Usundt fedt på kroppen kan forvandles til sundt fedt der gør os yngre og slankere

Potentiel revolution inden for forebyggelse af metaboliske sygdomme

Vidste du, at din krop faktisk indeholder tre forskellige slags fedt? Mennesker har brunt, beige og hvidt fedtvæv. En nyligt opdaget evne til at forvandle det ene til det andet kan skabe en revolution inden for forebyggelse af metaboliske sygdomme, såsom sukkersyge, skriver Good News Network.

Et nyligt studie viser, at metabolitten myristoylglycin hjælper med at omdanne hvide fedtceller til brune fedtceller, hvilket kan hjælpe med vægttab.

Ved at slå et udvalgt antal gener i hvide fedtceller fra, vendte de tilbage til pluripotente celler, som derefter kan blive celler for mange forskellige væv og organer. I en ny undersøgelse fra universiteterne i Californien og København forvandlede forskere hvidt fedt til brunt fedt.

Brunt fedt er meget nyttigt for mennesker at have, selvom mange af os har meget lidt på grund af det moderne livs magelige natur og fødevareindtag. Brunt fedt forbrænder mange kalorier for at skabe varme gennem en proces kaldet termogenese.

Ideen om at have mere fedt – af enhver art – kan virke som en mærkelig fordel for andre end et havpattedyr, men jo mere brunt fedt et individ har, jo mindre risiko er der for fedme, diabetes og hjertesygdomme.

Forskerne vendte hvide fedtceller tilbage til en tilstand af embryonal pluripotens gennem Yamanaka-faktorerne, et sæt af fire gener opdaget af Dr. Shinya Yamanaka, som vandt Nobelprisen for sin forskning.

Forskerholdet dyrkede de brune fedtceller i et laboratorium og sprøjtede dem derefter ind i overvægtige får, som var i stand til at bruge det brune fedt til at brænde hvidt fedt væk.

Dette helbredte faktisk fårets diabetes og stofskiftesygdomme – et kæmpe øjeblik for forskningsfeltet.

Københavns universitet havde forskerne allerede eksperimenteret med et potentielt lægemiddel, der kunne stimulere brunt fedts kalorieforbrændende aktivitet ved at aktivere genetiske kontakter på samme måde, som udsættelse for kulde stimulerer det.

Spædbørn fødes med meget brunt fedt, men det aftager, når vi bliver ældre. Hvidt fedt på den anden side øges, når vi bliver ældre og skaber inflammation som forbundet med mange af kendetegnene ved aldring.

Kuldeeksponering såsom vinterbadning er den bedste måde at øge brunt fedtvæv på, men kan være farligt for eksempelvis mennesker med hjerte-kar-sygdomme.

Forskere mener, at det at finde billige og sikre måder at øge befolkningens mængde brunt fedt på kan vende fedmekrisen på en ret naturlig måde.

 

Relaterede artikler:

Den ultimative guide til vinterbadning og hvorfor alle burde gøre det nu

Nye typer medicin kan være en game changer for overvægtige og de relaterede sygdomme

D-vitamin kan hjælpe med at forhindre demens viser ny stor undersøgelse

Kaffe med mælk fordobler sandsynligvis den anti-inflammatoriske effekt viser nyt dansk studie

E-cigaretter kan forårsage samme mængde DNA-skader som at ryge viser nyt studie

Hvorfor man også skal lege som voksen og hvordan man genfinder glæden

Historisk aftale om at beskytte havene også uden for de nationale grænser

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

En almindelig type blodtryksmedicin kan sandsynligvis bremse aldring viser ny forskning

Forskere skruer hudcellers alder tilbage med 30 år med ny teknologi

Topforskere vil skabe biocomputere drevet af menneskelige hjerneceller

 

Kilder: Goodnewsnetwork.org, Medical News Today, Københavns Universitet.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her