Knæk koden til studiet – Studieteknik der giver overblik

Overblik over det væsentlige i pensum er afgørende

Mange studerende er lige startet på studiet og sveder allerede over de enorme stofmængder de skal igennem, for ikke at tale om kompleksiteten af stoffet. Nok til at demotivere og frustrere selv den bedste.

Man kan dog spare sig for mange frustrationer ved at lære en effektiv studieteknik, der giver mulighed for at få overblik over det væsentlige og samtidig giver bedre indlæring. Det bedste er, at det ikke handler om at læse mere. Faktisk nærmest det modsatte. At læse mindre, men at lære at søge det væsentlige ud og fokusere på dette.

I virkeligheden går mange af de videregående uddannelser, i lige så høj grad ud på det man kalder ”the hidden curriculum”, den skjulte læseplan. Det handler om de praktiske og mentale teknikker man skal lære for at overskue og sortere i de kæmpe stofmængder man bliver præsenteret for. En vigtig form for “metaviden”, som man har lige så stor gavn af resten af livet, som den faktuelle viden på den almindelige læseplan.

Ofte er der ikke meget hjælp at hente hos de højt uddannede akademiske lektorer og professorer, som primært er ansat for deres forskningsmæssige kompetencer og mindre for deres pædagogiske evner.
Derfor er instruktorene (ældre studerende) ofte mere gavnlige for indlæringen og overblikket hos de nyankomne; de er simpelthen tættere på aldersmæssigt og erfaringsmæssigt, og de kan bedre oversætte og formidle det ofte tunge og akademiske sprog. Instruktorene har desuden selv lige selv været igennem den proces, hvor de skulle skabe orden ud af det kaos af information og viden det er at starte på en uddannelse.

Viden om effektive studieteknikker giver også bedre trivsel og mindre stress

Keep it simple
Det handler først og fremmest om, at beholde overblikket over det væsentlige, samtidig med, at man dykker ned i havet af informationer.

Det helt overordnede overblik fås ved, at finde studieordningen for de enkelte fag. Her står en definition af målet med faget, og de emner der er vigtige at vide noget om.
Studieordningen indeholder samtidigt og logisk nok præcis information om, hvad der fokuseres på til eksamen.

Et andet godt trick, er at finde såkaldte ”abstracts”, som er en slags resumeer af de bøger man har i sit pensum. Her får du foræret hovedindholdet af bogen kogt ned til måske 40 linjer. Det giver både et godt overblik, og samtidig en mulighed for at sortere i det stof man kan nå at læse. For man kan ikke nå at læse alt. Det er den første og vigtigste erkendelse. Man skal lære at overskue, sortere, og så dykke ned i stoffet. Og tilbage til overblikket igen. Læring er nemlig ikke en lineær proces.

 

Læring er ikke en lineær proces

Netop fordi man hele tiden skal skifte mellem at danne sig overblik, dykke ned i det udvalgte stof, og danne sig et nyt og bedre overblik, kan læring ikke siges at være en lineær proces. Når man dykker ned i stoffet bliver man ofte mere forvirret p.g.a. mængden af information. Man er det bare på et højere niveau; man har et trin mere viden, men har måske samtidig mistet noget af overblikket. Læring er derfor snarere en cirkulær, men alligevel fremadskridende proces.

Det er meget let at fare vild ud af alle mulige, mindre relevante sidespor og tangenter med et så stort pensum. Så gør det til en sport, altid at udlede og fokusere på ”det væsentlige”. Især i overbliksfasen. Og som nævnt hele tiden sørge for at vende tilbage til målet for faget. Det vil give mere og mere mening efterhånden. Så styrer du din tid mod målet for faget bedst muligt, og har samtidig tid til det, der er mindst lige så vigtigt; nemlig at nyde din studietid.

Bliver man stresset lærer man markant dårligere, så planlæg din tid og studiemåder, så det så vidt muligt også er en fornøjelse for dig. Det er i virkeligheden måske den vigtigste kode at knække.

 

Læs evt. mere mere om studieteknik her:

SDU om Studiestruktur- og teknik

Akademisk Studieteknik – for studiestartere (Københavns Universitet)

En af de mest brugte bøger om studieteknik er klassikeren: Lær mere – læs mindre. – håndbog i effektiv studieteknik af Ragnar Hatlem.

 

Relaterede artikler:

Studiestart – behold overblikket over det væsentlige, vær social og styr ambitionsniveauet.

 

Snyd ikke dig selv til eksamen: Se de simple teknikker der giver dig højere karakterer uden stress

 

Vedholdenhed er den vigtigste faktor i alle mål i livet. Ny hjerneforskning viser vejen

Følg i øvrigt med på nyhedscentrum.dk, hvor der kommer flere artikler om effektive studieteknikker og metoder til at beholde overblikket, motivationen og nyde studielivet.

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her