Hvad du foretager dig i dag kan booste din tankevirksomhed op til 2 uger efter

De daglige påvirkninger af søvn, motion, puls og humør kan blive hængende i vores hjerner i over to uger, ifølge nyt studie.

Et banebrydende studie fra to finske universiteter viser, at vores daglige rutiner som søvn, motion og humør kan påvirke vores hjerne i op til to uger.

Forskere fra Aalto University og University of Oulu undersøgte én persons hjerneaktivitet over fem måneder ved hjælp af hjernescanninger og data fra bærbare enheder, og resultaterne var bemærkelsesværdige lyder det i en pressemeddelelse.

 

Langvarig indvirkning på hjernen

Forskerholdet, ledet af Ph.D studerende Ana Triana, fandt ud af, at vores hjerner reagerer over længere perioder, ikke kun på kortvarige hændelser. Faktisk kan en træning eller dårlig nats søvn fra sidste uge stadig påvirke hjernen i dag og dermed også kognition og hukommelse.

Forskningen afslørede også en stærk sammenhæng mellem hjertefrekvensvariabilitet – et mål for hjertets tilpasningsevne – og hjerneforbindelser, især under hvile. Dette tyder på, at påvirkninger på vores krops afspændingsrespons, såsom stresshåndteringsteknikker, kan forme vores hjernes forbindelser, selv når vi ikke aktivt koncentrerer os om en opgave. Fysisk aktivitet viste sig også at have en positiv indflydelse på den måde, hjerneregioner interagerer på, hvilket potentielt påvirker hukommelsen og kognitiv fleksibilitet. Selv subtile skift i humør og puls efterlod varige aftryk i op til femten dage. (Aalto University)

Studiet afslørede også en tydelig sammenhæng mellem hjernens aktivitet under hvile og kroppens hjertefrekvensvariation også kendt som HRV. HRV eller pulsvariation er måske en af de bedste målinger for fysisk kondition og din krops parathed til at præstere.

Ana Triana var selv genstand for forskningen, og blev overvåget i sit daglige liv. Foto: Matti Ahlgren, Aalto University.

Hjertefrekvensvariation (HRV) er en måling af tidsforskellene mellem hvert hjerteslag. Denne variation er et tegn på, hvor fleksibelt og tilpasseligt kroppens autonome nervesystem er. En høj HRV indikerer generelt en god fysisk form, stresshåndtering og et velfungerende parasympatisk nervesystem, der hjælper kroppen med at slappe af. Omvendt kan lav HRV tyde på stress, træthed, dårlig søvn eller underliggende sundhedsproblemer. HRV bruges ofte til at vurdere stressniveauer, restitutionsevne og generel sundhed.

 

To typer bølger i hjernen

Den finske undersøgelse opdagede to forskellige mønstre i hjernens respons: En kortvarig bølge, der varer op til syv dage, og en længere bølge, der kan vare op til 15 dage. Den kortvarige bølge afspejler hurtige tilpasninger, såsom påvirkningen af dårlig søvn, der dog hurtigt kan genoprettes. Den længere bølge viser gradvise, mere vedvarende effekter, særligt i områder af hjernen, der er forbundet med opmærksomhed og hukommelse.

 

Bærbar teknologi og hjerneforskning

I modsætning til traditionelle undersøgelser, der kun involverer kortvarige scanninger, der viser et øjebliksbillede, brugte denne undersøgelse bærbar teknologi, som eksempelvis et smartwatch til at indsamle data over længere tid. Ana Triana var selv deltager i undersøgelsen, hvor hun fik scannet sin hjerne to gange om ugen, samtidig med at hun indsamlede data fra bærbar teknologi og humørmålinger. Triana forklarede, at det i begyndelsen var udfordrende at følge rutinen, men det blev hurtigt en del af hendes hverdag. Hun kunne derefter analysere dataene fra både en forskers og en deltagers synspunkt.

 

Muligheder for forbedret mental sundhed

Denne tilgang kan inspirere fremtidige studier, der kombinerer hjerne- og dagligdagsdata til at skræddersy en mental sundhedsbehandling.

Medforfatter på studiet, Dr. Nick Hayward, mener, at denne tilgang vil give en mere præcis forståelse af, hvordan vores vaner former hjernen. Han foreslår, at denne metode også kan hjælpe med at opdage neurologiske lidelser tidligt, især ved mentale helbredsproblemer, hvor subtile tegn ofte overses.
Studiet viser, hvordan vores daglige vaner som motion, søvn og afslapning ikke kun påvirker hjernen kortvarigt, men også har en vedvarende effekt. Dette åbner muligheder for en bedre forståelse af, hvordan vi kan forbedre vores mentale sundhed og hjernefunktion ved at analysere data fra vores hverdag, skriver Aalto University i pressemeddelelsen om det nye studie.

Resultaterne fra studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift PLOS Biology.

 

Relaterede artikler:

Boost dit energiniveau: Sådan holder du dit kropsbatteri opladt hele dagen

Glem reglerne for søvn – ny forskning kan være en øjenåbner for mange ifølge BBC

Todelt søvn kan være mere naturligt: De glemte sovevaner fra før industrialiseringen

En kort lur i dagtimerne giver en sundere og større hjerne viser nyt studie

 

Kilder: Aalto University, PLOS Biology, eurekalert.org, Good News Network.

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her