At vi som art er pænt støjende og larmende kommer nok bag på de færreste.
Et stort studie har imidlertid nu dokumenteret, hvordan kloden pludselig blev stille – støj og vibrationer blev ganske enkelt reduceret med over 50 procent under nedlukningen af verden, der som bekendt stadig ikke er helt afsluttet.
Dette gjaldt ikke bare fly, tog og biltrafik, men skibstrafikken blev også voldsomt reduceret, og hvalerne fik pludselig mulighed for at kommunikere over langt større afstande.
Et omfattende studie, der lige er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science har lavet analyser af målinger fra 268 seismiske målestationer i 117 lande verden over.
”Det er den længste og mest fremtrædende globale menneskeskabte seismiske støjreduktion, der er målt” skriver forskerne bag studiet.
Coronakrisen gjorde verden tavs og perioden bliver kaldt ”den store menneskepause” eller antropause.
Det er især storbyerne som har kunnet mærke forskellen, men selv i store skovområder og øde ørkener har vibrationerne fra menneskeskabt støj været reduceret mærkbart. Forskere peger endda på, at hvalerne sandsynligvis har haft glæde af stilheden.
Reduktionen af vibrationer fra trafik og fabrikker kunne ikke bare måles på overfladen, men flere hundrede meter ind mod jordkernen.
Det giver et bemærkelsesværdigt glimt ind i, hvordan verden ville se ud uden den menneskelige race – eller i hvert fald giver det stof til eftertanke, om vores transport og tunge industri burde reduceres mere permanent.
Overvejelser som jo på mange måder flugter godt med den grønne omstilling, der ligger forude og mange steder allerede er godt i gang.
Relaterede artikler:
Er det tid vi grundlæggende revurderer vores forhold til naturen?
Ifølge Dr. Eleni Dimou (BBC World) er tiden inde til at vi burde tage vores forhold til naturen op til revision. Kan vi mennesker i en global verden finde måder til virkelig at genoprette forbindelsen til alt liv på planeten? Læs mere….
Store flokke af blåhvaler er vendt tilbage til Antarktis og det er gode nyheder for klimaet
Verdens største dyr, den tidligere stærkt truede blåhval gør comeback i Antarktis. Det kan have stor betydning i forebyggelsen af klimaændringer. Forskere har registreret et “hidtil uset” antal blåhvaler …
Dybhavet har uanede fiskebestande og er måske løsningen på klimakrisen
Den del af dybhavet, der ligger mellem 200 og 1000 meter, også kaldet “ocean twilight zone” eller tusmørkezonen, er stort set uudforsket – indtil nu.
Kilder: Sciencedaily.com, Berlingske, science.sciencemag.org: Global quieting of high-frequency seismic noise due to COVID-19 pandemic lockdown measures