10 tips til sikker vinterbadning

Her vil vi give dig 10 tips til sikker vinterbadning. Vi anbefaler at man bør gå stille og roligt hen til det sted du bader. Vi viser dig her at vinterbadning er sundt når blot du gør det med omtanke.
Pas på, at du ikke hyperventilerer, når du vinterbader. Husk at vinterbade med et lunt og stort håndklæde at stå på, når du kommer op af vandet igen.

Bad aldrig alene

Vinterbadning bør foretages i selskab med andre personer. Du kan opnå en bedre sikkerhed ved at være sammen med andre, så man kan holde øje med hinanden.

Vinterbadning er sundt når du er frisk og på toppen

Vinterbadning er sundt for kroppen, og man opnår en bedre sundhed med en rask tur i det kolde vand. Mange mener dog at vinterbadning er sundt og godt, men også et det er en større belastning for kroppen end almindelig badning, og man bør derfor kun vinterbade hvis man føler sig rask og rørig. Til gengæld opnår man ved vinterbadning, at kroppen efter en tur i det kolde vand ofte vil hæve dit stofskifte og bevirke at du pludselig føler dig mere frisk og du mærker blodet bruse i kroppen og føler en stor velvære.

Pas på dine fødder

Som vinterbader er ens fødder mere udsatte og kan kan med fordel have badesandaler stående klar når man kommer op af det kolde vand. Det er især midt i den kolde vinter og i frostgrader, at man skal passe på at ens fødder ikke fryser til is, og man kan risikere forfrysninger på sine tæer.

Pas på glatte overflader

Vinterbadere er meget mere eksponeret for at broer og trapper kan være endog meget glatte og man kan risikere at glide og komme til skade ved fald på broen og blive skadet på trapper og trin.

Vær forsigtig med at vinterbade efter et måltid

Du skal vente mindst en time med at gå i vandet, når du har spist, lyder et gammelt ord. Årsagen er at din mave bruger meget energi på at fordøje lige efter er stort måltid. Det har i mange år været et af de 10 baderåd, at man ikke burde bade lige efter et måltid. Men der er ikke noget fuldstændig endegyldigt bevis på at det skulle være farligt at bade med maven fuld af mad. Det er faktisk ganske individuelt, hvornår man må hoppe i bølgerne efter et måltid.

Dansk Vinterbadeklub

Vinterbadning viden og udstyr kan fås gennem Dansk Vinterbadeklub hvor du også får information, tips og tricks om vinterbadning. Der er ledige pladser i DanskVinterbadeklub.dk hvor man kan opleve vinterbadning og se de mange fordele ved vinterbadning.

Vinterbadning i is

Vinterbadning kan nemt foregå selv om der er is på vandet. Her er det vigtigste redskab en god isøkse der kan lave et stort hul i isen på ca 2 – 3 meter på hvert led. Man skal passe på med at ramme de skarpe isflager der nemt skærer sig gennem huden og kan anrette skader der kræver hjælp til forbinding. Så pas på når du vinterbader igennem is. Svøm aldrig under isen, det er ekstremt farligt.

Bad i sikkert farvand

Vinterbadning fra stranden kan medføre at der er både bølger og understrøm. Pas på med at bade på steder du ikke kender og som kan udgøre en fare med kraftig vind, understrøm og abdre farlige situationer der kan opstå ved din vinterbadning.

Bad hvor du kan bunde

Vinterbadning bør foregå på en sikker måde, og man bør derfor kun bade hvor man kan bunde. Det er mere sikkert at bade hvor man hele tiden kan holde hovedet over vandoverfladen. Vinterbadning bør være sikker badning.

Start vinterbadning tidligt på året

Vinterbadning er i høj grad et spørgsmål om tilvænning, og derfor er det bedst at starte tidligt på efteråret, så man gradvist bliver vant til det kuldechok det giver, når man hopper i de kolde bølger. Kroppen bør tilvænnes over de gode måneder i efteråret så man er helt klar til de lave temperaturer i de lange vintermåneder.

Klæd dig varmt på efter turen i bølgerne

Vinterbadning kan friske en op, men det kan også forårsage at man bliver gennemkold hvis man er længe i vandet. Derfor er det vigtigt at man klæder sig varmt på så man er sikker på at man hurtigt får varmen igen efter den kolde dukkert. Vinterbadning er sjovt og friskt når man sørger for, hurtigt at få den rette kropstemperatur igen efter turen i de kolde bølger.
Vinterbadning er både sjovt og sundt, når blot man overholder nogle enkle regler og tips for vinterbadning.

 

Kilder: Respektforvand.dk, Badesikkerhed.dk

 

Den ultimative guide til vinterbadning og hvorfor alle burde gøre det nu

 

Vinterbadning giver sundhed og velvære efter turen i de kolde bølger

 

Verdens udfordringer med klima og bæredygtighed behandles i Viden Om Klima hvor du kan finde relevante klimatiltag.

 

 

 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.