Det er blevet cool at være venlig, men er det bare en ny trend, eller har ”venlighedsbølgen” ligefrem potentiale til at ændre vores helbred og samfund?
Det er der efterhånden en del forskning, der har undersøgt.
Evidensbaseret forskning tyder på, at det at man udviser venlighed, empati og accept forbedrer ens humør som en sideeffekt.
Forskellige studier viser, at altruisme er med til at frigive endorfiner i ‘belønningsdelen’ af vores hjerner. Eksperter ved Oxford Universitetet gennemførte en metaanalyse af den samlede forskning inden for emnet sidste år, og gav efterfølgende deres støtte til ideen om, at altruisme giver os et mentalt løft.
”Vi fandt, at det at hjælpe andre synes at have en kausal virkning på lykke”
siger Dr. Oliver Scott Curry, seniorforsker ved Institute of Cognitive & Evolutionary Anthropology, der ledede forskningen.
Andre studier forbinder venlighed med forbedret fysisk sundhed.
Forskere ved University of North Carolina i USA forbinder altruisme med øget aktivitet i vagusnerven, hvilket hjælper kroppen med at bekæmpe diabetes og hjertesygdomme. Man bliver simpelthen sundere af det.
Stanford Universitetet har også dokumenteret, hvordan “kindness” kan speede helingsprocessen op hos cancerpatienter og og reducere smerter. Det er derudover med til at afkorte sygdomsforløb og gøre dem mindre alvorlige.
Ligesom mindfulness er venlighed blevet en populær trend i de senere år, og der er skrevet utallige bøger om emnet, ligesom der er oprettet organisationer, der har det klare formål at udbrede venlighed som en metode til at ændre liv og samfund, intet mindre.
Det f.eks. organisationer som det britiske ”The Kindness Offensive and Compassion in Politics” og ”52 Lives”. Sidstnævnte går ud på, at man hver uge forsøger at ændre en anden persons liv til det bedre med venlighed, stort som småt.
Men er vi som menneskerace overhovedet iboende venlige? Når man ser på nyhedsstrømmen i verden kan vi godt komme til at tro noget andet
Forskerne fra Oxford er dog af en anden overbevisning:
”Mennesker er en social art og har levet sammen i sociale grupper i millioner af år, og i løbet af den tid har vi været afhængige af hinanden for at overleve og trives,” forsikrer Dr. Curry. ”Vi har en meget dybtsiddende, gammel impuls til at arbejde sammen. Venlighed er en måde at låse op for styrken i samarbejde.”
Forskningen ligger også i tråd det psykologerne kalder menneskets evne til ”compassion”.
Sidste år udkom bogen ”Hjernen på overarbejde – derfor er compassion vores vej til et bæredygtigt liv og samfund” af psykologerne Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff.
Første oplag blev udsolgt på en uge.
Bogen henvender sig ikke kun til mennesker, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. ”Men også til politikere og beslutningstagere der vil skabe bæredygtige løsninger.”
Hjernen på overarbejde beskriver bl.a., hvordan mennesket og menneskehjernen ikke længere hurtigt nok kan tilpasse sig udviklingen i det moderne samfund, og hvordan det resulterer i, at hjernen overbelastes.
”Vi kan ikke nøjes med at konstatere og lade stå til. Vi bliver nødt til at gøre noget. Sammen.”
En vej til et bæredygtigt liv og samfund går ifølge bogens forfattere gennem menneskets særlige evne til compassion
Stifteren af ”52 Lives”, Jaime Thurston udtaler at:
”Jeg tror, at der er meget dis-connection i øjeblikket. Folk bruger en masse tid på at se på deres telefoner, mens de skulle tale med hinanden eller gå ud og spise middag sammen – jeg tror, det er en af de mest uvenlige ting, du kan gøre.”
Thurston gør sig til talsmand for, at vi inkorporerer venlighed i alt, hvad vi gør, hvad enten vi ser på os selv i spejlet – skal vi scanne efter de gode ting snarere end de dårlige – eller hvordan vi interagerer med andre. ”Jeg synes, det er vigtigt at se venlighed som en tråd, der løber gennem hele vores liv snarere end små handlinger af venlighed,” udtaler Thurston.
Gottman Instituttet studerer parforhold og menneskelige relationer og drives af Dr. John og Julie Gottman.
Tankegangen og erfaringerne fra instituttet viser, at venlighed, der udvises under konflikt, fører til en nedtraping af spændinger og et mere tilfredsstillende resultat for alle parter.
”Du vil ikke få folk til at acceptere din indflydelse, hvis du ikke udviser venlighed,” siger en af terapeuterne Lawrence Stoyanowski. ”Så snart vi går i totterne på hinanden og går efter den andens hals, ændrer ingen nogensinde deres mening.”
Så når vi ser på de udfordringer, vi står overfor – fra klimaændringer til Brexit – vil vi have brug for, at mennesker er i stand til at skifte mening.
”Hvordan vi behandler hinanden bestemmer det slags samfund, vi lever i, som bestemmer det slags land vi lever i, som bestemmer den slags verden vi lever i,” siger Thurston. ”Jeg tror, at venlighed er en af de mest kraftfulde værktøjer vi har.”
Det ser i hvert fald ud til at være en trend, der har bidt sig fast og sandsynligvis i de næste år vil opnå en enorm udbredelse, -ikke bare som modefænomen, men som en metode til at blive sundere og ændre tingene til det bedre, måske også på samfundsplan.
Man kan jo selv starte og prøve at ændre en persons liv til det bedre – og udvise venlighed.
Kilder: Baseret på artikel fra positive.news, Stanford University, Oxford University, University of North Carolina og University of Sussex.