Omikron sandsynligvis mindre farlig ifølge sundhedsmyndigheder: Mutation kan måske være en fordel

Første meldinger tyder på mildere sygdomsforløb

Selvom der endnu ikke er omfattende data til stede, lyder det fra sydafrikanske sundhedsmyndigheder, at den frygtede omikron mutation medfører langt mildere symptomer, og endda har mulighed for at udkonkurrere den noget farligere delta-variant.

Nogle eksperter har allerede forudsagt, at COVID vil blive mindre alvorlig, efterhånden som den overgår til et endemisk sygdomsniveau. Et mønster der er set ofte med andre vira. Det er muligt, at omikron-varianten kan være det første trin i denne proces. (The Conversation)

Hospitaler og praktiserende læger i det sydlige Afrika rapporterer i stigende grad, at symptomerne på den meget smitsomme nye covid-stamme omikron er “usædvanlige, men meget milde”, ifølge flere medier i Sydafrika. (cityam.com)

Omkring 90 procent af alle nye infektioner i Johannesburg-regionen er nu forårsaget af omikron-stammen, men indtil videre ser det ud til, at covid-dødsraten og endda hospitalsindlæggelser ikke er steget markant.

Det ser desuden ud til, at vaccinerne også yder en god beskyttelse overfor omikron varianten, da langt de fleste hospitals indlæggelser er blandt de uvaccinerede.

“På baggrund af det vi ved, kan vi forvente, at vi stadig vil se en høj effektivitet af vaccinerne i forhold til at forhindre alvorlig sygdom og hospitalsindlæggelse,” udtaler professor Salim Abdool Karim på et pressemøde fra Sydafrika. (sundhedspolitisktidsskrift.dk)

 

Den første panik aflyst

Den første panik på aktiemarkederne ser også ud til at være aflyst, ifølge en analyse fra Jyske Bank:

”Bekymringen for den nye corona-variant, Omicron, aftog i går, og det løftede aktierne fra morgenstunden af. De foreløbige og usikre meldinger fra Sydafrika peger på, at Omicron er mere smitsom, men giver mildere sygdomsforløb end Deltavarianten, og vacciner skulle beskytte mod svære tilfælde.” (30/11 jyskebank.dk)

Vacciner beskytter tilsyneladende også mod omikron varianten

Præsident Biden har indtil videre også afvist nye nedlukninger.

Det er stadig for tidligt at sige noget helt entydigt om spredningen og alvorligheden af omikron varianten, men vi kan dog ifølge flere eksperter godt sænke skuldrene lidt.

WHO opfordrer landene at afslutte massehysteriet og i stedet være forsigtigt optimistiske.

Dr. Angelique Coetzee, formand for South African Medical Association, udtaler, at hypen omkring omikron “medicinsk set, ikke er berettiget.”

“Når man ser på mildheden af ​​de symptomer vi ser, er der i øjeblikket ingen grund til at gå i panik, da vi ikke ser nogen alvorligt syge patienter.”

Inficerede mennesker i det sydlige Afrika klager efter sigende over kvalme, hovedpine, træthed og høj puls, men ingen synes at lide af tab af smags- eller lugtesans, hvilket har været tilfældet med de fleste andre covid-mutationer. Desuden bekræfter flere og flere læger i det sydlige Afrika, at de fleste omikron-inficerede patienter blot har en alvorlig hovedpine, kvalme eller svimmelhed. (cityam.com)

WHO udtaler dog også, at der kan gå “dage eller uger”, før mere troværdige data dukker op om varianten. (fortune.com)

Myndigheder bliver derfor også nødt til at tage en “better safe than sorry” tilgang til udviklingen.

 

Relaterede artikler:

Denne juice kan fremme sund aldring og give formen et boost ifølge ny forskning

Kaffe kan reducere risikoen for flere alvorlige sygdomme og øge mentalt velbefindende

Ny vejrtrækningsøvelse kan sænke blodtrykket bedre end træning og medicin viser nyt studie

Hvis dit mål er at gå 10.000 skridt om dagen viser videnskaben nu at vi behøver langt færre

9 ting der giver dig energien og det gode liv tilbage

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

En ny epoke i kræftbehandling kan være på vej efter succes med ny mRNA teknologi

Ny type vaccine kan måske udrydde alle sygdomme: Vi står overfor en medicinsk revolution

 

 

Kilder: Cityam.com, The Telegraph, sundhedspolitisktidsskrift.dk, fortune.com, The Conversation, Wall Street Journal, cnbc.com.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her