Rekordstort beløb til klimaet: EU´s Green Deal har 7,5 billioner kr. til klimainvesteringer

7.500.000.000.000 kr. er på vej til klimainvesteringer i EU

I denne måned blev et af de helt store skridt for klimaet sat på skinner med EU-kommissionens investeringsplan, “Green Deal”. Den europæiske grønne pagt er på svimlende 7.500.000.000.000 kr. og skal gå til den grønne omstilling af Europa.

Udover beløbets størrelse er planen også lidt unik i den forstand, at 60 procent af pengene kommer fra offentlige midler og resten fra private, som for eksempel pensionskasser, investeringsforeninger og almindelige mennesker, der vil investere i klimatiltag.

”Planen viser os, hvordan Europa kan blive det første klimaneutrale kontinent. Vi har ikke rigtigt noget valg, og vi skylder vores borgere og fremtidige generationer, at vi lykkes med det.” lyder det fra EU-kommisionens næstformand, Valdis Dombrovskis.

Det skal blandt andet ske ved at styrke klimaforskningen, etablere flere skovarealer rundt om i Europa, indføre en ny CO2-told på varer uden for EU og flytte mere af transporten fra motorvejene over til togskinnerne. (dr.dk)

Set i mængden af nyheder om klimaet, har EU´s Green Deal vidtrækkende perspektiver, og vil være med til at holde gang i et kæmpe økonomisk momentum i den grønne omstilling.

EU´s mål om at at blive klimaneutrale i 2050 er rykket et stort skridt nærmere.

EU-kommisionens næstformand, Valdis Dombrovskis

Nyheden vækker også begejstring i dansk erhvervsliv, der blandt andet kan regne med store eksportordrer med den nye investeringsplan. Alle virksomheder, der formår at omstille sig kan direkte og indirekte, kan få stor gavn og øget indtjening af Green Deal. Flere af de store virksomheder i Danmark har allerede set mulighederne, men mange små og mellemstore virksomheder mangler stadig at omstille sig og se perspektiverne og de muligheder der åbner sig hele vejen rundt.

”Green Deal” refererer lidt til ”New Deal”, der var den amerikanske præsident Roosevelts store økonomiske plan, som var med til at trække USA ud af den værste økonomiske depression i verdenshistorien. Det var en ny måde at tænke økonomi på ved at foretage massive investeringer, som med stor succes kom til at danne forbillede i hele efterkrigstidens USA og Europa.

EU-kommissionens sammensætning af sin finansieringsplan peger også på en ny måde at tænke makroøkonomi, som kan vise sig at sætte gang i en grøn omstilling med vækst, ikke på trods af de grønne omstillinger, men nærmest på grund af dem . En tendens der allerede ses hos en lang række lande, herunder Danmark. Nu er det så op til de danske virksomheder at få øjnene op for de enorme muligheder der ligger i at være forrest med de nye  klimainvesteringer.

 

Relaterede artikler:

7 grønne tiltag hvor du kan gøre noget markant for klimaet og dig selv

Det kan være svært at finde rundt i junglen af ideer og metoder til at mindske vores CO2 aftryk. Vi har her samlet de 7 vigtigste, der samtidig har en række positive sidegevinster på det personlige plan…

Læs resten af…

 

Man kan faktisk hive CO2 ud af atmosfæren – og det er billigere end du tror

Selvom vi opfylder Paris-aftalens mål om at reducere CO2, vil det langt fra være nok, fordi temperaturpåvirkningen fra de udledninger, som allerede er i atmosfæren, har en langsigtet effekt….

Læs resten af…

 

Ny rapport viser en tredobling af den globale sårbarhed over for havvandsstigninger

En ny rapport i det videnskabelige tidsskrift ”Nature”, viser at 3 gange så mange mennesker som hidtil troet kan være i farezonen p.g.a. havvandsstigninger og oversvømmelser. Mange storbyer er også alvorligt truede…

Læs resten af…

 

Kilder: Dr.dk, boersen.dk, policywatch.dk, danskindustri.dk, ec.europa.eu.

 

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her