I en tid, hvor klimaudfordringerne og naturens krise ofte fylder i nyhedsoverskrifterne, er det vigtigt og inspirerende at få øje på de lyspunkter, der faktisk findes. 2024 har været et år med betydelige fremskridt for både klimaet og naturen. Her er 10 positive nyheder, der viser, at kampen for en mere bæredygtig fremtid allerede giver resultater, skriver blandt andre Naturstyrelsen og BBC:
1. Historisk naturlov blev en realitet i 2024
Efter en lang kamp for en ny europæisk naturlov, blev den i juni endelig vedtaget af EU’s ministerråd.
Forordningen om genopretning af naturen indeholder bindende mål om at genoprette mindst 20 procent af landjorden og 20 procent af havområderne inden 2030 og alle økosystemer, som har behov for genopretning inden 2050, skriver Danmarks Naturfredningsforening.
EU’s nye naturgenopretningslov er et vigtigt skridt for at forbedre levebetingelserne for biodiversiteten i EU og i Danmark, skriver den grønne tænketank, Concito.
2. Global fremgang for grøn energi
Verden har oplevet en massiv vækst i vedvarende energikilder. I USA overhalede vindkraft kul i april, og på globalt plan forventer Det Internationale Energiagentur (IEA) en øgning på 5.500 GW i vedvarende energikapacitet inden 2030. Kina fører an med solenergi som den billigste energikilde i næsten alle lande.
I 2030 forventes Kina at udgøre mindst halvdelen af verdens kumulative vedvarende elektricitetskapacitet, ifølge IEA.
Fatih Birol, administrerende direktør for IEA, bemærkede på en pressekonference, at verdens “massive vækst i vedvarende energi” hovedsageligt var drevet af økonomi snarere end regeringspolitikker, da vedvarende energi – især solenergi – var den billigste løsning i næsten alle lande i verden. (BBC)
3. Rettigheder til natur og dyr
Flere lande har i 2024 taget skridt til at give naturen status som juridisk person. I Ecuador har floder og skove fået rettigheder, og i Brasilien er havets bølger nu beskyttet som levende væsener. Også i New Zealand og blandt Stillehavets oprindelige folk er der taget initiativer til at anerkende dyr som hvaler og delfiner som juridiske personer, hvilket styrker deres beskyttelse.
4. Ny havbeskyttelse ved Azorerne
Azorerne har etableret et nyt marinebeskyttelsesområde, som dækker 30 % af havet omkring øgruppen. Området beskytter unikke økosystemer, herunder 28 arter af havpattedyr. Når den er etableret, vil den være den største i regionen og spænde over 30 % af havet omkring den portugisiske øgruppe. Halvdelen af det 287.000 kvadratkilometer beskyttede område vil være “fuldt beskyttet”, uden fiskeri eller anden naturressourceudvinding. Den anden halvdel vil være “højt beskyttet”.
5. Amazonas afskovning falder til niårs lavpunkt
Afskovningen i Amazonas er faldet med 30 % i 2024, hvilket er det laveste niveau siden 2015. Selvom udfordringer som skovbrande stadig findes, viser tallene, at præsident Lulas fokus på at bekæmpe ulovlig skovhugst og beskytte regnskoven begynder at bære frugt.
6. Succesfulde naturbevarelsesinitiativer
En omfattende undersøgelse af 665 naturbevarelsesprojekter viser, at to ud af tre projekter har haft en positiv effekt på biodiversiteten. Et eksempel er Altyn Dala-initiativet i Kasakhstan, hvor den kritisk truede Saiga-antilope er gået fra at være på randen af udryddelse til nu at tælle over 2,8 millioner individer.
7. Den grønne omstilling bliver langt billigere end først antaget
The Economist vurderer, at omkostningerne ved en global energiomstilling ofte overvurderes, men at teknologiske fremskridt og investeringer gør omstillingen langt billigere. Reelle ekstraomkostninger udgør under 1 % af verdens BNP, og alternativer som fossile brændstoffer er ikke billigere på langt sigt.
8. Danmarks største klima-lavbundsprojekt
Omkring Ribe planlægges et projekt, der skal omdanne 2.700 hektar landbrugsjord til våd natur. Dette vil reducere CO2-udledningen med 37.000 tons om året og bidrage til at beskytte natur og biodiversitet i området.
9. Kunstige rev styrker biodiversiteten
ReefCirculars test af kunstige lerrev i Hundested har på kort tid tiltrukket 2,3 millioner fiskebesøg og givet skjul til unge fisk og bunddyr. Projektet viser potentiale til at genoprette marine økosystemer og fremme biodiversiteten.
10. Store naturområder som klimaløsning
Danmark har i 2024 lanceret ambitiøse naturinitiativer som Den Grønne Trepartsaftale, der omlægger 390.000 hektar landbrugsjord til natur, skaber 250.000 hektar skov og etablerer fem nye naturnationalparker. Yderligere projekter inkluderer marine genopretninger og en forundersøgelse for en nationalpark ved Smålandsfarvandet, med målet om at beskytte 20 % af Danmarks natur inden 2030.
Danske forskere peger på, at etableringen af store, sammenhængende naturområder kan reducere CO2-udledningen og samtidig styrke biodiversiteten. Områder svarende til 20 % af Danmarks areal kan bidrage til både klima- og økonomiske mål. (Altinget)
Denne indsats ville gavne det meste af Danmarks biodiversitet på land og i ferskvand, herunder over 95 % af de truede arter. Ved bevarelse af landets mindre naturområder og etablering af yderligere ny natur kan man nå op på 30 % natur i Danmark.
De ovenstående 10 eksempler på gode nyheder for klimaet og naturen er langtfra en udtømmende liste, men de viser, hvordan samarbejde, innovation og politisk vilje kan skabe en positiv forskel for klimaet og naturen. Selvom udfordringerne er store, giver 2024 grund til forsigtig optimisme for naturen og klimaet.
Relaterede artikler:
En historisk dag for havet og naturen – EU’s naturgenopretningsplan kan ændre landskabet
Historisk fald i CO2-udledningen i EU fører til skærpede klimamål
7 lande kører nu 100 procent på vedvarende energi og to af dem ligger i Europa
Genplantede skove beskyttede USA´s øst-stater mod varmestigning viser ny forskning
Den skelsættende vækst i megabatterier vil sænke strømprisen og sikre den grønne omstilling
Europas grønne energiforsyning er steget til hele 60 procent i starten af 2024
Kilder: BBC, Naturstyrelsen, The Economist, Via Ritzau, altinget.dk, Concito.