Slutspillet for pandemien er godt i gang lyder det fra flere sundhedsmyndigheder

Omikron har vist sig nærmest at være en “frelser”

Det er langt fra gået op fra alle, at omikron har vist sig som en variant af corona, der ikke bare giver langt mildere sygdomsforløb, men fordi den er meget smitsom, har udkonkurreret den langt farligere Delta-variant.

Med andre ord; det værste er overstået og pandemien er snart slut.

Den primære forskel fra tidligere varianter er, at omikron kun sætter sig på de øvre luftveje og ikke på lungerne, undtaget i meget sjældne tilfælde. Det betyder langt færre indlagte på landets intensivafdelinger. De milde sygdomsforløb gælder i øvrigt især vaccinerede, som udgør langt den største del af befolkningen i Danmark.

“Selvom antallet af indlagte på landets sygehuse er steget de seneste uger, så er antallet af indlagte på intensiv næsten halveret i begyndelsen af i år.
Det er sket, efter at varianten omikron har overtaget fra deltavarianten.” (dr.dk)

De rekordhøje smittetal afspejler sig ikke i indlæggelser, – tværtimod har vi set en afkobling af de to tal, og det betyder at vi står i en god situation.

”De største klinikchefer på Rigshospitalet og i Aarhus har sagt, at omikron ikke bliver noget problem for dem.” (Politiken)

”Det betyder at der nu igen er plads til at behandle andre patientgrupper som normalt” (dr.dk)

Statens Seruminstitut har også tidligere på året meldt ud, at omikron faktisk kunne løfte os ud af pandemien, så nogen helt stor overraskelse er den seneste udvikling egentlig ikke.

De store festivaler bliver sandsynligvis en realitet i år

Grunden er at der overordnet set efterhånden er studier, tal og forskning nok der dokumenterer udviklingen med omikron. Det betyder at der er overalt er voksende tillid til, at omikron kan føre verden ind i det pandemiske slutspil, hvor covid-19 kun er at sammenligne med en almindelig forkølelse eller influenza.

Søren Brostrøm har også for nyligt aflivet omikron som en alvorlig trussel: ”Vi havde lagt planer om at komme igennem vinteren med den kendte Delta-variant, og vaccinerne som vi vidste virkede… Nu står vi her igen relativ kort tid efter og løfter restriktionerne og har en anden fortælling om den epidemi end vi havde for en måned siden.” (Politiken og DR)

Vi nærmer os ifølge langt de flest eksperter og sundhedsmyndigheder en fuldstændig normalisering; sommeren vil sandsynligvis igen byde på store musikfestivaler, og vi behøver heller ikke frygte en ny bølge i efteråret.

Den samme vurdering finder man også i Storbritannien: “Vi er der næsten, det er nu begyndelsen på enden, i hvert fald i Storbritannien. Jeg tror, ​​at livet i 2022 næsten vil være tilbage til før pandemien,”udtaler Prof Julian Hiscox, formand for infektion og global sundhed ved Liverpool universitetet. (BBC)

Faktisk skal man som vaccineret ikke være specielt nervøs for at få omikron, da den sammen med vaccinerne giver en finmasket hybrid-beskyttelse mod evt. kommende mutationer. Vaccinerne er desuden med til at aktivere en anden del af vores immunforsvar, de såkaldte dræber T-celler som beskytter mod alvorlig sygdom fra covid-19. (Politiken)

Grunden til at man ikke bare kan slippe alle restriktioner her og nu skyldes blandt andet, at man gerne vil fordele smitten, så hele arbejdsstyrken ikke ligger syg på en gang. Dette ville alt andet lige også belaste sundhedsvæsenet.

En alt for stor smittespredning kan desuden øge risikoen for at virus muterer igen. Derfor er det stadig vigtigt at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger, så vi kan få en sikker og gradvis udfasning.

Flere eksperter havde allerede forudsagt, at covid-19 ville blive mindre alvorlig, efterhånden som den overgår til et endemisk sygdomsniveau. Et mønster der er set ofte med andre vira, og det er det vi sandsynligvis nu ser med omikron-varianten. (The Conversation)

Vi kan med andre ord godt sænke angstniveauet lidt og begynde at se frem til mere normale tilstande og en sommer fri for restriktioner.

 

Relaterede artikler:

Todelt søvn kan være mere naturligt: De glemte sovevaner fra før industrialiseringen

Stress får livets ur til at gå hurtigere. Afslapning og selvregulering bremser uret ifølge ny Yale forskning

Omikron sandsynligvis mindre farlig ifølge sundhedsmyndigheder: Mutation kan måske være en fordel

Denne juice kan fremme sund aldring og give formen et boost ifølge ny forskning

Den rigtige mængde søvn for at holde hjernen skarp ifølge nyt studie

Ny behandling mod eksem kan være på vej efter forskere har fundet overraskende årsag

Konflikterne mellem stormagterne fører ikke til krig ifølge dansk sikkerhedsekspert

 

Kilder: Politiken podcast, 19. januar: Corona: Slutspillet er i gang, BBC, The Conversation, dr.dk, cnbc.com.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her