. Godt hjulpet på vej af den sygdom som spanierne medbragte; kopper dræbte langt flere inkaer end de spanske soldater.

Inkariget var det største rige i Sydamerika før spanierne kom og på sit højdepunkt et af verdens største samfund.

 

Relateret artikel:

Da danske stammer bankede de romerske legioner og kunne indtage Rom

Situationen var kritisk for Rom og det ekspanderende Romerrige, da vilde stammer fra Nord væltede ned gennem Europa og lammetæskede de romerske legioner gang på gang.

De var kimbrere og teutoner, sandsynlivis fra omkring Himmerland og Thy, og de var som vikingerne, skrækindjagende at møde i kamp …

Læs resten af …

 

 

 

 

 

Artiklen ligger under Kultur

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.