4 enkle og overraskende måder at leve længere og sundere på ifølge anerkendt professor

Overraskende tilgange til sund aldring og livskvalitet

Professor Rose Anne Kenny forklarer i et BBC program videnskaben bag fire ting, der kan hjælpe dig til at leve længere og sundere – flere af dem er ganske overraskende for de fleste.

Aldringsprocessen skyldes kun ca. 20 procent vores gener – de resterende ca. 80 procent skyldes vores adfærd – med andre ord – ting der er inden for vores egen kontrol, ifølge Rose Kenny, der er internationalt anerkendt professor i gerontologi på Trinity College i Dublin. (BBC)

De fleste er nok klar over, at vores kost og fysiske aktivitet gør en stor forskel i forhold til at opnå et langt, sundt liv.

Men der er også andre vigtige faktorer som vil overraske mange:

Venskab er meget vigtigt for et sundt liv. Kvaliteten af venskaber og hvor ofte man er sammen med venner er særdeles vigtig. Adskillige videnskabelige undersøgelser viser, at det reducerer inflammation og derfor har en direkte indflydelse på den biologiske aldringsproces.

En anden vigtig faktor er latter – at få et godt grin. Børn griner ca. 400 gange om dagen. Men efterhånden som vi bliver ældre griner vi ikke nær så meget siger professor Kenny.

At grine kan rent faktisk reducere stress niveauer relateret til det autonome nervesystem. Faktisk kan latter beviseligt ligefrem reducere sandsynligheden for at få et hjertetilfælde igen, hos dem der allerede har haft et hjertetilfælde. (BBC)

Professor Rose Kenny, forsker i sund aldring gennem 4 årtier

“Så gør en indsats for at få et godt grin – uanset hvordan. Latter er den bedste medicin”, udtaler Kenny.

Vi kommer ikke uden om det: Søvn er virkelig vigtigt, og gerne mellem 7 og 9 timer. Både for lidt og for meget søvn er ikke godt for både vores hjerte- og hjernefunktion.

Søvn bliver selvfølgelig mere afbrudt med alderen, men der findes som bekendt flere måder vi kan prøve at få bedre og mere søvn på.

Under vores søvn udløses stoffet integrin, og det hjælper T-celler med at bekæmpe virus, så søvn virker meget direkte på det biologiske niveau.

En anden overraskende vigtig faktor for vores helbred og aldring er badning i koldt vand, hvad end det er i havet, eller under den kolde bruser. Det får vores biologiske system til at vågne gennem en proces kaldet hormesis, som er meget fordelagtig i forhold at sænke farten på aldrings processerne i vores celler. Så hvis man har mulighed for det, så hop i havet eller under den kolde bruser hver morgen. Det vil beviseligt gøre en forskel, og desuden hjælpe immunforsvaret mod infektioner og løfte dit humør.

Det handler lige så meget om at forlænge den periode vi er sunde og raske i, og dermed mindske den tid vi er syge i. I bund og grund at få et længere liv, men også med en højere kvalitet i de år vi lever, afslutter Professor Kenny.

Professor Kenny har igennem næsten fire årtier været en af de fremmeste forskere inden for sund aldring, og udgav sidste år bogen, Age Proof: The New Science of Living a Longer and Healthier Life. Kenny er desuden direktør for Mercer’s Institute for Successful Ageing og stiftende hovedforsker for The Irish Longitudinal Study on Aging; et forskningsprojekt, hvor man har fulgt 9000 personer gennem 12 år, og udarbejdet mere end 400 videnskabelige studier.

 

Relaterede artikler:

En særlig del af vores kost kan være en ren livseliksir ifølge amerikansk universitet

Stress øger voldsomt aldring men kan overraskende skrues tilbage ifølge Harvard studie

Forskers biologiske ur blev sat 10 år tilbage efter 3 måneder i en undervands forskningsstation

Fem ideer til bedre velvære og sundhed fra banebrydende læger og psykologer

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

 

Kilder:

Four simple ways to live longer, BBC, og Age Proof: The New Science of Living a Longer and Healthier Life.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her