20 historiske fun facts der overgår fantasien

Vi starter stille og roligt op i 2020 med 20 utrolige, men sande historiske fun facts indsamlet af vores praktikant:

Abraham Lincoln var en mesterbryder

1. Den ikoniske landsfader, Abraham Lincoln, var før sin tid som præsident en veritabel mesterbryder. Den over 1.90 meter høje præsident vandt over 300 kampe og opnåede desuden at blive national mester i brydning. Derudover havde den gode Abraham licens som bartender og ejede i en årrække en bar.

2. Under forbudstiden i 1920érnes USA forgiftede den amerikanske regering bogstaveligt talt alkohol. Da folk fortsatte med at indtage alkohol på trods af forbudet, blev nogle embedsmænd frustrerede og besluttede at prøve en anden form for afskrækkelse – død. De beordrede forgiftning af industrielle alkoholer fremstillet i USA, som var produkter, der regelmæssigt blev stjålet af spritsmuglere. Ved udgangen af ​​forbuddet i 1933 anslås det føderale forgiftningsprogram at have dræbt mindst 10.000 mennesker.

Butch Cassidy med den rigtige cowboyhat

3. Cowboys gik i virkeligheden med bowlerhatte. Vores forestilling om den amerikanske cowboy har vi primært fra Hollywood film. I virkeligheden gik folk som Billy the Kid, Butch Cassidy og Wyatt Earp ikke med den kendte Stetson cowboyhat, men var iført 1800-tallets almindeligt fortrukne derbyhat eller bowlerhat.

4. Pave Gregorius IV erklærede krig mod katte. I det 13. århundrede erklærede paven krig mod katte, idet han mente, at de var satans instrument. På grund af pavens sære overbevisning beordrede han udryddelsen af katte i hele Europa.
Pavens ide gav dog seriøst bagslag, da de manglende katte betød en stor udbredelse af pestbærende rotter, hvilket igen resulterede i ”den sorte død”, den værste pandemi i menneskehedens historie. Over halvdelen af Europas befolkning blev udryddet, og det tog omkring 200 år at genvinde befolkningstallet. – Så Vær god ved katte, også selvom du synes, at de er satans instrument.

5. Da Ketchup kom frem i 1830érne blev det solgt som medicin mod forstoppelse. Det var først i slutningen af 1800-tallet, at ketchup blev populariseret som krydderi til mad.
Mon ikke en halv flaske ketchup stadig ville have en gedigen afførende effekt. Ide hermed videregivet.

Kalkuner var omvandrende guder

6. Kalkuner blev engang tilbedt som guder. Disse velsmagende fugle blev af mayaerne betragtet som stedfortrædere for guderne, og blev hædrede som sådanne. De var symboler på magt og prestige og kan findes overalt i Maya-ikonografien og arkæologien.

7 . At bruge gafler blev engang anset som helligbrøde. Gafler blev først introduceret i Italien i det 11. århundrede. Disse spidse spaghetti-hvirvlende instrumenter blev af kirken anset som en fornærmelse overfor Gud. Og hvorfor, spørger du? Fordi de var “kunstige hænder”, og som sådanne blev betragtet som helligbrøde.

8. Alle britiske tanks har siden 1945 indeholdt udstyr, så der kan laves te.

9. Hitler, Mussolini, og Stalin har alle været indstillet til Nobels fredspris.

Den mægtigste pirat nogensinde var en kvinde

10. En af historiens mest succesrige pirater var en kinesisk prostitueret. Sydhavets skræk, Ching Shih rådede over en flåde på over 1.500 skibe og 80.000 pirater. Ching Shihs flåde var så mægtig, at hun gang på gang besejrede den kejserlige kinesiske flåde, og efterfølgende blev tilbudt amnesti. Hun døde som en velhavende bedstemor i 1844. Denne historie slår stensikkert “Pretty Woman”.

11. Heroin var normal medicin
Heroin var engang en helt acceptabel medicin, der kunne fås på recept mod blandt andet hoste og hovedpine.

12. Kejser Caligulas hest var senator
Roms tyranniske kejser Caligula udnævnte sin yndlingshest som senator i Roms senat.

13. Den korteste krig i verdenshistorien varede 38 minutter.
Krigen udbrød kort mellem det Britiske Imperium og sultanen af Zanzibar i 1896. Britiske skibe sønderskød om morgenen den 27. august sultanens palads, hvorefter paladset styrtede sammen og sultanen flygtede og overgav sig.

Datidens vækkeur

14. Tørrede ærter som vækkeur.
Før man havde vækkeure, kunne man hyre såkaldte “knockers-up” som med pusterør skød med tørrede ærter på ens vindue, indtil man vågnede.

15. Folk syede tøj af kulsække.
Under den verdensomspændende store Depression i 1930érne måtte folk ty til at sy tøj af brugte kulsække. Fabrikanterne af kulsække begyndte derfor gøre sækkene mere farverige, så folk kunne i det mindste kunne fremstå lidt moderigtige.

16. Straf at spise hummer.
I 1800-tallets USA blev det anset som en grusom straf, at man i fængslerne fik serveret hummer, der faktisk var den helt almindelige fængselskost.

17. De blodigste krige foregik i Kina.
7 af de 10 blodigste krige i verdenshistorien var kinesiske. Den blodigste af dem, Taiping oprøret var dobbelt så blodig som første verdenskrig.

En solsort på steroider

18. Verdens største fugl.
Den største fugl der nogensinde har eksisteret havde et vingefang på 6,5 meter.

19. Urin som mundskyl.
Romerne brugte urin som mundskyl. Urin indeholder ammoniak, som er en af de bedste naturlige rensemidler der findes.

20. Voltaire og fanden.
Den berømte filosof og forfatter Voltaire blev på sit dødsleje bedt af  præsten om at frasige sig djævelen, hvortil Voltaire svarede: “Dette er ikke et godt tidspunkt at anskaffe sig nye fjender”.

Og således oplyst og forbløffet er man rustet til ethvert selskab, med et “vidste du forresten at… ”

 

Relaterede artikler:

Fun Facts fra hele verden – viden du du ikke vidste du havde brug for

Fun facts du ikke vidste du havde brug for at vide

 

 

 

15 fun facts til afslapning og ferien

Interessante fun facts du bare må vide

Fantastiske fodbold fun facts du ikke kan leve foruden

Udvalgte fun facts fra hele verden

De 10 mest overraskende Fun Facts om foråret og påsken

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her