
En ny undersøgelse fra University of Georgia viser, at ferie har langt større betydning for vores velvære end hidtil antaget. Hvis vi under særlige vilkår formår at koble helt af fra arbejdet under ferien, kan de positive effekter på vores mentale helbred vare i lang tid efter hjemkomsten.
Ferien giver længerevarende velvære
Studiet, der er offentliggjort i Journal of Applied Psychology, analyserede 32 forskellige undersøgelser fra ni lande. Resultaterne viser, at feriens positive indvirkning på velvære varer meget længere end tidligere antaget. Mens tidligere forskning mente, at fordelene hurtigt forsvandt efter arbejdet genoptages, afslører denne metaanalyse, at effekten kan vare i flere uger.
“Vi tror, at mere arbejde er bedre, men vi præsterer faktisk bedre ved at passe på os selv,” forklarer hovedforfatter Ryan Grant, ph.d.-studerende i psykologi ved UGA’s Franklin College of Arts and Sciences.
“Vi skal bryde de intense arbejdsperioder op med perioder med intensiv hvile og restitution.”

Nøglen er at koble helt af
For at få det fulde udbytte af ferien er det afgørende at koble helt af fra arbejdet. Undersøgelsen viste, at personer, der fortsatte med at tjekke e-mails eller “hurtigt” checkede ind på arbejdet, fik markant mindre ud af deres ferie.
“Hvis du ikke er på arbejdet, men stadig tænker på arbejde under ferien, kunne du lige så godt være på kontoret,” siger Grant. “Ferie er en af de få muligheder, vi har for at koble fuldstændigt fra.”
Aktiv ferie giver større effekt
Fysisk aktivitet under ferien viste sig at være en anden vigtig faktor for at maksimere fordelene. Det betyder dog ikke, at man skal løbe maraton på strandferien.
“Alt, der får pulsen op, er en god mulighed,” forklarer Grant. “Mange fysiske aktiviteter, som snorkling, giver ikke kun fysiske og mentale sundhedsfordele, men tilbyder også unikke oplevelser, man sjældent får i hverdagen.”
Undersøgelsen viste, at aktive ferier, som inkluderer vandreture eller svømning, har den stærkeste effekt på velvære, mens passive aktiviteter som at ligge på stranden har minimal indflydelse.

Forberedelse og eftertænksomhed forstærker effekten
Hvordan man håndterer overgangen til og fra ferie, har også stor betydning. Forskningen anbefaler at indbygge bufferdage før og efter ferien. Det betyder, at man tager tid til at pakke og forberede sig før afrejse, hvilket reducerer stress. Ligeledes kan en dag eller to efter hjemkomsten hjælpe med at lette overgangen tilbage til arbejdslivet.
Længden af ferien spiller også en rolle. Længere ferier giver generelt større forbedringer i velvære, men effekten kan også falde hurtigere efter hjemkomsten. Ved at tage flere kortere ferier året rundt kan man modvirke udbrændthed og styrke sin trivsel.
Kulturelle forskelle i ferieeffekten
Studiet afslørede interessante kulturelle forskelle. I lande, hvor arbejdspræstation og succes værdsættes højt, oplever folk mere dramatiske fordele ved ferie, sandsynligvis fordi de har større behov for en pause. Omvendt viser disse personer også et stejlere fald i velvære, når de vender tilbage til arbejdet.
Arbejdstagere i lande med flere lovpligtige feriedage fik mere ud af deres frihed, måske fordi ferie er mere normaliseret og accepteret som en vigtig del af arbejdslivet.
En vigtig påmindelse i en travl tid
Disse resultater kommer på et kritisk tidspunkt, hvor ferieforbruget i mange lande er faldet markant de seneste år. I 2018 efterlod eksempelvis amerikanske arbejdstagere hele 768 millioner ubrugte feriedage, svarende til omkring 65 milliarder dollars i tabte fordele. Denne tendens fortsætter på trods af stigende beviser for, at langvarigt arbejde uden tilstrækkelige pauser kan føre til udbrændthed, angst, depression og fysiske helbredsproblemer.
Økonomer er ligefrem begyndt at elske ferie. Den er afgørende for dit stressniveau, din arbejdsplads og samfundsøkonomien, skriver Zetland:
“Når man dykker ned i forskningen på området, at det er helt afgørende for dit velbefindende, at du holder fri og holder ferie. Du skal simpelthen holde noget ferie. Og ikke bare for at have det godt, men også for at arbejde godt. Et hollandsk forsøg har vist, hvordan de folk, der havde holdt ferie, performede meget bedre end dem, der ikke havde. Man bliver simpelthen mere produktiv – og mere kreativ – når man arbejder, når man også får holdt nok fri.” (Zetland)
Ferie er ikke en luksus, men en nødvendighed
Studiet fra University of Georgia giver en klar besked: Ferie er ikke blot en luksus, men et essentielt redskab til at vedligeholde velvære og langvarig produktivitet. Hvad enten det er en to-ugers eventyrrejse eller en forlænget weekend, er nøglen at koble helt fra og deltage i aktiviteter, der gavner både fysisk og mentalt.
For organisationer er budskabet ligeledes klart: Man skal opmuntre medarbejdere til at tage ferie og skabe en kultur, hvor det er accepteret og understøttet at slukke for arbejdet. Ved at gøre dette kan virksomheder ikke kun forbedre medarbejdernes trivsel, men også styrke deres langsigtede produktivitet.
Studiet er offentliggjort i Journal of Applied Psychology.
Relaterede artikler:
Ny forskning viser hvordan man opnår den eftertragtede Flow-tilstand
Når man måler mentalt velbefindende er der helt andre lande i top som de lykkeligste
Kilder: Journal of Applied Psychology, studyfinds.org, Zetland.