Se efter disse mange vidundere på nattehimlen gennem resten af ​​marts

Nordlys på nattehimlen
Der er også gode chancer for nordlys de kommende dage

Vi har jævndøgn den 20. marts og dagene er ved at blive længere. Samtidig har vi lige nu krystalklare nætter, hvor der er god mulighed for at se en række imponerende fænomener på nattehimlen.

Allerede natten til jævndøgn er der gode muligheder for at se nordlys, hvis man tager lidt uden for byen.

Ifølge DR kan man med lidt held opleve nordlys – aurora borealis magiske grønne gardiner i de kommende dage.

Solen er i henhold til rumvejrudsigten mere aktiv end normalt, og det øger chancerne yderligere, ifølge astrofysiker Cecilie Sand Nørholm. (planetarium.dk)

Søg væk fra byens lys og tag eventuelt billeder; et kamera er sjovt nok bedre til at se nordlys end vores eget nattesyn. (dr.dk)

Månen og Mars har rendezvous

Aftenen før jævndøgn står månen og den røde planet Mars tæt sammen. Kig op og se et smalt månesejl mellem de to røde stjerner Aldebaran – Tyrens røde øje – og Mars – den røde planet. (videnskab.dk)

Her kan man samtidig passende tænke på den nyligt landede Marsrover, der med masser af dansk teknologi nu kører rundt på planeten og blandt andet kortlægger muligheder for fremtidige bemandede missioner til Mars.

Ormemåne er en kæmpe orange måne
Se den kæmpe orange måne omkring solnedgang

Super ormemåne/saftmåne

Den 28. marts kan man se en super ormemåne, også kaldet en saftmåne. Det er fuldmåne, og når den står lavt i horisonten, er den strålende orange – og meget, meget stor.

Fænomenet kan ses lige omkring solnedgang, og under optimale forhold kan det se ud som om vi har to sole; en der er ved at gå ned, og en der står op.

Når månen stiger op over horisonten mister den gradvis det orange skær.

Solen går ned omkring 19.45 den 28. marts.

Som et andet varsel om, at vi går mod lysere tider, skifter vi samme dag til sommertid.

I sommerhalvåret kan man også opleve lyse nætter. Lyse nætter starter ca 6 uger før midsommer og slutter 6 uger efter. De lyse nætter kan man opleve om natten i den periode, hvor solen til midnat står mindre end 18° under horisonten, som man også kalder astronomisk tusmørke. Det opleves ved at aftenskumringen glider over i morgendæmringen uden en sort nat imellem. Hele natten er der tusmørke og man ser en lys himmel når man kigger mod nord.

Hvad enten man er astronomisk eller astrologisk interesseret, er det under alle omstændigheder nogle flotte og interessante fænomener vi kan observere i resten af denne måned.

 

Relaterede artikler:

NASA har frigivet forbløffende video af den dramatiske landing på Mars

Pentagon pålagt rapport om nylige UFO-kontakter: Offentliggøres senest om 6 måneder

 

Kilder: DR, videnskab.dk, planetarium.dk, Wikipedia, SPACE WEATHER PREDICTION CENTER.

 

 

 

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her