7 geniale dokumentarfilm du kan se i ferien

Hvad end du er til natur, sundhed, væsentlig viden eller bare suveræn underholdning er der masser at komme efter i 7 udvalgte dokumentarer, som du kan kaste dig over i ferien.

1. My Octopus Teacher. Denne oscarnominerede perle af en dokumentar er garanteret noget du aldrig har set før. Så underligt det end kan lyde kan alle lære noget af dokumentarfilmen om en mand og hans forhold til en blæksprutte. Bliv hypnotiseret af denne virkelige og ikke mindst utroligt filmede undervands historie. ”En filmskaber opnår et usædvanligt venskab med en blæksprutte i en sydafrikansk tangskov, og bliver klogere, da dyret indvier ham i mysterierne i sin verden.”(Netflix.com)  Dokumentaren kan se på Netflix og Documentary Mania.

 

Bliv godt underholdt og oplyst med fede dokumentarer

2. Træk vejret med DR2. Den måde du trækker vejret på har afgørende indflydelse på dit helbred. En dansk overlæge og en coach viser, at man kan opnå livsændrende resultater med relativ simple fremgangsmåder. Programmet har allerede inspireret mange, og hvis du ikke fik set programmet live, har alle stadig chancen for at se med på dr.dk. ”Skuespiller Anne Sofie Espersen fik i 2019 konstateret multipel sklerose. Nu kaster hun sig sammen med andre vovehalse ud i et vildt eksperiment for gennem simple åndedrætsøvelser, hyperventilation og iskolde gys at forbedre sit immunforsvar og styrke sin krop. Lær at trække vejret sammen med Anne Sofie og DR2 og aktivér dit indre apotek.” (dr.dk)

 

3. Operation Odessa. En russisk ubåd og masser af kokain. Denne dokumentar er et forbløffende eksempel på, at virkeligheden overgår fantasien. En flamboyant bilsælger fra Florida, en skør russisk gangster og en cubansk narkosmugler lykkes med at komme til Rusland lige efter Sovjetunionens sammenbrud. De udnytter de kaotiske tilstande til at få skabt deres livs handel: At sælge en russisk ubåd for 35 millioner dollars til et colombiansk narkokartel – med livet som indsats. En krimihistorie, der åbenbart ikke er for vanvittig og morsom til at være sand. (Netflix)

 

4. Kapitalen i det 21. århundrede. 100 minutter med virkelig væsentlig viden.
Dokumentaren Kapitalen i det 21. århundrede er baseret på Thomas Pikettys bestsellerbog af samme navn. “Det er en opsigtsvækkende rejse gennem rigdom og magt, der bryder med antagelsen om at akkumulering af kapital går hånd i hånd med social fremgang, og giver sin forklaring på de øgede uligheder i verden i dag. Med uddrag fra både populærkulturen og ekspertinterviews giver filmen ny indsigt i tiden fra den franske revolution, to verdenskrige og frem til udviklingen af moderne teknologier, samt et blik ind i fremtiden.” (filmstriben.dk)  ” Filmen kan ses gratis på filmstriben.dk.

 

5. A Life on Our Planet. “I sine 93 år har David Attenborough besøgt alle kontinenter på kloden, udforsket de vilde steder på vores planet og dokumenteret den levende verden med alle dens vidundere og mangfoldighed. Nu reflekterer han for første gang både på de afgørende øjeblikke i hans liv som naturforsker og de ødelæggende ændringer, han har set. A Life On Our Planet er produceret af WWF og de prisbelønnede naturfilmproducenter Silverback Films, og er en førstehånds beretning om menneskehedens indflydelse på naturen og et budskab om håb for fremtidige generationer.” (ourplanet.com) Filmen kan ses på ourplanet.com, Netflix, og Documentary Mania.

 

6. The Social Dilemma. Sidste års vigtigste dokumentarfilm er stadig voldsomt aktuel og en øjenåbner af dimensioner. CPH:DOX skrev om dokumentaren: ”I overvågnings kapitalismens tidsalder er vi selv den rå ressource. Og den kunstige intelligens, der fodres af vores brug af gratis søgemaskiner og sociale medier er med til at sætte både sandhed og samfund over styr i en udvikling, der styrer direkte mod afgrunden… Men Jeff Orlowskis ambitiøse og vidtrækkende film handler ikke kun om teknologiens indflydelse på vores liv. Den ser også på vores egen indflydelse på teknologien og kommer med gode råd til, hvordan vi erobrer privatlivet tilbage – før det er for sent.” (cphdox.dk) Filmen kan ses på Documentary Area og Netflix.

 

7. Maiden. Lad dig ikke narre af, at fortællingen har et par år på bagen og er lidt langsom til at komme rigtig i gang. Dette er den virkelige historie om hvordan Tracy Edwards, en 24-årig kok blev skipper for den første helt kvindelige besætning, der deltog i verdens hårdeste sejlads  – Whitbread Round the World Race i 1989. Er du til vild sejlads og en fantastisk historie vil du elske denne film. Kan ses på Amazon og Netflix.

 

Relaterede artikler:

Bestiger Mount Everest i shorts og kontrollerer sit immunforsvar: Mød “ismanden” Wim Hof

Vinterbadning giver sundhed og velvære efter turen i de kolde bølger

Varm sommer: De 6 mest sexede anmelderroste film

Ny højprofileret Netflix-dokumentar vil ændre dine kostvaner og booste dit helbred

Netflix dokumentar udråbes som den vigtigste i år og vil ændre din verden

Underminerer ulighed samfund: Fakta og politik?

Den ultimative guide til vinterbadning og hvorfor alle burde gøre det nu

 

Kilder: Filmstriben.dk, Netflix, Wall Street Journal, dr.dk, imdb.com, Documentary Mania, youtube.com, ourplanet.com, wired.co.uk, Documentary Area.

 

 

 

 

 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.