Man kan forlænge livet med en enkelt dosis: Revolutionerende medicin i kampen mod aldring

CAR T-celler kan være ungdommens kilde

Mennesket har søgt efter ungdommens kilde har i evigheder. Det viser sig nu, at den magiske anti-aging eliksir måske har været inde i os selv hele tiden.

En banebrydende opdagelse inden for forskning i anti-aging viser, at en særlig type hvide blodceller kan være nøglen til at standse aldersrelaterede sygdomme, skriver BBC Science Focus:

I et banebrydende studie fra USA, offentliggjort i Nature Aging, identificerede forskere T-celler, en form for hvide blodceller, som væsentlige i processen med at sænke aldringen. Forskerne har fundet en måde at ændre disse celler til det, der kaldes CAR (chimeric antigen receptor) T-celler, som fungerer som målrettede ødelæggere af aldringsceller.

I eksperimenter med mus førte disse CAR T-celler til sundere, længere liv karakteriseret ved reduceret kropsvægt, bedre stofskifte, forbedret glukosetolerance og øget fysisk aktivitet, uden at forårsage nogen vævsskade eller toksicitet.

Aldringsceller, eller senescente celler er dem, der holder op med at replikere. Når vi bliver ældre, opbygges de i vores kroppe, hvilket resulterer i skadelig inflammation, som igen fører til et utal af sygdomme. Mens der i øjeblikket findes flere lægemidler, der kan eliminere disse celler, skal mange tages gentagne gange over tid.

Aldringsceller (blå) akkumuleres, når vi bliver ældre. CAR T-celler kan programmeres til at opsøge og ødelægge dem. Billedet viser sunde vævsprøver fra en gammel mus behandlet med CAR T-celler som ung.

“Hvis vi giver behandlingen til ældre mus, bliver de forynget. Hvis vi giver det til unge mus, ældes de langsommere. Ingen anden behandling kan gøre dette lige nu,” udtaler Corina Amor Vegas, lektor ved Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) og medforfatter til studiet.

Behandlingen, som omtales som ‘det levende lægemiddel’, bruger disse konstruerede CAR T-celler til specifikt at eliminere ‘senescente celler’—celler, der ophobes, som vi ældes, og udløser  sygdomme som overvægt og diabetes.

Tidligere godkendt i USA til behandling af blodkræft, er dette den første demonstration af CAR T-cellernes potentiale til ikke kun at sænke, men muligvis også omvende aldringseffekter.

Eksisterende behandlinger kræver kontinuerlig administration for at bekæmpe senescente celler, men CAR T-celler tilbyder en mere bæredygtig løsning, der potentielt giver livslang beskyttelse med blot en enkelt dosis tidligt i livet.

“Med CAR T-celler har du muligheden for at få denne ene behandling, og så er det det,” forklarer Corina Vegas. “For kroniske sygdomme er det en enorm fordel. Tænk på patienter, der har brug for behandling flere gange om dagen i forhold til, at du får en infusion, og så er du klar til flere år.”

Yderligere forskning vil undersøge, om disse celler ikke kun forbedrer sundheden, men også kan forlænge levetiden.

CAR T-celler er blevet brugt til at behandle en række blodkræftformer og har opnået amerikansk lægemiddel godkendelse til dette formål tilbage i 2017. Men Corina Vegas er en af ​​de første forskere, der har vist, at CAR T-cellers medicinske potentiale rækker endnu længere end kræft.

Søgen efter ungdommens kilde har foregået i evigheder, men nu ser det ud til, at man er et betydeligt skridt nærmere ved anvendelse af den nye behandling.

 

Relaterede artikler:

Tarmbakterier der udløser tvangsspisning opdaget af forskere: Ny behandling på vej

Mini gulerødder som snack er forbundet markante sundhedsfordele ifølge ny forskning

Hvad kan vi lære af dem der har superkræfter i at kommunikere med andre mennesker

Historisk fald i CO2-udledningen i EU fører til skærpede klimamål

Billige og brugervenlige droner udgør en stadig større men overset sikkerhedsrisiko

Globalt magtskifte? Kinas plan for at vælte den nuværende internationale orden

Håbets kraft: Nye mere optimistiske toner i klimadebatten vinder frem

Vi står måske på tærsklen til en kæmpe omlægning af landbruget der kan redde naturen og havet

Miljøministeriet har bevidst begået lovbrud sammen med virksomheder der forurener havet

En historisk dag for havet og naturen – EU’s naturgenopretningsplan kan ændre landskabet

Google har opdateret sin søgemaskine til det værre – vil det redde internettet eller ødelægge det?

Kontroversiel politisk forbindelse mellem Elon Musk og Donald Trump afsløret

Kunstig intelligens ændrer de globale magtstrukturer – vil Europa sakke helt bagud?

 

Kilder: BBC Science Focus, dr.dk, Cold Spring Harbor Laboratory, Science Daily, Nature Aging.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her