Solenergi vil tegne sig for halvdelen af ny elproduktion i USA i 2022

USA har fart på investeringer i sol- og vindenergi

Udviklingen med grøn energi går også stærkt i USA; i 2022 vil solenergi alene tegne sig for halvdelen af ny elproduktion.

Næsten halvdelen af ​​de planlagte kapacitetsforøgelser i 2022 vil komme fra solenergi, og vindenergi vil desuden udgøre yderligere 17 procent oplyser U.S. Energy Information Administration (EIA).

“Vi forventer, at solenergiproduktionskapaciteten i USA vil vokse med 21,5 GW i 2022,” rapporterer EIA. “Denne planlagte nye kapacitet ville overgå sidste års udvidelse af solenergi på 15,5 GW …” (eia.gov)

De fleste af de planlagte solenergi udvidelser i 2022 vil være i Texas, med 28% af det samlede nationale antal (6,1 GW), efterfulgt af Californien, der yder omkring 18 procent (4,0 GW).

En rekordhøj vindkapacitet på 17,1 GW kom online på elnettet i USA sidste år. Yderligere 7,6 GW vindkapacitet er desuden planlagt til at komme online i 2022.

Grøn omstilling i USA betyder milliarder til Ørsted og Vestas

For Danmark er satsningen på grøn energi i USA en kæmpe finansiel mulighed. Vestas og Ørsted står til at tjene milliarder på USA´s klimamål om at halvere udledningen af klimagasser frem mod 2030.

Omkring halvdelen af ​​de planlagte forøgelser af vindkapacitet i 2022 er også placeret i Texas. Det største vindprojekt, 999 MW Traverse Wind Energy Center i Oklahoma, er planlagt til at begynde kommerciel drift i april 2022.

Med hensyn til de altafgørende behov for batteriopbevaring af vedvarende energi, forventer EIA, at batterilager kapaciteten i USA vil vokse med 84 % i år. Adskillige faktorer har hjulpet med at øge udvidelsen, herunder faldende omkostninger til batterilagring.

Yderligere 5% af landets planlagte elkapacitetsforøgelser i 2022 vil komme fra to nye reaktorer på Vogtle-atomkraftværket i Georgia. En af disse reaktorer, Unit 3, forventedes at komme online i 2021, men enhedens planlagte startdato blev forsinket til juni 2022 for at give yderligere tid til konstruktion og test.

Verdens største batteriprojektet i Californien

I Europa overhalede elproduktion fra vedvarende energikilder de fossile brændstoffer allerede i 2020 og er dermed for længst blevet EU’s største og vigtigste elektricitetskilde.

I dag stammer mere end 40 pct. af den samlede danske elproduktion fra vindmøller. (Energistyrelsen)

Den nuværende energikrise har derfor heller intet at gøre med den grønne omstilling, pointerer Det Internationale Energiagentur:

”Dette er ikke en vedvarende energi eller en grøn energikrise; dette er en krise på naturgasmarkedet. Det er vigtigt at arbejde ud fra et solidt evidensgrundlag om årsagerne til den aktuelle markedsuro. Som vi viste i vores nylige World Energy Outlook 2021, kan velforvaltede rene energiomstillinger hjælpe med at reducere energimarkedets udsving og dens indvirkning på virksomheder og forbrugere. De underliggende årsager til nutidens krise ligger andre steder.” Skriver den administrerende direktør for Det Internationale Energiagentur, Dr Fatih Birol. (iea.org)

Det internationale Energiagentur udgav sidste år den skelsættende rapport World Energy Outlook 2021, der viser hvordan verden kan nå klimamålene med kendt teknologi som sol- og vindkraft. Rapporten har allerede haft en enorm betydning i hele verden, og det afspejler sig eksempelvis i USA´s store satsninger på grøn energi.

 

Relaterede artikler:

Status på klimakrisen: Der kommer til at ske store ryk allerede i 2022

Vi kan nå klimamålene med kendt teknologi: IEA udgiver skelsættende rapport

Bæredygtig energi har nået vigtige milepæle og udviklingen accelererer stadig

Mega solcelleparker skyder op overalt i verden

Salget af elbiler eksploderer: Vi er tæt på et tippepunkt for grøn omstilling og det går hurtigt nu

Kæmpebatterier til elnettet i stærk vækst: Løsningen for bæredygtig energis dilemma?

Joe Biden klar med historisk ambitiøs klimaplan for USA efter valget

Bidens sejr er også en kæmpe sejr for demokratiet og klimaet

USA og Kina laver overraskende klimaaftale: Hilses velkommen af eksperter og statsledere

 

Kilder: U.S. Energy Information Administration , Energistyrelsen, Det Internationale Energiagentur, energiwatch.dk, euroinvestor.dk, renewableenergyworld.com.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her